Görüş Bildir
Haberler
Dans Edemediğimiz Dünya Bizim Değildir: Zamana Meydan Okuyan Filmler Canlı Müzikle Buluşuyor!

Dans Edemediğimiz Dünya Bizim Değildir: Zamana Meydan Okuyan Filmler Canlı Müzikle Buluşuyor!

ilgilili
12.12.2017 - 10:43

Sessiz sinemanın eşsiz örneklerini sinemaseverlerle buluşturan Uluslararası İstanbul Sessiz Sinema Günleri’nin dördüncüsü, 14-17 Aralık 2017 tarihleri arasında Akbank Sanat, Fransız Kültür, Soho House İstanbul ve bomontiada ALT mekanlarında seyirciyle buluşuyor. Bu yılın ana teması ise ‘Dans’!

Gelin hep birlikte bu etkinliği inceleyelim!

Kino İstanbul tarafından organize edilen, İtalya’nın ünlü sinemateği Cineteca di Bologna ve Hollanda'nın saygın sinema müzesi EYE Filmmuseum'un kurumsal ortağı olduğu festival;

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün desteği, Akbank Sanat, Fransız Kültür Merkezi, Soho House İstanbul ve bomontiada ALT mekanlarının ev sahipliğinde gerçekleşiyor.

Festival aynı zamanda Goethe Institut İstanbul, Polonya Başkonsolosluğu, İtalyan Kültür Merkezi, İsviçre Başkonsolosluğu, Cinémathèque Française ve Filmoteka Narodowa’nın desteğiyle hayat buluyor. Sinemanın öncü örneklerini canlı müzik eşliğinde bir araya getiren festivalde yerli ve yabancı akademisyenler, araştırmacılar, küratörler tarafından her filme özel birer sunum yapılıyor.

Sinemanın doğuşuna ilham olan dansçı Loie Fuller’e, afişiyle saygı duruşunda bulunan festivalde birçok farklı ülkeden ve arşivden dans filmleri ve görüntüleri yer alıyor.

Sessiz Sinema Günleri bu yıl ilk kez bomontiada ALT’ta!

Dance for Silence seçkisi, A Corner in the World işbirliğiyle, 15 Aralık Cuma günü saat 22.00’de bomontiada ALT’ta. Sessiz sinemanın dans ve ritim ile ilişki kurduğu ilk örnek olan Loie Fuller’in eşsiz Yılan Dansı’nın (Danse Serpentine, 1897) yanı sıra, Little Tich’in şaşırtıcı dans gösterileri, René Clair’in bir Dada gecesinde, bir bale gösterisinin antraktında gösterilmek üzere çektiği Antrakt’ı (Entr’acte, 1924) bu akşam seyredeceğimiz filmlerden bazıları. Tüm filmler müzisyen Özün Usta’nın canlı performansı eşliğinde gösterilecek.

Yan Etkinlikler:

Festivalin bu yılki yan etkinlikleri arasında Jay Weissberg’in Soho House İstanbul’da vereceği ‘Sessiz Sinema ve Dans’ konuşması yer alıyor. Film arşivleri arasında dansın bitmek bilmeyen serüveni Weissberg’in geniş kapsamlı aktarımıyla seyirciye ulaşacak.

Hollandalı genç küratör Inez Piso, Akbank Sanat Merkezi’nin dans stüdyosunda ‘Sessiz Dans, Dile Bir Alternatif Olarak Dans’ (Silent Dance, Dance as an Alternative to Language’ adlı bir workshop düzenleyecek. İngilizce gerçekleşecek herkese açık bu workshop’ta Inez Piso sessiz sinema ve dans ilişkisinden yola çıkarak dansta sessizliği dinlemenin farklı biçimlerini deneyimletiyor.

Canan Balan’ın Akbank Sanat Merkezi’nde düzenleyeceği ‘Sessiz Sinema ve Meditasyon’ atölyesi, perdede gördüklerimiz ve meditasyonun etkileşimi bizi bilincin derinliklerine ve inceliklerine doğru bir yolculuğa çıkaracak. Dans ve bedensel hareketin yoğunlukta olduğu ve zamansallığa sıkıştırılmış bir hikâye yerine akan imgelerin gösterildiği bu filmleri meditasyonun açtığı algılar ile yoğunlaştırdığı “şimdi ve burada” olma hissiyle seyretmek biricik bir deneyim yarattıracak nitelikte olabilir. Bu seçki, sinema arkeolojisiyle bilincin farklı boyutları arasında oynama ve seyahat etme imkanlarını araştırıyor.

Festival Sponsorları ve Destekçileri:

Pera Palace Hotel Jumeirah, basın toplantısı için festivale kapılarını açıyor. Soho House İstanbul özel proje sponsoru olurken 10 Karaköy Otel festivale konaklama desteği sunuyor. NTV Radyo, Atlas ve Atlas Tarih Dergileri medya desteği veriyorlar. Eti Gıda, sinemaseverlerin dostu Eti Alaska Frigo’yu festival takipçileriyle buluşturuyor.

Bilet Ücretleri ve Bilgiler:

Bilet Ücretleri ve Bilgiler:

Biletler, Biletix satış kanallarından ve etkinlik mekanlarında kurulacak festival gişelerinden alınabilecek.

Buradan ulaşabilirsiniz: Sessiz Sinema Günleri

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Tunahan Dolunay

Müzik budur https://bit.ly/2qTU6nr