Görüş Bildir
Haberler
Şanlıurfa Siverek'te Bulunan Mozaik Korumaya Alındı

Şanlıurfa Siverek'te Bulunan Mozaik Korumaya Alındı

27.02.2015 - 15:41 Son Güncelleme: 03.03.2015 - 16:04
İçeriğin Devamı Aşağıda

Şanlıurfa'nın Siverek İlçesi'nde, ağaç dikmek için kazılan toprağın altında bulunan ve çalınması jandarma operasyonuyla engellenen mozaik koruma altına alındı.

Siverek'e 24 kilometre uzaklıktaki Aşağı Yalankoz Mahallesi sakinleri geçen hafta ağaç dikmek için toprağı kazdı. Mahalle sakinlerinin yaklaşık yarım metrelik kazısının ardından toprağın altından üzerinde hayvan figürü bulunan mozaik bulundu. Gördükleri tablo karşısında şaşıran mahalle sakinleri durumu jandarmaya bildirdi. Mozaiği koruma alan jandarma ekipleri bu sırada bir kişinin mozaiği çalarak satmak istediği bilgisi üzerine çalışma başlattı. Yapılan araştırma sonrası Siverek ve Diyarbakır jandarma ekipleri yaptığı operasyonda bir kişiyi gözaltına aldı.

ÜZERİ TOPRAKLA ÖRTÜLDÜ, KORUMAYA ALINDI

Bu gelişmenin ardından jandarmanın ve korucular 53 metre karelik alanda olduğu belirlenen mozaiği koruma altına aldı. Mozaiğin bulunduğu alan korumaya alınarak kimse yaklaştırılmazken, Müze Müdürlüğü görevlileri ise yaptığı incelemede Milattan önce Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen mozaiğin hava şartları nedeniyle toprağın yumuşamasından dolayı çıkarılmasının riskli olduğu bilgisini verdi. Bunun üzerine mozaiğin üzerinin toprakla örtülmesi ve hava şartlarının düzelmesinin ardından çıkarılması ve bölgede ayrıntılı kazı çalışması yapılması kararlaştırıldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Mozaiğin bulunduğu alana giderek inceleme yapan Siverek Kaymakamı Hamza Erkal ise bölgenin tarihi bir geçiş noktasında olduğunu belirterek, 'Bölge olarak çok uygarlıkların yerleştiği yerler, bu yerlerde mozaik ve tarihi kalıntıların bulunması normal, figürleri bu kadar canlı, bu çapta büyük ve korunmuş halde Türkiye’de şu ana kadar ender bulunan mozaiklerden birisine sahibiz. Bölgede kazılar yapılarak diğer tarihi kalıntıların da ortaya çıkarılarak turizme kazandırılmasını istiyoruz' dedi.

Mehmet Sezgin, DHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
6
3
1
0
0
0