Görüş Bildir
Haberler
Değerinizin ve Gücünüzün Farkında mısınız?

etiket Değerinizin ve Gücünüzün Farkında mısınız?

Ebru Şinik
19.10.2023 - 07:01 Son Güncelleme: 26.12.2023 - 17:21

Her ekim ayının 3. haftası perşembe günü, dünyada Dünya Değerler Günü olarak kutlanıyor. Bu hafta 19 Ekim Perşembe gününe denk gelen bu günde global şirketler ve bazı STK’lar farkındalık oluşturmak adına çeşitli etkinlikler ve sosyal sorumluluk projelerine imza atıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Değerlerimiz neyi ifade etmektedir?

Değerlerimiz neyi ifade etmektedir?

Tüm seçimlerimizi, tüm ilişkilerimizin ana çerçevelerini, tüm vicdani muhasebelerimizi, kısaca değerlerimiz yaşamımızın ve adeta kaderimizin belirleyicileridir.

Yaşadığımız coğrafi konum, aldığımız eğitim, ailemiz, çocuklarımız, dostlarımız, muhtelif sosyal ortamlardaki arkadaşlıklarımız, işimiz, her şey ama her şey değerlerimizin oluşmasına alt yapı hazırlar. Aynı değerleri paylaştığımız insanlarla otomatik olarak yakınlaşıyor, aidiyet hissi ve anlaşılmanın verdiği rahatlatıcı duygu ile birbirimize bağlanıyoruz. 

Peki değerlerimizi ne zaman gözden geçirip revize etme, başka bir değer kurgusu ile yerini değiştirme ihtiyacı duyuyoruz?

İşler yolunda gitmemeye başladığında, hayal kırıklığına uğradığımızda, sürekli bizi aşağı çeken aynı davranış partnerleriyle karşılaştığımızda… Örnekler sonsuz.

Zihninizi, doğduğunuz andan itibaren genel olarak toplumsal yapılarla gelen öğretilmiş çaresizliklerden kurtarmak ister miydiniz?  Yoksa bu konuda da esnek değil, fanatik veya ısrarcı mısınız? Ya da alışmış olduğunuz konfor alanınızdan çıkmaktan mı ürküyorsunuz?

Yaşamda sadece dümdüz duran, esnemeyi bilmeyen, ilerlemeye ve dönüşüme açık olmayan yapılar yok olmaya mahkumdur. Çünkü evrende statik hiçbir şey olmayıp, insan bedeni gibi duygu, düşünce ve hayaller de değişkendir.

İşte Dünya Değerler Günü, önce kendimizle ve daha sonra etrafımızdakilerle ilişkilerimizi gözden geçirmek ve bizi öz farkındalığımıza bir yolculuğa çıkarmak üzere alan açmamız gerektiğini hatırlatıyor.

Yaşamınızın ne şekilde ilerlemesini istiyorsanız, her konudaki değer yargılarınızı gözden geçirerek, objektif olarak etüt etmenizi öneririm. Sabit fikirleri yıkarak, yeni fikir ve uygulamaları deneyim hazinemize katmak, at gözlüklerinden kurtulup, daha üst noktalardan bakış açılarına sahip olmak kendini tanımaya giden yoldaki en önemli kapılardandır.

Mesela yakıp yıkmak çok kolay olup; yapıcı olmak ise sağduyu, akılcı seçimler ve anlam peşinde olanların genel davranış eğilimidir. Hepimizin yaşamda stres hormonlarımızı kontrol edemeyip yakıp yıktığı anlar elbet olmuştur veya prensiplerden ödün vermeme, ne istediğini tam olarak bilmeme haliyle kendimizce hak edilmiş bir yakıp yıkma deneyimi de yaratmış olabiliriz. İnsanız. Deneyimler neticesinde değerlerimizi oluşturuyoruz. Değerlerimiz ise yukarıda anlattığım gibi hayatımızı şekillendiriyor.

Dünya Değerler Günü; Fiziksel & Zihinsel Wellbeing, Sosyal Wellbeing, Kariyer Wellbeing ve Çevresel Wellbeing halini yükseltmek için hepimize hatırlatma yapıyor.

Benim bu konudaki naçizane önerim, zihninizdeki kalıplardan kurtulmak ve sizi her anlamda daha iyi bir yaşam kurgusuna taşıyacak olan binlerce yıllık kadim meditasyon uygulamalarını düzenli olarak hayatınıza kazandırmanızdır.

Benim bu konudaki naçizane önerim, zihninizdeki kalıplardan kurtulmak ve sizi her anlamda daha iyi bir yaşam kurgusuna taşıyacak olan binlerce yıllık kadim meditasyon uygulamalarını düzenli olarak hayatınıza kazandırmanızdır.

Çünkü insan genelde kurban psikolojisi ile kendi değerinin ve gücünün farkında olmadan yaşama eğilimindedir. Halbuki kendini keşif, yaşamı keşfin ve anlamlı ve değerli bir yaşam inşa etmenin temelidir. 

Meditasyona başlamadan önce sorduğumuz Temel Ruh Soruları bize bu bilgeliği getirir.

- Ben kimim?

- Gerçekten ne istiyorum?

- Yaşam amacım nedir?

- Hayatımda sahip olduğum neler için şükretmeliyim?

Bu soruları kendinize hiç sordunuz mu ya da kaç kere sordunuz bilemem... Ama size garanti verebilirim ki, bu soruları her gün meditasyondan önce kendinize sormaya başladığınızda yaşamınız bir daha asla eski şuursuzca günlerine geri dönmeyecektir.

Farkındalık, hayatın anlamı ve temel amacıdır.

Farkındalık halini yükseltmek ise zihnin sabote eğiliminden kurtulduğunuz anda mümkün olabilir.

Bunun en kestirme, güvenli ve kolay yolu düzenli meditasyon yapmaktır. 

Meditasyon, adeta sihirli bir değnek gibi size gün ve gün dokunarak, dönüştürür.

Yaradılışın temeline dönmek, evrensel etik değerlere sahip olmak ve hakikat bilincine ulaşmak üzere kendinize ama sadece kendinize bir alan açın ve size değer katan, değerlerinizi rahatça sorgulayabileceğiniz, tartabileceğiniz bilişsel oyunlar oynayın.

Kimlerle birlikte yol almak istediğinizi netleştirin. Değerlerimiz, etrafımızdaki kişilerle bizi bir araya getirir. Onun için siz siz olun, değerlerinize dikkat edin!

İyi Olun, Mutlu Olun.

YouTube

Instagram

Facebook

Twitter

Web

'Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio'       

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
0
0
0
0
0