Görüş Bildir
Haberler
Yırca’da ‘İptal’ Bayramı

Yırca’da ‘İptal’ Bayramı

Caner
26.12.2014 - 00:09 Son Güncelleme: 26.12.2014 - 13:02

Danıştay kararından sonra Yırca muhtarı...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Danıştay 6’ncı Dairesi daha önce yürütmeyi durdurma kararı verdiği Yırca’ daki termik santral yapılacak alanın acil kamulaştırılması ile ilgili Bakanlar Kurulu kararını esastan iptal etti. Kararı duyan köylüler büyük mutluluk yaşadı.

Manisa'nın Soma İlçesi'ne bağlı Yırca Mahallesi'nde, 6 bin 666 zeytin ağacının söküldüğü alanda termik santral yapılması için bakanlar kurulunun aldığı acele kamulaştırma kararı hakkında yürütmeyi durdurma kararı veren Danıştay, bakanlar kurulunun kararını esastan iptal etti. Karar Yırca köylülerini sevince boğdu. Köylülerin avukatı Deniz Bayram, 'Artık bu kararla oraya termik santral yapılamaz' dedi.

Kolin Grubu, termik santralin yapılacağı Yırca Mahallesi'ndeki zeytinliklerin bulunduğu bölgeye, geçen 7 Kasım'da ağaç kesimi yapmak üzere 2 otobüs dolusu özel güvenlik görevlisi ve iş makinelerini gönderip, ağaç katliamı yaptı.

Bölgede zeytinlerin kesilmemesi için nöbet tutan köylülerin direnişine rağmen, arazideki binlerce zeytin ağacı iş makineleriyle üzerlerindeki ürünüyle birlikte sökülüp, atıldı. Binlerce zeytin ağacının kesilmesinin ardından Danıştay 6'ncı Dairesi'nden, 'acele kamulaştırma' için yürütmeyi durdurma kararı çıktı.

Bunun üzerine de araziyi çevreleyen tel örgütler köylüler tarafından söküldü, yeni zeytin fidanları dikildi. Danıştay'ın, kararının ardından 50'si özel güvenlik görevlisi, geri kalanı inşaat işçisi olmak üzere yaklaşık 100 kişinin işine şirket tarafından son verildi.

Kökünden sökülüp kırılan toplam 6 bin 666 zeytin ağacı, Mal Müdürlüğü tarafından, yediemin olarak Yırca Muhtarı Mustafa Akın ve köylülere teslim edildi.

Yırcalılar kararı köy meydanında kutladı

Yırcalılar kararı köy meydanında kutladı

Kararı Yırca Köyü Muhtarı Mustafa Akın, camiden anons ederek köylülere duyurdu. Haberi duyan Yırcalılar köy meydanında ateş yakarak iptal kararını kutlayıp, sokaklarda araçları ile konvoy halinde sevinç gösterisi yaptı. 

SORUMLULAR CEZA ALMALI 

Danıştay kararı sonrası açıklama yapan Avukat Deniz Bayram, 'Bu karar Yırcalıların ve Greenpeace'nin yapmış olduğu haklı mücadeleyi bir kez daha ortaya koymuş oldu. Termik Santral projesi çevreye ve insan sağlığına vermiş olduğu zarar ile Yırcalıların zeytincilik yapmak istemesi nedeniyle atık proje tamamen iptal edilmiştir. Bugün 6 bin ağacın kesilmesinden sorumlu olan hem şirket yetkilileri hem de bu kesime engel olmayan gerekli tedbirleri almayan gerekli idari birimler hakkında gerekli soruşturmalar yapılmalı ve cezalar verilmelidir' dedi.

KÖYÜMÜZ İÇİN HAYIRLI UĞURLU OLSUN

KÖYÜMÜZ İÇİN HAYIRLI UĞURLU OLSUN
İçeriğin Devamı Aşağıda

Sürecin başından bu yana haklı olduklarını söyleyen Yırca Mahallesi Muhtarı Mustafa Akın, 'Aldığımız iptal kararı haberi ile köy meydanında toplandık ve sevincimizi paylaşıyoruz halk olarak. Danıştay'a teşekkür ederiz. Hala vicdanının sesini dinleyen hakimlerin olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Haklı olduğumuzu onlarda ortaya koydular. Köyümüz için hayırlı uğurlu olsun' diye konuştu.

DHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0