Görüş Bildir
Haberler
Cizre ile Silopi'de Operasyon, Çatışma ve Ev Baskınları

Cizre ile Silopi'de Operasyon, Çatışma ve Ev Baskınları

Onedio Medya
16.12.2015 - 15:06 Son Güncelleme: 16.12.2015 - 17:30

Şırnak'ın Silopi ve Cizre ilçelerinde güvenlik güçleri dün gece operasyona başladı. Her iki ilçenin merkezinde patlama ve silah sesleri duyulurken, Silopi'de bu sabah saatlerinden itibaren polis ve askerlerin evlere baskın düzenlediği belirtiliyor. Silopi'de bulunan HDP Şırnak milletvekili Ferhat Encü sosyal medya hesabından 'Evlerin kapılarını kırarak içeri giriyorlar, can güvenliğimiz yok' dedi. TSK Cizre'de çıkan çatışmalarda 8 PKK'lının öldürüldüğünü açıkladı. DİHA Cizre'de 11 yaşındaki bir çocuğun başından vurularak öldürüldüğünü duyurdu ancak Edim ailesi haberin gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

Basına yansıyan gelişmeleri sizler için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda

DHA

Şırnak’ın Cizre ve Silopi ilçelerinde, öğretmenlerin ‘idari izinli’ sayılarak geri çağrılması ve peşi sıra sokağa çıkma yasağı ilan edilmesinin ardından beklenen operasyon da başladı.

DHA'nın verdiği bilgiye göre, Cizre'deki çatışmalar Sur, Cudi, Nur ve Yasef mahallelerinde yoğunlaşırken, geceyi patlama ve yoğun silah sesleri altında geçiren Silopi'de de askerler, sabah erken saatlerden itibaren evlere baskın düzenlemeye başladı.

Silop'de çatışmalar gece başladı 

Silopi’de Şırnak Valiliği’nce 14 Aralık 2015 gece saat 23.00'ten itibaren başlatılan sokağa çıkma yasağının ardından kısa süre devam eden sessizlik, dün gece başlayan operasyonlarla yerini yeniden silah ve patlama seslerine bıraktı. Dün gece asker ve polis birimleri mahallelere müdahale etmeye başladı. Zırhlı araçların da eşlik ettiği operasyonlarda ilçe patlama sesleriyle yankılanırken, sabah saatlerine doğru tekrar sessizlik hakim oldu.

Silopi'de başlatılan operasyon ile beraber dün geceden itibaren birçok mahallede elektriklerin kesildiği ve hala kesintinin devam ettiği öğrenildi. Bu arada ilçede görevlendirilen asker ve polislerin bir kısmı, yer sıkıntısı nedeniyle bazı okullara yerleştirildi.

HDP’li vekil Encü: "Silopi'de mahalleler tanklarla dövülüyor"

HDP’li vekil Encü:  "Silopi'de mahalleler tanklarla dövülüyor"

Silopi'de bulunan HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, sosyal paylaşım sitesi twitter hesabından Silopi'de İpek Yolu’nda çekilen tanklara ait bir fotoğrafı, 'Silopi'de mahalleler tanklarla dövülüyor' notu ile paylaştı. Encü daha sonra ise içinde bulunduğu binanın kapısının zorlandığını belirterek, “Can güvenliğimiz yok” diye yazdı.

Encü daha sonra kapıya gelen askerlerle tartışmalarını gösteren videolar da yayınladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cizre'de yoğun çatışma sesleri

Cizre'de yoğun çatışma sesleri
İçeriğin Devamı Aşağıda

Cizre'de önce SMS mesajı ile öğretmenlerin ilçeden ayrılması ve ardından Şırnak Valiliği tarafından 14 Aralık gecesi uygulamaya konulan sokağa çıkma yasağı devam ederken, ilçeye askeri sevkiyatın da devam ettiği belirtiliyor. 

Dün sabah sessizliğin hakim olduğu ilçede öğleden sonra başlayan çatışmalar nedeniyle şiddetli patlama ve silah sesleri gelirken, çatışmaların hendek ve barikatların bulunduğu Sur, Cudi, Nur ve Yasef mahallelerinde yoğunlaştığı belirtildi. 

Dün gece yeniden başlayan ve sabah saatlerine kadar devam eden şiddetli çatışmalara, özel eğitimli Jandarma timlerinin de polis özel harekat timleri ile birlikte katıldığı belirtiliyor. Cizre-İdil yolunda bulunan Cudi mahallesinin hakim tepelerine ise çok sayıda tankın konuşlandırıldığı görülüyor.

