Görüş Bildir
Haberler
Burcu Baba Yazio: Vicdanlarını Nasıl Kaybediyorlar

etiket Burcu Baba Yazio: Vicdanlarını Nasıl Kaybediyorlar

Burcu Baba
09.11.2020 - 22:50

21 Ekim 2020 günü Onedio’dan hediyelerim geldiği gün Instagram hesabımdan da paylaştığım gibi 31 Ekim’de paylaşacağım yazımı hediyelerimin verdiği mutlulukla yazmıştım. Ancak 30 Ekim günü büyük bir felaket oldu.  İşte böyle bir felaket ardından yazdıklarım anlamını yitiriyor gibi hissedip yayınlanması için gönderemedim. Ben buradaki köşemde, evde ve okulda eğitim nasıl daha iyi olabilir diye önerilerimi paylaşırken vicdanını kaybetmiş yetişkinler yüzünden ölen insanları, hayatları alt üst olan aileleri görünce nerede yanlış yapıyoruz, çocukları nasıl yetiştiriyoruz da böyle vicdansız yetişkinlere dönüşüyorlar diye sorgulamaktan başka bir şey düşünemiyorum.

Benim deneyim penceremden en önemli bulduğum üç maddeye bakalım siz de katılacak mısınız?

İçeriğin Devamı Aşağıda

1) Başarı Odaklılık:

Çocuklar doğduğu andan itibaren veya okul hayatı başladıktan sonra mutluluk, vicdan, empati gibi bizi insan yapan değerlerden, konulardan önce acaba öncelik başarı kavramı mı oluyor? Çocuk evde kabul görmek, ben de varım diyebilmek için başarılı olmak için her yolu denemekten kaçınmıyor mu? Vicdanda, empatiden bahsedilmiyorsa durum aynen böyle oluyor. Mesleğimde 19. yılımdayım ve binlerce öğrenci tanıdım. Maalesef başarılı olmak için birçok insani değeri yok sayan aile ve öğrenci ile de çalıştım.

2) Başarı kavramı

Peki bu kadar başarı odaklı bir yaklaşım sergileniyor da başarının tanımı ne oluyor. Çocuğun sevdiği bir alanda ilerlemesi mi, “prestijli” olduğu düşünülen bir işe yönlenmesi mi veya güçlü görüneceği bir hayatı istemesi mi, parasal kazancın en önemli hayat amacı olması gerektiği mi? Tabii ki başarılı bir yaşam hepimizin arzu ettiği bir konudur, ancak az önce belirttiğim gibi tanımı ve başarıya nasıl ulaşılacağı önemlidir.

3) Kuralların bir şekilde dönüştürülebileceğinin düşünülmesi:

Çocukla onlara kaşı tutarsız tavır sergilediğimizde ilk başlarda büyük bir karmaşa yaşıyorlar. Güven duyguları sarsılıyor, doğruyu yanlışı ayırmakta güçlük çekiyorlar. Daha sonralarda ise ama ağlayarak ama küserek bir şekilde istediklerini yaptırmanın bir yolu olduğunu öğreniyorlar. Bu durum okul hayatında da devam edebiliyor. Meslek hayatım boyunca en çok tanık olduğum durum tüm aileler okulda kurallar olsun istiyor ama bazı aileler konu kendi çocukları olduğunda o kuralların uygulanmamasını istiyorlar. Maalesef bazı zamanlarda da bu istekleri gerçekleşebiliyor.  İşte tam da buradan başlayan bir anlayış o kişiyi hayatı boyunca takip ediyor ve her zaman “bir yolunun bulunabileceği” düşüncesi ile hareket ediyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
4
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın