Görüş Bildir
Haberler
Cilt Kanserlerine Davetiye Çıkaran Güneşten Korunmak İçin Herkesin Bilmesi Gereken 15 Şey

Cilt Kanserlerine Davetiye Çıkaran Güneşten Korunmak İçin Herkesin Bilmesi Gereken 15 Şey

Dale Cooper
07.06.2017 - 14:46

"Güneşten nasıl korunacağım?" telaşına düşenler buraya...

Yazın gelmesiyle beraber yararını fazlasıyla gördüğümüz güneşin zararlarının da daha belirgin şekilde ortaya çıkması başladı. Bahar dönemlerinden itibaren kendimizi güneşten korumak için yeni koruyucular, kremler ve yöntemler geliştirmeye çalışırız. 

Peki, kendimizi korumak için tam olarak neleri bilmemiz gerekir?

İşte tüm sorularınıza yanıt olacak bilgiler bu içerikte!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Öncelikle, aşina olduğunuz ama bir türlü uygulayamadığınız şeylerle başlayalım: Güneş ışınlarının en etkili ve zararlı olduğu saatlerde kendinizi sakınmak!

Hangi saatler bunlar peki? 

Sabah 10 ve öğleden sonra 4'e kadar güneş ışınlarına maruz kalmamaya çalışmak oldukça mühim. Hayat koşturmanız bu saatlerde dışarıda olmanızı gerektiriyorsa en azından güneşin en zararlı olduğu 11:00 - 13:00 arasında güneş ışınlarına maruz kalmamaya çalışmak gerek.

2. İnce, bol ve güneş ışınlarının geçirgenliğini en aza indirgeyen uzun kollu kıyafetlerin önemi!

Evet, bunu mutlaka duymuşsunuzdur ama uygulaması güç bir hal alır yaz sıcağında. Lakin bunun ehemmiyetini tahmin bile edemezsin. Sizi serin tutacak, ince, bol ve uzun kollu (aynı şekilde tam boy pantolon) kıyafetler güneşin cildinize olan olumsuz etkisine sandığınızdan çok daha fazla engel oluyor.

3. İdeal bir güneş gözlüğünün, hassas gözlerinizi UVA ve UVB ışınlarından %99 oranında koruyabildiğini unutmayın.

Yaz aylarında gözlerimize ayrıca özen göstermemiz gerekir. Zararlı güneş ışınlarını doğrudan almamak amacıyla gözlük kullanımı artık şart bir hal aldı ancak bunun yanında bu aylar göz kuruluğuna da yol açabilir. Bunun için doktorunuza danışarak göz tipinize uygun bir damla vb. ürün kullanmakta fayda var.

4. Güneşin zararlı etkilerinden korunmanın en basit ve etkili yöntemlerinden biri geniş kenarlı şapkalar. Bilhassa bebekler ve çocuklar için!

Şapka takmak kimi insan için adeta eziyet! Alışılması güç bir aksesuar fakat sizi güneşten koruma konusunda oldukça iddialı. Bilhassa güneşin zararlı etkilerinden sakınmak için bebek ve çocuklara erken yaşta şapka kullanma alışkanlığı kazandırmak çok elzem.

5. Yaza hazırlanmak için solaryuma girmeyi aklınızdan bile geçirmemelisiniz.

Genel kanının aksine solaryumdaki UV ışınları pek de zararsız değildir. Solaryumlarda kullanılan ışıklar UVA ve UVB ışınlarını beraber yaymakta bu da uzun vadede ciddi cilt problemlerine sebebiyet vermektedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Sıra koruyucu ve kremlerde! Her şey cilt tipinize en uygun güneş koruyucu ve kremi bulmakla başlıyor...

Elbette bulmakla da bitmiyor. Bu kremler yalnızca filtre görevi gördüğü için kıyafetlerinize ve aksesuarlarınıza aynı şekilde özen göstermekle beraber kreminizi gün içinde birkaç kez yenileyerek kullanmalısınız! Öyle sürüp çıkmakla kalmayın.

7. Bu da şu demek oluyor: Başkasına çok iyi gelmiş bir koruyucu krem sizin için faydalı ya da yeterli olmayabilir.

8. Güneş koruyucu kremler evden hemen çıkmadan değil de ilk bir 30 dakika önce sürülüp çıkmadan bir kez daha tekrarlanmalıdır.

Bu tür özenli bir uygulama hem atlanan yüzeyi en aza indirir hem de güneş koruyucu miktarını düzenler. 

Gün içinde de yenilemeyi unutmuyoruz tabii ki. 😉

9. Ama bu güneş koruyucu ve kremlerle ilgili bilmeniz gereken bazı şeyler var. İlk olarak daha yüksek faktör, daha iyi korumuyor!

Bu da genel kanı haline gelmiş yanlış kanılardan biri. Evet, daha yüksek faktör daha iyi korumuyor. Yale Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma bu gerçeği ortaya çıkarıyor ve 15 faktörlük bir güneş koruyucunun %93, 30 faktörlüğün ise %97 oranında ultraviyole ışığı hapsettiği görülüyor. 

Öncelikle önemli olan sizin cilt tipinize ve hassasiyetinize uygun olup olmadığı!

10. Yalnızca güneş gören bölgelere koruyucu ya da krem sürmek yeterli değil. Görünmeyen yerlerin daha çok ihtiyacı var.

Vücudunuzun kıyafetle, mayoyla kapanan bölgelerine de krem ve koruyucu kullanın. Bilhassa koyu renk kıyafetler güneşi daha çok çektiği için açıkta kalmayan bölgelerin daha fazla korunmaya ihtiyacı var.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Bu kötü haber kadınlara: Fondöten güneş kreminden korumuyor!

Bir yanlış kanı daha: Yüzümüze kullandığımız fondöten güneş kreminden korur. Hayır, korumuyor. Fondöten kullanımıyla beraber de güneş koruyucu kremler kullanılması gerekiyor.

12. Gün boyu korumakta su geçirmez kremlerin üzerine mi yok diyorsunuz? O halde yanıldınız.

Aslına bakarsanız su geçirmez diye bir şey de yok. Yalnızca diğer ürünlere oranla suya daha dayanıklılık var. Hiçbir ürün gibi 'su geçirmez' kremler de gün boyu sizi koruyamıyor, bu yüzden kremlerimizi tazelemeye devam.

13. Dışarı oynamaya çıkan çocuğunuzun güneş koruyucusuna sizden daha çok ihtiyacı var!

Çocuklar için güneş koruyucu daha özenli bir biçimde seçilmekle beraber sprey formda, parfüm ve paraben içermemesine dikkat edilmesi gerekir.

14. Güneş yanıklarını "Birkaç güne geçer..." diyerek hafife almayın!

Güneş yanıkları oluşan bölgede soğuk-serin uygulamalar, duşlar ve buzdolabında bekletilmiş nemlendiriciler oldukça etkili ve iyileştirici olabilir ancak bu yanıklar nemlendiriciyle iyileşemeyecek kadar şiddetliyse boşverip doktora başvurmamak ciddi cilt hastalıklarına yol açabilir.

15. Güneş koruyucu kreminizi, gözlüğünüzü, şapkanızı, uygun kıyafetlerinizi ve bol su tüketmeyi unutmadığınız güzel bir yaz dileriz! 🌞 💦

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
177
35
15
12
10
9
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
diegosuzfrida

#4 Güzellik <3

Toprak Akın

Aman diyim dikkat edek.

teshilcom

En iyi Güneş Kremleri https://eniyi.co/en-iyi-gunes-kremi-2018/