Görüş Bildir
Haberler
Çerkeslerin Hayat Damarlarından Biri Olan 15 Leziz Yiyecek

etiket Çerkeslerin Hayat Damarlarından Biri Olan 15 Leziz Yiyecek

tezcan
16.01.2016 - 11:00 Son Güncelleme: 25.01.2023 - 15:28

Çerkes düğününe ya da toplantısına denk geldiysen lezzetiyle seni büyüleyecek bu yemeklerden yemeyi sakın ihmal etme. Bu tatlar, yemekle mutluluk arasındaki bağın vücut bulmuş halleridir.

Hadi gelin bu kültüre ait 15 birbirinden lezzetli yemeğe bakalım.

1. Şıpsi pasta, şıpsibasta, şıpsibaste

1. Şıpsi pasta, şıpsibasta, şıpsibaste

Şıpsi pasta. Şıpsi tavuk ya da et olarak söyleyebileceğimiz yemek kısmı, pasta ise mısır ya da buğday unundan yapılan lapadır. Bir şıpsiden bir pastadan alınarak yenir. Tadını almak için başka şeyler yememeniz i tavsiye ederim.

2. Abista, mamursa, mamrise

2. Abista, mamursa, mamrise

Farklı bölgelerde yine farklı isimler alır. Çerkes peyniriyle servis edilir. Yanına da bolca yoğurtlu ya da sütlü yiyecekler konulur. Ana yemek olmasa da ana yemek görevi görür. Karnınızı doyurabileceğiniz türden mezelerdir.

3. Lepsi

3. Lepsi

Kuzu ya da dana etlerinin uzun süre pişirilmesiyle ortaya çıkan etli yahni yemeğidir. Kemikli ya da kemiksiz olarak pişirilebilir. Yanına mutlaka abista gerekir. Özellikle kemiklisinin hayranı çoktur.

4. Haluj

4. Haluj

Haluj, hıngel, hınkal, hambal ya da hampal denilir. Patates, kıyma ya da peynirle hazırlanan Çerkes mantısıdır. Anlatılmaz bir lezzeti vardır.

5. Halvane

5. Halvane

İsminden helvayı andırsa da aslında kendisi bol yumurtalı bir açmadır. Üzeri yumurtalanarak fırına atılır ve böyle servis edilir. İnce ve yuvarlak şekilde hazırlanır.

6. Metaz

6. Metaz

Buğday unundan hazırlanan hamurun içine peynir konulur ve ardından kapatılan hamurlar suda pişirilir. Birazcık mantıyı hatırlatsa da aslında tam olarak değildir.

7. Corme

7. Corme

İçi doldurulan bağırsaklar ocaklarda ısıtılarak kurutulur. Ardından kış aylarında farklı zamanlarda kızartılarak yenir. Ana yemeklerin en oturaklılarından bir tanesidir.

8. Velibah

8. Velibah

Gözlemelerin sacta hazırlanmış halidir. Üzerinde tereyağ eritebilir, dilediğiniz reçelle yiyebilirsiniz. Kahvaltıların kraliçesi sayılır.

9. Gınnış

9. Gınnış

Mantı hamuru gibi açılan hamurdan kareler kesilir ve bir tarafından diğer tarafına yuvarlanır. Ardından tavuk suyunda kısa bir süre pişirilir. Didiklenmiş tavuk ve tavuk suyuyla servis edilir.

10. Gubate

10. Gubate

Üçgen şeklinde hazırlanan açmalara benzer. İçine patates ya da kıyma konulabilir. Üç tarafından açık, ortalarından kapanacak şekilde yapılır. Arasına tahin, üzerine pekmez sürülür.

11. Ape yeşek

11. Ape yeşek

Kendisini lokma gibi düşünebilirsiniz. Kızartılan hamurların üzerine dökülen şerbetle çıkan sesi tarif edemiyoruz. Bunun yanı sıra şerbete bal eklenir.

12. Hurmisa

12. Hurmisa

Çerkeslerin en sevdiği bir diğer tatlıdır. Şerbetli bir tatlıdır ve içindeki badem içtiğiniz çayla bütünleşir. Sabah akşam yemek isteyebilirsiniz.

13. Jijig

13. Jijig

Kalın bir hamur hazırlanır, üzerine kuşbaşı kesilmiş kuzu ya da dana eti gelir. Fırına verilir ve bekleyiş dolu dakikalar başlar. Çünkü gelen yemek hem doyurucu hem de lezzet deposu olur.

14. Haliva

14. Haliva

Haliva çiğ böreğin neredeyse kankasıdır. Tavada tereyağında pişirilir. Böylece hem lezzet dolu kokar hem de tereyağının tadı hamura geçer.

15. Şelame

15. Şelame

Yanında dilediğiniz reçel ya da kahvaltılıkla tüketebilirsiniz.

Bonus: Çerkes Tavuğu

Bonus: Çerkes Tavuğu

Listeye baş tacı olabilecek kadar güzel ancak bir o kadar da yanlış bilinen bir yemektir Çerkez tavuğu. İyi bir Çerkez tavuğu ince ince didilir, acıka ve ceviz  havanda uzun uzun dövülür. Altın günlerinin en prestijli konuğudur.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

👇

👇

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1152
549
163
57
52
51
7
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ntyz

Çerkes olmanın en güzel tarafları ; yemekleri , oyunları , örf - adetleri ve kadınlara verdikleri değerdir. Sürgün yemiş atalarıma selam olsun :( (1864-Büyük... Devamını Gör

Arwen

:((

Çerkes olmanın mutluluğunu yine yaşamış oldum bu galeriyle :) psihalive ( haluj) yemenizi şiddetle öneriyorum bağımlılık yapıyor :) unutmadan velibah kalp be... Devamını Gör

TENGRİ BİZ MENEN

Çiğ börek değil o çibörek. Yabancılara geldi mi her haltını bilirsiniz kendi Türk yemeğinizin adını yazmaktan acizsiniz.

Leyli

Çibörek değil o şi börek. Tatar yemeğidir.