Görüş Bildir
Haberler
Burak Öge Yazio: Akıl Sağlığınızı Korumak İçin Narsiste Yapmamanız Gerekenler

etiket Burak Öge Yazio: Akıl Sağlığınızı Korumak İçin Narsiste Yapmamanız Gerekenler

Burak Öge
26.07.2022 - 21:13 Son Güncelleme: 04.08.2022 - 21:03

Narsistle yaşamak çok zordur. Narsistle yaşamanızı gönülden pek istemesem de bazen mecbur kalınan birçok durum olabiliyor. O yüzden narsistle yaşıyorsanız kendi davranışlarınızı düzene sokmanız gerek. Yani siz değişmek zorundasınız. Sesinizi duyar gibiyim 'Hasta olan onlar, bizim de psikolojimizi bozdular. Onlar düzelsin!'. Evet çok haklısınız. Fakat onların değişmesini ve düzelmesini beklerseniz, en büyük zararı siz görürsünüz. Onlarla daha stratejik ilişki kurarsanız daha sakin bir yaşam sürdürürsünüz.

Bunu narsistin iyiliği için istemiyorum. Amacım tamamen sizlerin daha iyi bir hayat yaşaması. Daha iyi bir hayat için oyunu kurallarına göre oynamanız gerek.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Burada yapmamanız gereklerden bahsedelim:

Burada yapmamanız gereklerden bahsedelim:

1. Narsiste misilleme yapma

Tartışma anında narsist keyfinizi kaçırıyor ya da olur olmaz gereksiz cümleler kuruyorsa ve sonunda canı yanan yine siz oluyorsanız ve hemen onun hatasını ve eksiğini yüzüne vuruyorsanız, yapmayın çünkü bu en çok size zarar verir. Narsist kendisini çok fazla önemsediği için sizin onu eleştirmenizi kesinlikle kabul etmez. Sizin misillemenize daha kuvvetli şekilde tepki gösterir. Onunla savaşa girmeyin kazanamazsınız. Çünkü narsist daha savaşa girmeden kazandığını düşünür. Savaşmak daha çok sizi yoracaktır. 

2. Narsiste karşı savunmaya geçme

%100 haklı olduğunuzu bildiğiniz bir konuda tartışıyorsunuz. Fakat narsist bunu kabul etmez. Çünkü sizin haklı olduğunuzu kabul ederse, kendisini sizin karşınızda küçük düşürmüş olur. 'Ee haklı olduğumuz şeyi de savunmayalım mı?' dediğinizi duyar gibiyim ama maalesef o anda savunmamanız gerekir. Çünkü orası yeri ve zamanı değil. O sizinle güç savaşına girdiği için bu savunmayı daha uygun zamanda yapmanız gerek. 

3. Narsiste öfkeni gösterme

Narsistin en sevdiği şeylerden bir tanesi de karşısındaki kişinin çılgınlar gibi öfkelenmesidir. Çünkü bu durum kendilerinde bir sorun olmadığını kanıtlar. Cümle âleme sizin ne kadar öfkeli birisi olduğunuzu kanıtlamış olur. Öfkelendiğinizde onun istediğini eline vermiş olursunuz. Öfkenizi terbiye etmeyi öğrenmelisiniz. Narsistle ilişkide öfke çok önemlidir.  Öfkeyi çözdüğünüzde, diğer sorunlar kendiliğinden çözülebilir. Unutmayın narsist en çok sakin kalıp, güçlü cevap verenlere gıcık olur.

 Öfkenizi daha sağlıklı bir şekilde ifade etmelisiniz fakat bunu bir anda yapabilmek öyle kolay değil çünkü geçmiş yaşanmışlıklar bunun önüne geçer ve sizi durdurur. Çünkü zihin kısa yolları çok sever ve hızlıca size  “O senin canını yaktı ve haddini bildirmen gerek.”  gibi mesajlar gönderir. Bunu da öfkenizi en sert şekilde göstererek yapabilirsiniz. HAYIR! Bu işlerinizi daha zor hale sokar. Öfkenizi kontrol edemiyorsanız, öfkelendiğinizi hissetmeye başladığınız zaman hemen sakin bir köşeye geçmelisiniz ve nefes egzersizi yapmalısınız. Sakin bir ortamda kafanızı toparladığınızda öfkenizi ifade edebilirsiniz. Bakın öfkenizi sağlıklı şekilde göstermenizden bahsediyorum, bağırarak ya da ortalığı dağıtarak değil. 

4. Narsiste karşı sessiz kalma

“Ben elimden geleni yaptım, ne yapsam yaranamıyorum. En iyisi susmak.” Hayır maalesef. Bu da işe yaramıyor. Siz susarsanız karşınızdaki kişi haklı olduğunu düşünür. Siz susarak kendinizi koruduğunuzu düşünürsünüz ama onlar zorbalığa devam eder. 

Aynı şekilde sustuğunuzda, karşınızdakini yok saymış olursunuz. Narsist yok sayılmayı sevmez. Küçümsemek olarak algılar. Sessiz kalmak yerine kendinizi ifade etmeyi öğrenmeniz gerekir. 

Daha çok kitabımda bahsettiğim tekniklerle yola çıkabilirsiniz: Öncelikle karşınızdaki kişinin duygularını ve düşüncelerini aynalamanız gerek. Ardından kendinizi ifade edebilirsiniz. Daha fazla ayrıntıya kitabımdan ulaşabilirsiniz.

5. Narsistten onay bekleme

5. Narsistten onay bekleme

“Ben elimden geleni yapıyorum, yine de eşime yaranamıyorum.” ya da  “Annem-babam ne yapsam doğru bulmuyorlar. Her şeye yorumları var.” Evet ne ailenize ne de eşinize yaranamazsınız. Onlar her zaman daha fazlasını ister. Onaylamak gibi huyları yoktur. Olmadığı halde siz ısrarla onların onayını almak için çabalarsanız, yorulan siz olursunuz. 

Narsist “eğer onaylarsam, şımarır” düşüncesine sahiptir. Siz yaptığınız şeyden emin olun, onlara bir şey sormanız ya da kanıtlamanız gerekmiyor. Buna ufak şeylerle başlayabilirsiniz. Mesela kıyafetlerinizi alın ve onlara sormayın ya da önemli kararlarınızdan onlara bahsetmeyin. Örneğin tatile gideceğinizi, gideceğiniz gün söyleyin.

6. Anlaşılmaya çalışmayın

Bir tartışma içerisinde kendinizi çeşitli yollarla anlatmaya çalışıyorsunuz ama narsist sizi anlamıyor. Ağzınızla kuş tutsanız dahi narsist anlamayacaktır. Çünkü narsist işine geleni anlar. “Ama ben daha çok anlaşılmadığım için konuşuyorum” diyebilirsiniz. Anlaşılmak için ısrar etmeniz, kaplumbağadan ağaca tırmanmasını istemek gibi bir şey.  Nasıl kaplumbağa ağaca çıkamazsa, narsistte sizi anlamaz. 

Narsist empati becerisine sahip olmadığı için ağlasanız da sızlasanız da sizi anlamayacaktır. Ciddi anlamda aile sorunlarını dile getirmek ya da sorunları çözmesini istemek, bazen boşa kürek çekmek gibidir. Narsist keyfine düşkündür ve işine geleni yapacaktır. Yapmıyorsa ısrar etmeyin. Tek yapmanız gereken kendinizi 1 kere ifade etmek ve çekilmek.  “Anlamış mı anlamamış mı?” diye düşünmeyin. 

7. Beklentiye girmeyin

Narsistle yaşıyorsanız beklentilerinizi olabildiğince sıfıra çekmenizde fayda var. “Eee her şeyi biz mi yapacağız? Biraz da onlar yapsın.”, “Çocukları için yapması gerek”, “Sormayı da mı akıl edemiyor?” cümlelerinde size sonsuz katılıyorum. 

Bir insanın düşünmeden bazı şeyleri yapıyor olması gerek. Fakat narsistler işine geldiği gibi davrandığı için çıkarlarına ters düşen çoğu şeyi yerine getirmez. Beklentinizi azaltmak, sizin daha az sorun yaşamanızı sağlar. Size sinir olduğu için ya da sizden nefret ettiği için ters düşmüyor. “Narsist işte yine bildiği gibi davranıyor.” demeniz gerek. Bu, durumu içselleştirmemenize yardımcı olacaktır. Daha sakin bir hayat için beklentilerinizi azaltın.

8. Narsistten sevgi dilenme

Narsistin sevgi göstermesi şartlara bağlıdır. Siz narsistten ilgi ve sevgi göstermesini beklerseniz, hayal kırıklığı yaşarsanız. Bir insan seviyorsa bunu göstermenin yolunu bulur. “Yok ben sevgi göstermeyi bilmiyorum. Sevgi görmedim ki.” gibi bahanelere kanmayın çünkü bilmemek değil öğrenmemek ayıptır.

Bir kişi göstermiyor diye dilenirseniz siz zayıf konuma düşersiniz. 1 veya 2 kez uyarınızı yapın daha fazlası için zorlamayın.  Narsist daha çok cinsel çıkarları doğrultusunda ya da sizden bir şey isteyeceği zaman sevgi gösterir. Size sevgi gösterdiği zaman onu takdir edin ve normal zamanlarda da görmek istediğiniz söyleyin. 

9.  Narsiste küsme ya da görmezden gelme

Narsiste küstüğünüzde ya da onu görmezden geldiğinizde çok rahatsız olur. O, bunu küçümsenmek olarak algılar. “Sen nasıl oluyor da beni görmezden geliyorsun?” diye düşünür. “Ama ben küstüğümde daha rahat hissediyorum, sorun yaşamıyoruz.” diyorsanız, evet uzun vadede sorun yaşamadığınızı düşünebilirsiniz. Fakat bu durum sizi uzun vadede etkiler. Küstüğünüzde arkanızdan konuşur, bulunduğunuz ortamda rahat olamazsınız, daha fazla hakaret eder veya ne zaman saldıracak diye sürekli tetikte gezersiniz. 

“Narsiste küstüğünüzde neler oluyor ve narsist size nasıl davranıyor?” sorularına yanıt verdiğim videomu izleyebilirsiniz. Bu videonun sonunda şunu diyebilirsiniz: “Ee onu yapma bunu yapma. Biz ne yapalım peki?”

Yukarıda saydığımız maddeler daha çok sizin akıl sağlığınızı korumak için uyardığımız davranışlar. 

Narsistle yaşıyorsanız kurallara göre hareket etmelisiniz. Karşınızda sağlıklı bir birey durmuyor maalesef. Nasıl felç geçirmiş bir hastaya özel ilgi göstermeniz gerekiyorsa, narsiste de kurallarına göre davranmanız gerekiyor. Narsistle yaşamaya devam ediyorsanız, ekonomik ve psikolojik olarak kendinizi güçlendirin. Neden kendinizi güçlendirin diyorum çünkü gücü elinize alırsanız özgürce hareket edebilirsiniz ve onlardan rahatça ayrılabilirsiniz.

Bir yazımızın daha sonuna geldik. Siz hiç bu bahsettiğim davranışları sergilediniz mi? Sergilediyseniz ne gibi sonuçları oldu?  Yoruma bizimle paylaşırsanız seviniriz. Bu sayede hem ben kendimi geliştirmiş olurum hem de takipçilerimize ilham kaynağı olmuş olursunuz. Şimdiden katkıda bulunan arkadaşlara teşekkür ederim.

Sevgiyle kalın…

Instagram

YouTube

Twitter

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
23
7
6
5
2
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

Ölelim de kurtulalım o zaman 🤔😔😔

Hanjimin

Kısaca iletişimimi koparirim oh bitti gitti. Ne ugraşcaz ana baba da dahil. Ki öyle de yapıyorum. Beni üzen şeye ne diye yok şöyle hissetmesin yok böyle olma... Devamını Gör

ömer

İnsanlardan uzak durun!!!!