Görüş Bildir
Haberler
Dekorasyon Faciasına Sebep Olmayın: Evinize Halı Seçerken Dikkat Etmeniz Gereken Noktaları Anlatıyoruz

Dekorasyon Faciasına Sebep Olmayın: Evinize Halı Seçerken Dikkat Etmeniz Gereken Noktaları Anlatıyoruz

08.08.2022 - 07:17

Ev ve yaşam ürünlerinin tamamlayıcı unsuru olan halılar, dekorasyon açısından da büyük önem arz ediyor. Eviniz için halı alırken uyumdan kaliteye kadar birçok kıstası göz önünde bulundurarak karar vermeniz gerekiyor. Böylelikle size ve evinize en uygun, en kullanışlı halıyı kolaylıkla bulabilirsiniz. İşte, bu konuda size yol gösterecek tüyolar!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Halıyı kullanacağınız alana dikkat.

Halıyı kullanacağınız alana dikkat.

Halılar, evinizin her odasında kendisine yer bulmayı başarsa da 'Her odaya her halı gider!' şeklinde düşünmemelisiniz. Evinizin hangi odası için halı almak istediğiniz de vereceğiniz karar üzerinde etkili. Örneğin salon ya da mutfak gibi günün her saatinde kullanılabilen, bu nedenle de kirlenmeye ve yıpranmaya müsait olan alanlar için halı alacaksanız kolay temizlenebilen ve dayanıklı halı modellerine yönelebilirsiniz.

Odanın ölçüleri de önemli.

Odanın ölçüleri de önemli.

Halı seçimi yaparken göz önünde bulundurmanız gereken bir diğer önemli husus da ölçü. Absürt bir görüntüyle karşı karşıya kalmamak için alacağınız halıya karar vermeden önce odanızın ölçüsünü alın ve buna uygun modellere yönelin. Aksi hâlde duvardan duvara uzanan sıkışık bir görüntüye neden olabilirsiniz. Uyaralım, o devir çoktan bitti!

Zemine göre halı seçimi yapın.

Zemine göre halı seçimi yapın.

Zemin de halı seçiminize etki eden faktörler arasında. Eğer kaygan ya da su görme ihtimali olan bir zemine halı seçiyorsanız kaymaz özellikteki lateks halılara yönelebilirsiniz. Böylelikle kaygan zeminin dezavantajlarını ortadan kaldırabilirsiniz. Çalışma ortamı ya da ofis gibi yüksek trafiğe sahip olan noktalar için karo modeller arasından tercih yapabilirsiniz. Karo modeller, dayanıklı yapıya sahip olduğundan uzun yıllar kullanım ömrü sunar.

İplik özellikleri ve dokusu.

İplik özellikleri ve dokusu.

Bir halının iplik özellikleri, aynı zamanda halının nasıl bir dokuya sahip olduğu konusunda da bilgi verir. Akrilik, poliamid, viskon, polyester, yün ve naylon gibi farklı iplik çeşitleri var. İplik türlerinin farklılığı, halının kolay temizlenmesinden dayanıklılığına kadar birçok noktaya etki eder. Bu nedenle ihtiyacınız doğrultusunda bir model üzerinde karar kılarken ürünün iplik özelliklerine de dikkat etmelisiniz.

Renk ve desen seçimi.

Renk ve desen seçimi.

Halılar, ev ve yaşam ürünlerinin tamamlayıcısı olduğu kadar dekorasyon açısından da önemli. Bu sebeple satın alacağınız halının yaşam alanınız ile uyum olması gerekir. Modelin renk ve desen seçimini de bu kıstası dikkate alarak yapmalısınız. Mobilyalarınız ve duvar renkleriniz ile uyum göstermeyen aykırı bir halı, evinizde yakalamış olduğunuz estetik görünümü altüst edebilir. Oysa halıyı seçerken mobilyalarınızı, zeminin rengini ve perdelerinizi göz önünde bulundurursanız istediğiniz tarzda bir görünüm yakalayabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Stil uyum açısından önemli.

Stil uyum açısından önemli.

Yaşam alanınızda yakalamak istediğiniz dekorasyon tarzını korumak için satın almak istediğiniz halının stili de en az renk ve desen konusu kadar önemli. Bu anlamda genel dekorasyonunuza uyum sağlayabilecek tarzda bir halı seçmelisiniz. Vintage, retro, modern, klasik, bohem ve antika halı bunlardan sadece bazıları! Evinizin ambiyansını göz önünde bulundurarak en uygun stili evinize taşıyabilirsiniz.

Alerjik rahatsızlıklar seçiminize etki edebilir.

Alerjik rahatsızlıklar seçiminize etki edebilir.

Sizin, çocuğunuzun ya da diğer sevdiklerinizin alerjik bir rahatsızlığı olabilir. Böylesi bir rahatsızlık da halı seçimine ekstra dikkat edilmesi gerektiğinin göstergesi. Özellikle halının yapımında kullanılan bazı iplik türleri, alerjik reaksiyonları ve rahatsızlıkları tetikleyebilir. Bu yüzden kaşınma, hapşırma ve kızarıklık gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Böylesi bir duruma mahal vermemek için baştan temkinli davranmak gerekir.

Bütçeyi de es geçmemek lazım.

Bütçeyi de es geçmemek lazım.

Hemen hemen her konuda olduğu gibi evinize halı seçeceğiniz zaman da konu dönüp dolaşıp bütçeye geliyor. Bu nedenle baştan bütçenizi belirleyerek hareket etmenizde ve sonrasında yine ona göre karar vermenizde büyük yarar var. Halı fiyatlarını halının üretiminde kullanılan iplik, boyutu, markası, fabrika ürünü mü yoksa el emeği göz nuru mu gibi konular etkiler. Bütün bu etkenleri göz önünde bulundurarak ve bütçenizi de dikkate alarak evinize en uygun halıya ulaşabilirsiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
3
3
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın