Görüş Bildir
Haberler
Çatışmaların Sürdüğü Silvan'da Bir Günde İki Şehit

Çatışmaların Sürdüğü Silvan'da Bir Günde İki Şehit

Onedio Medya
11.11.2015 - 12:52 Son Güncelleme: 11.11.2015 - 20:15

10 gündür sokağa çıkma yasağının devam ettiği Silvan'da dün sabah geniş çaplı ve hava destekli operasyon başlatıldı. Operasyonda çıkan çatışmada yaralanan bir teğmen kaldırıldığı hastanede şehit oldu. Çatışmalarda bir uzman çavuşun ve iki çocuğun yaralandığı belirtildi. Aynı gün akşam saatlerinde zırhlı polis aracına düzenlenen saldırıda 1 polisin daha şehit olduğu haberi geldi. Türkiye’nin batısındaki sessizliği eleştiren HDP- MYK 'Silvan kan ağlıyor' başlıklı açıklamasında 'çok sayıda ölü ve yaralı' hakkında sağlıklı bilgi alınamadığını vurguladı ve hükümete operasyonları durdurma, sorunu müzakere yolu ile ele alma çağrısı yaptı. Silvan Kaymakamı Murat Kütük ise 'Üç mahallede kırkın üzerinde hendek var ve 50-60 civarında silahlı var. İlçemizi bu unsurlardan temizleyinceye kadar operasyon sürecek' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde çıkan çatışmada bir uzman çavuş ve bir teğmen yaralandı. Yaralı teğmen, kaldırıldığı Dicle Üniversitesi Hastanesi'nde tüm çabalara rağmen kurtarılamayarak şehit oldu, uzman çavuşun tedavisi sürüyor.

Akşam saatlerinde ise zırhlı polis aracına düzenlenen saldırıda 1 polisin şehit olduğu, 1 polisin de yaralandığı bildirildi. Hastanede tedavi altına alınan yaralı polisin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

YDG-H Silvan sorumlusu öldürüldü

Gerçekleştirilen operasyonlarda örgütün gençlik yapılanması YDG-H'nin Silvan sorumlusu Süleyman Güleç'in de aralarında olduğu 5 PKK'lı öldürüldü. Al Jazeera'nın emniyet kaynaklarından edindiği bilgiye göre, bu kişi daha önce Suriye Kobani kentinde çatışmalara katıldı ve buradan dönünce Silvan ilçesi YDG- H sorumlusu olarak görevlendirildi.

Çatışmalarda iki çocuk yaralandı

Çatışmalarda iki çocuk yaralandı

İbrahim Yazkent (12)

Bölgedeki çatışmalar sırasında 7 yaşındaki Abdullah Güney ve 12 yaşındaki İbrahim Yazkent adlı çocukların yaralandığı belirtiliyor. 

 Yaralı çocuklar Silvan Devlet Hastanesi'ne getirilip tedavi altına alındı.

Silvan'daki sokağa çıkma yasağı 10. gününde...

Silvan'daki sokağa çıkma yasağı 10. gününde...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde geçtiğimiz hafta salı günü saat 05.00'ten itibaren Tekel, Mescit ve Konak mahallelerinde ikinci bir duyuruya kadar sokağa çıkma yasağı ilân edilmişti. 

Silvan'daki sokağa çıkma yasağı 10. gününe girmiş durumda.

'Operasyonda helikopter ve insansız hava araçları da kullanılıyor'

'Operasyonda helikopter ve insansız hava araçları da kullanılıyor'

BBC Türkçe'den Hatice Kamer'in haberine göre, operasyonda helikopter ve insansız hava araçlarının da kullanıldığı belirtildi.

Geride kalan dokuz gün içinde özel harekat polisi Necmi Çakır ve Müslüm Tayar, Sertip Polat, Engin Gezici, İsmet Gezici, Mehmet Gündüz ile Yakup Sinba adlı kişiler yaşamını yitirdi. 

Birçok yaralının da olduğu belirtilen Silvan'da telefonla iletişim kurulamıyor.

Yasağın uygulanmadığı mahallelerde de zaman zaman elektrik ve su sıkıntıları yaşanıyor. Ama GSM operasyonlarından kaynaklanan aksaklıklardan dolayı ilçenin genelinde telefon ve internet erişimi sağlanamıyor. İlçenin yüksek noktalarında Batman’dan gelen telefon sinyalleri ile iletişim kurulabiliyor.

Silvan'a her gün heyet gönderen HDP ve DBP yetkilileri, ilçenin güneyindeki tepelere tankların konulduğunu ve bu tanklardan zaman zaman mahallelere top atışı yapıldığını söylüyor.

'Hırsızın hiç mi kabahati yok?'

'Hırsızın hiç mi kabahati yok?'

Silvan Kaymakamı Murat Kütük 'Sosyal medyaya baktığınızda burada öldürülen teröristler hep sivil. Bunlar sosyal medyayı çok iyi kullanıyorlar. Ama dün emniyetin zırhlı aracıyla gelen hakim ve savcılarımızın bulunduğu araca ateş açıldı. Kahvehane de aynı saatlerde taranmış. Bizim tahminimiz aracın tarandığı sırada seken bazı kurşunların kahveye isabet ettiği. Ama tabi daha önce de, eylemlerde kendilerine destek vermedikleri için örgütün kahveleri tarayacağı konusunda vatandaşları tehdit ettikleri istihbaratı da geldi. Fakat biz soruşturmamıza devam edeceğiz' dedi.

Kütük, ilçenin birçok noktasında konulmuş keskin nişancıların olduğu, sivillerin bundan zarar gördüğünü aktarınca 'O mahallelerde sokağa çıkma yasağı var. Madem herkes sivil de bu kadar ateş bize nerden geliyor, havanları ve roketleri atanlar da sivil mi? O zaman burada hendek kazanlar da ateş açanlar da sivil. Üç mahallede kırkın üzerinde hendek var ve 50-60 civarında silahlı var. İlçemizi bu unsurlardan temizleyinceye kadar operasyon sürecek' diyor.

Murat Kütük, operasyonlarda tankların kullanılması konusunda ise şunları söylüyor:

'Gerekirse tanklar da kullanılacak. Tank değil VNA adlı zırhlı bir askeri araç. Terör unsurlarını görünce vuruyor. Terör örgütü unsurlarını etkisiz hale getirmeye çalışıyoruz. Sosyal medyada paylaşım yapanlara şunu soruyoruz, hırsızın hiç mi kabahati yok?' diyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

HDP: "Türkiye’nin batısındaki sessizlik son derece kaygı verici"

HDP MYK'dan gelen Silvan açıklamasında ise 'Diyarbakır’ın Silvan İlçesi 2 ayı aşkın bir süredir kuşatma ve saldırı altında. Silvan'da sokağa çıkma yasağı dokuzuncu gününde. İlçede altıncı kez sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Çok sayıdaki ölü ve yaralılar hakkında sağlıklı bilgi alınamıyor. Yüzlerce ev ve işyeri kullanılamaz hale getirildi. Birçok mahallede ekmek, elektrik ve su yok. İlçede internet ve cep telefonu erişimi sağlanamıyor. Silvan ve diğer ilçelerdeki saldırılar “terörle mücadele” değil, halkı sindirme ve teslim alma operasyonlarıdır. Türkiye’nin batısındaki sessizlik son derece kaygı vericidir. Bugün Silvan’da yaşananlara, yarın bir başka yerde yaşanacaklara sessiz kalmayalım. Güçlerimizi bir araya getirelim. Bu topraklarda barış ve adalet duygusunun, eşit olarak bir arada yaşama hedefinin daha fazla yara almaması için dayanışmamızı yükseltelim.' denildi. 

Açıklamada ayrıca hükümete operasyonları durdurma ve sorunu müzakere yolu ile ele alma çağrısı yapıldı.

Diyarbakır Valiliği: Asılsız haberlere itibar etmeyin

Diyarbakır Valiliği: Asılsız haberlere itibar etmeyin

Diyarbakır Valiliği, Silvan'daki operasyonlarla ilgili yaptığı açıklamada, güvenlik güçlerine atılan el yapımı patlayıcı nedeniyle, ikisi yaşı küçük olmak üzere üç kişinin hafif şekilde yaralandığını ve tedavilerinin sürdüğünü belirtti.  Bugünkü operasyonlarda 1 askerin şehit olduğu 2 güvenlik personelinin de yaralandığı belirtilirken,  5 teröristin etkisiz hale getirildiği ifade edildi.

Silvan’la ilgili haberlere yalanlama

Açıklamada Silvan'la ilgili asılsız haberler yapıldığı da belirtilerek, 'Halkı farklı biçimde yönlendirmeyi amaçlayan bazı basın yayın organlarında, ‘Operasyon esnasında sivillerinde hedef alındığı ve 5 yaşındaki bir çocuğun bomba atarla vurulduğu’, ‘Moğol mantığıyla saldırılarak sivillerin katledildiği’, ‘Sivillerin olduğu alanın bombalandığı’, ‘Havadan helikopter ile bombalar atıldığı ve bu suretle halkın diz çöktürülmeye çalışıldığı’, ‘Silvan’da imha konsepti uygulandığı’, şeklinde asılsız haberler çıkmakta olup, vatandaşlarımızın bu konudaki asılsız, yanlış ve maksatlı haberlere itibar etmemesi, basın ve yayın organlarının ise, bu tür haberlerin kaynak ve doğruluğunu araştırmadan kamuoyu ile paylaşmaması özel önem arz etmektedir' denildi.

Açıklama şöyle devam etti:

'İcra edilen operasyonda keşif ve gözetleme faaliyetleri dışında kesinlikle havadan bir müdahale yapılmadığı, ateş edilmediği, bombalama yapılmadığı, vatandaşlarımızın zarar görmemesi maksadıyla azami özen gösterildiği, bu tür yalan haberlerin vatandaşı yanıltmak ve istismar etmek amacıyla yayınlandığı değerlendirilmektedir. 

Mağdur olmamaları maksadıyla, sokağa çıkma yasağı bulunan mahallelerdeki vatandaşlarımıza Silvan Kaymakamlığı’nca ekmek dağıtılmakta ve gıda yardımında bulunularak temel ihtiyaçları karşılanmaktadır. Ayrıca, barınma ihtiyacı olan vatandaşlarımıza destek verilmektedir. Halkımızın huzur ve güvenliğinin sağlanması ve teröristle mücadele kapsamında yürütülen çalışmalara kararlılıkla devam edilecektir”

#SilvandaKatliamVar hashtag’i Twitter’da TT oldu

#SilvandaKatliamVar hashtag’i Twitter’da TT oldu
İçeriğin Devamı Aşağıda

Öte yandan  #SilvandaKatliamVar hashtag’i Twitter’da TT oldu. Bu hashtag ile saat 21.45 itibarıyla yaklaşık 85 bin tweet atıldı. 

Kaynaklar: AA, DHA, CumhuriyetAl JazeeraEvrensel ve BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda