Görüş Bildir
Haberler
Dikkat Derin Düşüncelere Dalabilirsiniz! Tüketim Kültürünü Eleştiren Birbirinden Etkileyici Filmler

Dikkat Derin Düşüncelere Dalabilirsiniz! Tüketim Kültürünü Eleştiren Birbirinden Etkileyici Filmler

claude cahun
14.06.2022 - 13:07

Her şeyi sürekli olarak tüketiyoruz. Öyle ki doyumsuzluğumuz bir türlü dinmiyor. Sömürüyor, sömürülüyor ya da çok bağımsız bir sömürüye sessiz kalıyoruz. Yani bir şekilde bir döngünün içindeyiz. Peki bunun ne kadar farkındayız? 

Tüketim kültürü ile ilgili filmler, sistem eleştirisi filmler, kapitalizmi anlatan filmler, tüketim toplumu ile ilgili filmler gibi çok yönlü başlıklarda araştırma yaptık ve bu konuyu en iyi yansıtan filmlerden bir seçki hazırladık. Tüketim kültürünü eleştiren birbirinden etkileyici filmler listemizde göz atmak için sizi detaylara davet ediyoruz;

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Neon Şeytan (The Neon Demon, 2016)

15. Neon Şeytan (The Neon Demon, 2016)

Özet: Genç, güzel ve çekici bir kadın olan Jesse'nin en büyük hayali model olmaktır. Bunun için Los Angeles'a gelen genç kadın, sahip olduklarının diğer insanlar tarafından kıskançlıkla karşılandığını fark eder. Bu 'tehlikeli güzelliği' sömürmek isteyenler ellerinden geleni ardına koymayacaktır.

Oyuncular: Elle Fanning, Jena Malone, Bella Heathcote

Yönetmen: Nicolas Winding Refn

14. 9,90 YTL (99 Francs, 2007)

14. 9,90 YTL (99 Francs, 2007)

Özet: Paris'te prestijli bir reklam ajansıda çalışan Octave, varlık içinde ve kaygısızca yaşamaktadır. Ajansın en güzel kızıyla sevgili olan ve büyük bir iş anlaşmasına imza atan Octave, tüm bu iyi ilerlemelere karşısında bir kırılma yaşar ve dâhil olduğu her şeyi sabote eder. 

Oyuncular: Jean Dujardin, Jocelyn Quivrin, Patrick Mille

Yönetmen: Jan Kounen

13. Yaşıyorlar (They Live, 1988)

13. Yaşıyorlar (They Live, 1988)

Özet: Los Angeles'a çalışmak için gelen John Nada, tesadüfen bulduğu bir güneş gözlüğü sayesinde uzaylıların dünyayı istila etme planlarına şahit olur. Onlar biz farkında olmadan kararlarımızı etkiliyor, biz hissetmeden duyularımızı uyuşturuyor ve biz farkında olmadan hayatımızı kontrol ediyorlar. Onlar yaşıyorlar.

Oyuncular: Roddy Piper, Keith David, Meg Foster

Yönetmen: John Carpenter

12. Trading Places (1983)

12. Trading Places (1983)

Özet: Duke&Duke şirketinin sahibi olan iki duygusuz milyoner, züppe bir yatırımcı ve kurnaz bir sokak dolandırıcısının yer değiştirmelerinin sonuçları hakkında bir iddiaya girerler. Bu değişim üzerine yaşananları konu alan film, toplumsal koşullarla insanlara sunulan imkânların arasında ne denli bir uçurum olduğunu mizahi bir yaklaşımla anlatıyor.

Oyuncular: Eddie Murphy, Dan Aykroyd, Ralph Bellamy

Yönetmen: John Landis

11. Kapitalizm: Bir Aşk Hikâyesi (Capitalism: A Love Story, 2009)

11. Kapitalizm: Bir Aşk Hikâyesi (Capitalism: A Love Story, 2009)

Özet: Kamu yararı pahasına kâr peşinde koşan şirketlerin sosyal maliyetlerini inceleyen bu film, kurumsal egemenliğin Amerikalıların günlük yaşamları üzerindeki feci etkisini çarpıcı bir dille aktarıyor.

Oyuncular: Michael Moore, Wallace Shawn

Yönetmen: Michael Moore

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Yedinci Kıta (Der Siebente Kontinent, 1989)

10. Yedinci Kıta (Der Siebente Kontinent, 1989)

Özet: Hayata ve olaylara karşı kayıtsız, soyutlanmış bir ailenin yıkıma doğru sürüklenişi takip eden film gerçek yaşanmış bir olaydan esinleniyor. Filmde aile üyelerinin günlük rutinlerine ve ardında yaşanan derin patlamalara şahit oluyoruz. 

Oyuncular: Birgit Doll, Dieter Berner, Udo Samel

Yönetmen: Michael Haneke

9. Amerikan Sapığı (American Psycho, 2000)

9. Amerikan Sapığı (American Psycho, 2000)

Özet: New York'ta yatırım bankacılığı yöneticisi olan genç, çekici ve zengin Patrick Bateman'ın herkesten sakladığı bir sırrı vardır. O şiddetli ve hedonist fantezilere sahiptir. Öyle ki insanları sebepsiz yere öldürebilecek noktaya gelmiştir. Filmde her şeye sahip olan Patrick'in doyumsuzluğunu, tüketim kültürünün insanı nasıl yabancılaştırdığını görüyoruz.