HT: 'Operasyon için düğmeye basılıyor'

HT: 'Operasyon için düğmeye basılıyor'

Habertürk'ün bugün manşete taşıdığı haberde operasyona ilişkin şu ifadeler yer alıyor:

'Başta Diyarbakır’ın Sur ve Şırnak’ın Cizre ile Silopi ilçeleri olmak üzere Jandarma Özel Harekât (JÖH) ile Polis Özel Harekât (PÖH) timlerinden oluşan 10 bin kişilik ekip ‘koşulsuz’ ve ‘tam anlamıyla’ güvenliği sağlamak üzere operasyon için düğmeye bastı. Hendekler ve barikatlar temizlendikten sonra kurulacak karakollarla güvenlik birimleri kalıcı olacak.'

Başbakan Ahmet Davutoğlu da, Pazar günü A Haber’de katıldığı canlı yayın sırasında “Bütün o ilçeler terör unsurlarından temizlenecek. Gerekirse mahalle mahalle, ev ev, sokak sokak” demişti.

Öğretmenlerin ilçelerden geri çağrılması ve Başbakan’ın “gerekirse ev ev, sokak sokak temizlik” yapılacağını söylemesi, uzun süredir hendeklerin bulunduğu bu iki ilçeye çok geniş kapsamlı operasyon yapılacağı yorumlarına yol açmıştı.

HDP üç ayrı heyet oluşturdu

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bu arada HDP de bölgede yoğunlaşan sokağa çıkma yasakları ve Silopi ile Cizre’ye yönelik olarak beklenen askeri harekat için milletvekillerinden oluşan üç ayrı heyet oluşturdu. BU heyetler, Diyarbakır, Şırnak ve Mardin’deki yasakları ve operasyonları gözleyecek.

HDP İzmir Milletvekili olan ve partinin Şırnak için oluşturduğu heyette bulunan Ertuğrul Kürkçü, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Bize gelen haberler ve fotoğraflar askerlerin kent içinde olduğu ve gece boyu patlama seslerinin duyulduğu. Vatandaşlar bunların top atışları olduğunu söylüyor ama tabi olayların kapsamı, çapı nedir şu anda tam olarak bilemiyoruz. Gidip kendimiz inceleyeceğiz” dedi.

Sokağa çıkma yasaklarıyla gelen 'zorunlu misafirlik'

Sokağa çıkma yasaklarıyla gelen 'zorunlu misafirlik'

Şırnak'ın Silopi ve Cizre ilçelerinde 14 Aralık'ta sokağa çıkma yasağı ilan edildi ve bölgede büyük bir operasyon beklentisi var.

Sokağa çıkma yasağından dolayı dün Habur Sınır Kapısı da kapatıldı.

11 mahallesi olan Silopi'de Nur, Cudi, Yenişehir, Barbaros, Şehit Harun Bay, Yeşiltepe, Karşıyaka mahallelerinde hendek ve barikatlar olduğu belirtiliyor.

BBC Türkçe'nin haberine göre, Silopi'de geri kalan beş mahallenin sakinleri, yasak boyunca yedi mahalleden gelen eş, dost, akraba, tanıdıklarını ağırlıyor.

121 bin nüfusu olan ilçede, yasak kapsamına alınan mahallelerde yaklaşık 100 bin insan yaşıyor.

Son birkaç günde yaklaşık 25 bin insanın bir mahalleden diğerine taşındığı tahmin ediliyor.

Sokağa çıkma yasağının getirmiş olduğu zorunlu misafirlikler belirsiz bir tarihe kadar devam edecek gibi görünüyor.

TSK: "Sekiz Bölücü Terör Örgütü mensubu terörist etkisiz hâle getirilmiştir”

TSK: "Sekiz Bölücü Terör Örgütü mensubu terörist etkisiz hâle getirilmiştir”

Genelkurmay Başkanlığı, Şırnak’ın Cizre ilçesinde yürütülen operasyon hakkında açıklama yaptı:

“Şırnak / Cizre’de devam eden operasyonda; güvenlik güçlerine Bölücü Terör Örgütü mensubu teröristler tarafından açılan ateşe karşılık verilmesi sonucu sekiz Bölücü Terör Örgütü mensubu terörist etkisiz hâle getirilmiştir.”

Açıklamada 7 PKK’lının Kuzey Irak’tan kaçarak Şırnak Silopi’de güvenlik güçlerine teslim olduğu da ifade edildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Edim ailesi: Salih Edim ölmedi, yaşıyor

Edim ailesi: Salih Edim ölmedi, yaşıyor

Dicle Haber Ajansı, Şırnak'ın Cizre ilçesi Cudi Mahallesi'nde 11 yaşındaki Salih Edim adlı bir çocuğun, Kerem Otel yakınlarında başından vurularak öldürüldüğünü yazdı. 

Yine DİHA'ya bilgi verenEdim'in yakını Mehmet Edim, ailelerinde iki kişinin Salih Edim ismini taşıdığını ve her ikisinin de hayatta olduğunu ifade etti. 

Olayın duyulması üzerine çok sayıda telefon aldıklarını belirten Edim, kuzenleri ile kendisinin görüştüğünü ve her ikisinin de durumlarının iyi olduğunu dile getirdi. 

Bu haber güncellenmektedir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda