Görüş Bildir
Haberler
Bu Mantarları Asla Yememelisiniz: Türkiye'de Yetişen ve Zehirli Olan Mantar Çeşitleri

Bu Mantarları Asla Yememelisiniz: Türkiye'de Yetişen ve Zehirli Olan Mantar Çeşitleri

Beyza
18.11.2022 - 09:35

Zehirli mantarlar her ne kadar çok olmasalar da tüketildikleri zaman insanları ölüme kadar sürükleyebilen ciddi etkilere sahip olabilirler. Bu nedenle de zehirli mantarların tüketimi ciddi bir konudur. Biz de sizler için ülkemizde yetişen zehirli mantar türlerini derledik.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ağulu mantar

Ağulu mantar

Bu mantar yumurta sarısı gibi bir renge sahip olan, üzeri yağlı bir yapıda bulunan ve araları birleşik olan bir zehirli mantar çeşididir. Ağulu mantar ülkemizde yetişen cüce kız mantarı ile sık sık karıştırılabilir. Ağulu mantar, yaz başında yetişmeye başlar ve sonbaharın sonuna kadar yapraklı ağaçların kütüklerinde görülebilir. Ağulu mantar zehirlenmesinde görülen belirtiler ise şu şekildedir; 

  • Şiddetli mide bulantısı

  • Kusma

  • İshal

  • Karın ağrısı

  • Terleme

  • Görme bulanıklığı

  • Bradikardi

Amanita pantherina

Amanita pantherina

Bu mantar çeşidi de yine ilkbahar aylarında yetişmeye başlar ve sonbahar aylarının sonuna kadar görülebilir. Büyük ve gösterişli bir yapıya sahip olan bu mantar aynı zamanda güzel kokusu ile dikkat çeker. Ancak kokusu sizi yanıltmasın. Yendiği zaman ciddi etkiler gösterebilen amanita pantherina oldukça zehirli bir yapıya sahiptir.

Ölüm meleği mantarı

Ölüm meleği mantarı

İsmi ölüm meleği olan bu mantar çeşidi ülkemizde köygöçüren olarak da isimlendirilir. Aynı zamanda bu mantar ülkemizde birçok kişinin ölümüne de neden olmuştur. Ülkemizin yanı sıra dünya genelinde de ölümcül mantar zehirlenmelerinin %90'ına ölüm meleği mantarı neden olur. Bu mantar yendikten sonraki 8-12 saat arasında ilk belirtilerini göstermeye başlar ve 3-4 gün içerisinde ise karaciğer ve böbrek metabolizmasının çökmesine neden olur. Bu mantarın zehrini yok edecek herhangi bir panzehir ise daha maalesef ki bulunamadı.

Sinek mantarı

Sinek mantarı

Topraktan bir yumurtanın içindeymiş gibi görünen ve bir top halinde çıkan bu mantar çeşidi de yine zehirli mantar türlerinden bir tanesidir. Sinek mantarı yendikten sonra yarım saat ile 3 saat arasında ilk zehirlenme belirtilerini göstermeye başlar. Belirtiler ise şu şekildedir;

  • Şiddetli bağırsak ağrısı

  • Mide ağrısı

  • Kısmi felç

  • Nefes darlığı

  • Halüsinasyon görme

Şeytan mantarı

Şeytan mantarı

Şeytan mantarı ülkemizde Karadeniz bölgesinde görülür. Şeytan mantarının etkisi ise en çok sindirim sistemi üzerinde görülür. Dünya üzerinde en çok ölüme neden olan mantar türlerinden bir tanesi şeytan mantarıdır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yalancı dede mantarı

Yalancı dede mantarı

Yenildiği zaman ölümcül olabilen yalancı dede mantarı Avrupa'nın birçok yerinde ve Asya'nın ise belirli bölgelerinde yer alır. Bu mantar çeşidinin içerisinde amatoksin isimli zehir bulunur. Dede mantarı isimli yenilebilen mantara çok benzeyen bu mantar çeşidi tüketildiğinde ciddi yan etkiler gösterir. Yalancı dede mantarının zehirlenme belirtileri arasında ise şiddetli karaciğer toksisitesi bulunur. Bu belirtiye karşın bir tedavi kısa süre içerisinde uygulanmazsa yalancı dede mantarı ölümcül sonuçlara neden olabilir.

Bu içerikleri de okumak isteyebilirsiniz 👇

👇

👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
17
6
5
4
3
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın