Görüş Bildir
Haberler
Çek Kitap Cumhuriyeti: Okuldan Çok Kütüphane Var

Çek Kitap Cumhuriyeti: Okuldan Çok Kütüphane Var

Batuhan
26.07.2016 - 10:33

İnternet çağında kütüphaneye gidip kitap ödünç almak eskisi kadar popüler olmayabilir ancak bir ülkede kütüphane kültürü hâlâ çok önemli: Çek Cumhuriyeti.

Çek Cumhuriyeti’nde nereye baksanız kütüphane görüyorsunuz. Bill&Melinda Gates Vakfı’nın yaptığı bir çalışmanın bulgularına göre, burası dünyanın en yoğun kütüphane ağına sahip ülke. Çek Cumhuriyeti’nde ilköğretim okulundan daha fazla kütüphane bulunuyor. Aslında ülkede her 1917 Çek vatandaşına bir kütüphane düşüyor. Bu Avrupa ülkelerindeki ortalamanın yaklaşık dört katı. Her 19 bin 583 kişiye bir kütüphane düşen ABD’nin ise on katına denk.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Peki Çeklerin neden bu kadar çok kütüphanesi var? Çek Cumhuriyeti’nde on yıllar boyunca her topluluğun, büyük bir şehirde ya da küçük bir köyde de olsalar, bir kütüphaneye sahip olması yasal zorunluluktu. Yasa, 1919 yılında Çekoslovakya’nın bağımsızlığına kavuşmasıyla yürürlüğe kondu. Yasanın arkasındaki fikir, Almanca konuşulan Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’ndan kopan ülkeyi uluslararası edebiyat ve eğitime teşvik etmekti. 

Yasa işe yaradı. Çek Ulusal Kütüphanesi Kütüphanecilik Enstitüsü yöneticisi Vit Richter, “Çekler, diğer halklara göre güçlü bir okuma alışkanlığı geliştirdi: Kişi başına ortalama yılda 11 kitap düşüyor,” dedi. Türkiye’de bu rakam yaklaşık 4.

2001'de ülkede 6019 kütüphane bulunuyordu

2001'de ülkede 6019 kütüphane bulunuyordu

Kütüphane yasası Alman işgali, komünist dönem ve hatta Slovakya’nın 1990’lardaki dağılmasında bile yürürlükte kaldı. Bugün kütüphanelerin önündeki tehdit ise bütçe kesintileri. 2001’de tasarruf yönelik ihtiyaç oluştuğunda ülkede 6019 kütüphane bulunuyordu. O günden beri bu kütüphanelerin yaklaşık yüzde 11’i ya birleştirildi ya kapatıldı.

Kütüphaneler Çeklerin en büyük beklentisini karşılıyor: Kitap ödünç vermek

Kütüphaneler Çeklerin en büyük beklentisini karşılıyor: Kitap ödünç vermek
İçeriğin Devamı Aşağıda

Bugün varlığını sürdüren kütüphaneler ise, nostaljik ve işlevsiz yapılar olmak yerine, enerjik ve güncel olmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Seçim zamanları oy verme yeri olarak kullanılıyor ve yerel buluşmalara ev sahipliği yapıyorlar. Okuma kulüpleri, sergiler düzenliyor, bilgisayar kursları veriyor ve gün boyu okul çocuklarını ve emeklileri ağırlıyorlar. 

Çeklerin yüzde 92’sinin kütüphanelerden en büyük beklentisini karşıladığı belirtiliyor: Kitap ödünç vermek. 

Kültür Servisi

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
124
46
9
2
1
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Mrs.Patates

Çok önemli bu kültür ya. Şuranın güzelliğine bak *.*