Görüş Bildir
Haberler
Çılgın Koleksiyoncu Freitas, Dünyanın Tüm Plaklarını Sao Paulo'da Topluyor

Çılgın Koleksiyoncu Freitas, Dünyanın Tüm Plaklarını Sao Paulo'da Topluyor

Batuhan
17.10.2014 - 15:17

Zero Freitas çocukluğundan beri topladığı milyonlarca plağı, açtığı müzik kütüphanesinde dijital ortama taşıyor. 10 kişilik ekip, günde 500 plaklık bir randımanla, Freitas’ın koleksiyonunu fişliyor ve dijital ortama geçiriyor. Bu hızla, bütün koleksiyonu fişlemek için 30 yıl gerekiyor.  

Uzun yıllardır herhangi bir şeyin, pul, araba veya minyatür figürin koleksiyonunu yapan bir insana, ilgili ve tutkulu gözüyle bakabiliriz. Ancak bu kişi koleksiyonunu yaptığı şeyin dünya üzerindeki tüm örneklerine sahip olmaya çalışıyorsa, hobi tutku olmaktan çıkıp hayatınızı etkileyen bir saplantıya dönüşebilir. Koleksiyonu uğruna hayatındaki bir çok şeyi feda etmek zorunda kalan 62 yaşındaki Zero Freitas, bunun en iyi örneği olabilir. Çocukluğundan beri satın aldığı plakları biriktiren Freitas, bugün sayılması neredeyse imkansız, dünyanın en büyük plak koleksiyonuna sahip. Sayıları milyonları bulan plakları alabilmek için tüm parasını harcayan, bu esnada servetiyle beraber evliliğini de kaybeden Freitas, arkadaşlarının da yardımıyla 2013 yılında açtığı müzik kütüphanesiyle elindeki akıl almaz koleksiyonu tüm Brezilyalılarla paylaşmayı amaçlıyor. İnsanlara faydalı olmanın kendisini mutlu ettiğini söyleyen Freitas’ın hedefi ise dünya üzerinde kaydedilmiş tüm müziğe sahip olmak!

Hobi ve tutkularımızın büyük bir çoğunluğu çocukluğumuzda ilgi duymaya başladığımız, bizi etkileyen şeylerden oluşur. Yaşadığımız bir olay, bir anı, herhangi bir nesneye özel bir ilgi duymamıza neden olabilir. Pul, araba, minyatür figürin, futbolcu çıkartmaları ya da şişe kapakları gibi hepimizin çocukken ufak çaplı bir koleksiyonu olmuştur. Zero Freitas, 5 yaşındayken babasının bir gün eve, kolunun altında bir plak çalar ve 200 plaklık bir karton kutuyla gelişini dün gibi hatırlıyor. Plak çaların zerafeti, hoparlörlerden yükselen küçük cızırtılar ve müzik karşısında büyülendiğini anlatan Freitas, yaşadıklarının hayatını değiştireceğinden muhtemelen habersizdi. Lise yıllarında tüm cep harçlığını plaklara ayıran genç Zero, 18 yaşına geldiğinde, odasının duvarlarını kaplayan 3000 plaklık bir koleksiyona sahipti. Babasının ölümünün ardından, aileye ait nakliyat şirketinin başına geçen ve buradan gelen tüm kazancı plaklara yatıran Freitas’ın koleksiyonu otuzunda 30.000′e ulaşmıştı. Tutkusu hobi olmaktan çıkmış, ailesini ve ilişkilerini etkilemeye başlayan bir saplantı haline gelmişti. Kocasının plaklarının evin her köşesini kaplamasına daha fazla dayanamayan bayan Freitas sonunda evi terk etti. Karısıyla boşandıktan sonra saplantılarına bir son vermek için tedavi olmaya çalıştığını ama analizlerin başarısız olduğunu anlatan Freitas, kendisinin de kırk yıldır bunu neden yaptığını anlamaya çalıştığını ama bir cevap bulamadığını söylüyor.

Eşi terk ettikten sonra tutkusuyla başbaşa kalan Freitas, ince bir organizasyonla New York’tan Paris’e, Güney Afrika’dan Tokyo’ya, Kahire’ye ve Lagos’a kadar dev bir haberleşme ağı kurmuş. Birçok koleksiyonerin tersine tek bir sanatçıyla, tarzla ya da dönemle sınırlı kalmak istemeyen Freitas, muhbirlerinden gelen haberler doğrultusunda Polonya’da satışa çıkan 50.000 plaklık ‘Polka’ arşivinin ya da Küba’da bugüne kadar kaydedilmiş, bunlara Castro tarafından toplatılan devrim karşıtı plaklar da dahil, tüm plakların (100.000 adet) sahibi olmuş. Koleksiyonundaki plak sayısından dolayı, bütün hepsini dinleyemediğini söyleyen Freitas, elindeki fazladan plakları satmayı ya da değiş tokuş yapmayı düşünmediğini söylüyor. Bu yüzden çılgın koleksiyoncunun varlığı uzun yıllar bir sır olarak kaldı.

Özellikle unutulmuş sanatçıların, unutulmuş eserlerinin kendisi için büyük bir önem taşıdığını söyleyen Freitas, birisi sahip çıkmadığı müddetçe bu plakların yok olmaya mahkum olduklarını anlatıyor. Arkadaşlarının da desteğiyle, koleksiyonuyla yararlı bir iş yapmanın peşine düşen Zero Freitas, plaklarını düne kadar depoladığı hangardan çıkarıp, insanların dinletisine sunacağı bir müzik kütüphanesi açmaya karar verdi. 2013 yılında kapılarını açan kütüphane, Sao Paulo halkına başka bir yerde bulamayacakları bir hazine sunmayı amaçlıyor.

Zero Freitas’ın işe aldığı on kişilik ekip, günde 500 plaklık bir randımanla, Freitas’ın koleksiyonunu fişliyor ve dijital ortama geçiriyor. Bu hızla, bütün koleksiyonu fişlemek için 30 yıl gerekiyor. Ayrıca neredeyse her hafta Freitas’ın eline ulaşan kutuları da unutmamak gerek. Haziran ve Kasım 2013 arasında on metrelik on iki kamyon dolusu plak, Freitas’ın koleksiyonuna eklendi. Son haberlere göre kendisi hala analiz halindeymiş. 

(ZETE)

Kaynak: http://zete.com/cilgin-koleksiyoncu-f...
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
6
3
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın