Görüş Bildir
Haberler
Cinsellik Üzerine Konuşurken Neden Yüzümüz Kızarır Hiç Merak Ettiniz mi?

Cinsellik Üzerine Konuşurken Neden Yüzümüz Kızarır Hiç Merak Ettiniz mi?

Kimi insanlarda daha belirgin olsa da hemen hemen hepimiz utandığımızda ya da kızdığımızda 'kızarırız'. 'Kızmak' sözcüğünün sinirlenmek kadar, 'bir nesnenin ısısının artması' anlamı olduğunu ve hatta 'kızışmak' kelimesinin de 'hayvanların cinsel isteğinin artması' anlamlarını göz önünde bulundurursak, kızarmak sözcüğünün bu sözcüklerle ile olan ilişkisini de daha iyi kavrayabiliriz. 

Peki, sevgili gençler insanların kızarmasına ne sebep olur? Bunun bilimsel açıklaması nasıldır? Gelin anlatayım size! ☺️

Kaynaklar

12

İçeriğin Devamı Aşağıda

Birçoğumuzun yüzü utanınca, yüksek endişe duyduğu anlarda veya sinirlenince kızarır. 😡

Bu kızarıklık yüzümüzden boynumuza, hatta bazen göğsümüzün üstüne kadar uzanabilir.

Bununla birlikte, bazı insanlar herhangi bir duygusal uyaran olmadan bile kızarabilir.

Bu durum bir kısır döngü yaratarak, kişinin kızarmasından dolayı daha fazla utanmasına ve dolayısıyla daha da fazla kızarmasına da sebep olabilir. Ayrıca daha fazla anksiyeteye ve sosyal fobiye de yol açabilir.

Bu durumun temel sebebi, sinir sistemimizin tehdit anında "kavga et ya da kaç" prensibiyle evrimleşmiş olması.

Sinir sistemimizin bu işlevi, fiziksel veya duygusal bir tehdit ile karşılaştığımızda vücudumuzun iç dengesini korumasını sağlar. 

Böyle durumlarda derinin yüzeyindeki kılcal damarlar genişler ve yanakların kızarmasına neden olan kan akışındaki artışı tetikler.

Vücuttaki kılcal damarların genişlemesi (vazodilatasyon) bazı durumlarda kaşıntıya da neden olabilen doğal bir kimyasal madde olan histaminin doğrudan etkisinin bir neticesidir.

Bununla birlikte, yüz, boyun ve üst göğüste, kan damarlarının nörolojik kontrolü otonomik sinir lifleri ve trigeminal sinirler tarafından etkilenir ve bu bölgedeki cildi besler.

Bu sinir lifleri ter bezlerini de etkinleştirdiğinden terleme de meydana gelebilir.

Yanaklarımız ise kolayca kırmızıyla dönerler çünkü burada kılcal damarlar başka yerlerde bulunanlardan daha geniştir ve onları örten cilt kalınlığı çok daha incedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dolayısıyla kan akışındaki artış ile cilt hemen kırmızıya dönebilir. Daha az stresli veya tehdit altında hissettiğimizde ve "kavga et veya kaç" prensibinin devre dışı kaldığı olağan şartlarda ten rengi normal halini alır.

Yine de siz cinsellik üzerine konuşmaya çekinmeyin gençler. Yalnız bazı insanlara da pek yakışıyor bu durum. Ona da değinmek lazım.😍

Kaynaklar

1 2 

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
56
29
20
9
8
8
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Erdoğan Kızgın

Siyasilerin yüzü neden kızarmıyor,kim gelse sikip sikip gidiyor.o sekse girmiyor mu,biz siyasilerin fakbadisi degilmiyiz.

Ohannesburg

Bilmediğimiz için ?