Oyuncular: Christian Bale, Willem Dafoe, Jared Leto

Yönetmen: Mary Harron

8. Amerikalılar (Glengarry Glen Ross, 1992)

8. Amerikalılar (Glengarry Glen Ross, 1992)

Özet: David Mamet'ın popüler oyunundan uyarlanan filmde bir emlak ofisinin perde arkası aralanıyor; entrikalar ve güç mücadeleleri gün yüzüne çıkıyor.

Oyuncular: Al Pacino, Jack Lemmon, Alec Baldwin

Yönetmen: James Foley

7. Trainspotting (1996)

7. Trainspotting (1996)

Özet: Irvine Wels'in aynı adlı romanından uyarlanan filmde Mark Renton ve arkadaşlarının uyuşturucu bağımlılığı anlatılıyor. Renton pek çok kez uyuşturucuyu bırakmak istese de başarılı olamıyor, ancak yaşadığı bir deneyim onu farklı biri olma yoluna itiyor.

Oyuncular: Ewan McGregor, Ewen Bremner, Jonny Lee Miller

Yönetmen: Danny Boyle

6. Into the Wild (2007)

6. Into the Wild (2007)

Özet: Christopher McCandless'ın kendi hikâyesinden uyarlanan film, Alexander Supertramp adını alan ve tüm mal varlığını geride bırakan McCandless'ın otostopla Alaska'ya yaptığı yolculuğu anlatıyor.

Oyuncular: Emile Hirsch, Vince Vaughn, Catherine Keener

Yönetmen: Sean Penn

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Para Avcısı (The Wolf of Wall Street, 2013)

5. Para Avcısı (The Wolf of Wall Street, 2013)

Özet: Para Avcısı'nda New York borsacısı Jordan Belfort'un Wall Street'teki zengin ve şaşalı günlerinden suç ve yolsuzlukla çevrili düşüşüne kadar gerçek hikâyesine anlatılıyor.

Oyuncular: Leonardo DiCaprio, Jonah Hill, Margot Robbie

Yönetmen: Martin Scorsese

4. Truman Show (The Truman Show, 1998)

4. Truman Show (The Truman Show, 1998)

Özet: Küçük bir kasaba sigortacı olarak çalışan Truman, çevresi tarafından çok sevilmektedir. Mutlu bir de evliliği olan Truman'ın hemen her günü aynı rutinlerle geçmektedir. Fakat bir gün, hayatının tamamını sorgulayacağı bir olay yaşar. Sanki etrafındaki herkes onu takip etmektedir ve çevresindeki her şey de kurmacadan ibarettir. Kuşkularından yola çıkıp gerçeğin peşine düşen Truman, hayatının şokunu yaşayacaktır.

Oyuncular: Jim Carrey, Laura Linney, Natascha McElhone

Yönetmen: Peter Weir

3. VOL.İ (WALL.E, 2008)

3. VOL.İ (WALL.E, 2008)

Özet: Uzak bir gelecekte distopik bir dünyada geçen hikâyede atık toplayıcı bir robot olan Vol.i, insanların çok fazla kirlettiği dünyayı temizlemekle görevlidir. İnsanlar dünyayı yaşanmaz hâle getirdikten sonra başka bir gezegene göçmüş, Vol.i ise temizlemekten sorumlu olduğu dünyada bir başına kalmıştır. Bu büyük yalnızlık bir gün Eve adlı başka bir robotun gelmesiyle son bulur. Vol.i'nin artık yeni bir amacı vardır.

Seslendirenler: Ben Burtt, Elissa Knight, Jeff Garlin

Yönetmen: Andrew Stanton

2. Dövüş Kulübü (Fight Club, 1999)

2. Dövüş Kulübü (Fight Club, 1999)

Özet: Chuck Palahniuk'in aynı adlı romanından uyarlanan Dövüş Kulübü'nde birbirine taban tabana zıt iki adamın sıra dışı dostluğu anlatılıyor. Jack, sıradan bir sigorta memuru olmasının yanı sıra uykusuzluk ve depresyonla mücadele eden bir adamdır. Bir gün sabun tüccarlığı yapan Tyler'la tanışır ve hayatı tümden değişir. İkili bir yeraltı dövüş kulübünde ölesiye kavga edip deşarj olur ve bu durum onları birbirine yakınlaştırır. Ta ki Marla adlı bir kadın hayatlarına girene kadar...

Oyuncular: Brad Pitt, Edward Norton, Helena Bonham Carter

Yaratıcı: David Fincher

1. Borsa (Wall Street, 1987)

1. Borsa (Wall Street, 1987)

Özet: 1980'li yıllardayız. Hırslı ve genç bir borsacı, gençleri kanatları altına alan acımasız ve açgözlü Gordon Gekko'nun gücü, statüsü ve finansal sihirbazlığının büyüsüne kapılıp yasadışı, kazançlı kurumsal casusluk dünyasına çekilir. Ancak kısa sürede bu yüksek yaşamın çok ağır bir bedeli olduğunu anlayacaktır.

Oyuncular: Michael Douglas, Martin Sheen, Charlie Sheen

Yönetmen: Oliver Stone

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
14
4
2
2
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?