Görüş Bildir
Haberler
CHP'den Bakan Yıldız Hakkında Gensoru Önergesi

CHP'den Bakan Yıldız Hakkında Gensoru Önergesi

ATKN
03.02.2015 - 17:18
İçeriğin Devamı Aşağıda

CHP, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız hakkında, Soma'daki maden kazasına ilişkin 'görevi kötüye kullandığı' gerekçesiyle gensoru önergesi verdi.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunulan ve TBMM Genel Kurulu'nda okunan gensoru önergesinde, 13 Mayıs 2014 tarihinde 301 kişinin ölümüyle sonuçlanan facianın meydana geldiği Soma maden sahasında, TKİ Genel Müdürlüğü'nün sözleşme yaptığı firmaların İmbat A.Ş ve Soma A.Ş olduğunu anımsatıldı.

Önergede, başlangıçta, yapılan sözleşmelerin mevzuata uygun olduğu, ancak 2013 yılına gelindiğinde her iki firmaya da eski işlerden daha büyük işlerin ihalesiz ve yönetim kurulu kararı olmaksızın verildiği ifade edilerek, 'Kasıtlı görünen bu işlemlerle her iki firmaya peşkeş çekilen tutar, yani yapılan yolsuzluk tutarı minimum 4 milyar liradır' denildi.

Gensoru önergesinde, şu ifadelere yer verildi:

'Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü 'nce gerçekleştirilen bu hukuksuz ve sonuçta kamuyu zarara sokan, belli kişileri kollayan işlemlerde sorumlu, ilgili bürokratlar olduğu kadar ilgili Bakan olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'dır. Hatta konu aylar önce kendi bilgisine sunulduğunda, özellikle firmaları ve ilgili bürokratları kollayan, yapılan işlemleri sahiplenen tavrıyla, işlemlerin kendi onayı dahilinde yapıldığını ihsas ederek birinci derece sorumlu durumda olduğunu göstermiştir.

TKİ Genel Müdürlüğü 'nün ihalesiz ve yönetim kurulu kararı olmaksızın verdiği işlerin değeri makul ve asgari bir hesaplamaya göre Soma A.Ş'de 10 yıllık süre uzatımı karşılığı 1,6 milyar, İmbat A.Ş'de ise 13 yıllık süre uzatımı karşılığı 2.5 milyar lira olarak dikkate alındığında 4 milyar lirayı aşmaktadır.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın, bu konuda uyarıldığında dahi TKİ Genel Müdürlüğü yetkililerinin ve firmaların hamisi rolünü üstlenmesi, açıkça görevin kötüye kullanımıdır.

Yıldız, bu kadar büyük bir hukuksuzluk ve yolsuzluk olayının baş müsebbibidir. Bakan, yetkisini bu konuda olumlu olarak kullanmamış, istismar etmiştir.'

AK Parti Grup Başkanvekili Belma Satır, gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmayacağına ilişkin görüşmelerin, TBMM Genel Kurulu'nda 6 Şubat Cuma günü yapılacağını bildirdi.

Kubilay Çelik, AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0