Görüş Bildir
Haberler
Borsa'da Yukarı Adım Kuralı Nedir?

Borsa'da Yukarı Adım Kuralı Nedir?

Borsa'da geçen hafta boyunca 'yukarı adım kuralı' uygulandı.

Düşüşün başladığı 17 Kasım Cuma sonrası pazartesi günü uygulanmaya başlayan kural hızlı düşüşün önüne geçmek için yapılıyor.

Kural için bazı spekülasyonlar da yapıldı. Merkez Bankası'nın döviz satışından fiyat oynaklıklarında yararlanmak olduğu belirtildi.

Nedir bu yukarı adım kuralı, dolar ile alakası var mı?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bugün de devam edecek

Bugün de devam edecek

Borsa İstanbul AŞ, BIST 50 endeksinde yer alan paylarda, açığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralı geçen hafta olduğu gibi bugün de devam edecek. 

Borsa İstanbul'un Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımlanan açıklamasında, Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca BIST 50 endeksinde yer alan paylarda açığa satış işleminin yapılabildiği anımsatıldı.

Borsa İstanbul açıklaması

Borsa İstanbul açıklaması

Buna göre, açığa satış işlemi yapılabilen paylarda açığa satış işlemi, açığa satışa konu olacak sermaye piyasası aracının en son gerçekleşen işlem fiyatından daha yüksek bir fiyat üzerinden gerçekleştirilebilecek.

Ancak, açığa satışa konu olan sermaye piyasası aracının en son gerçekleşen fiyatının bir önceki fiyattan daha yüksek olması hâlinde açığa satış işlemi en son gerçekleşen fiyat düzeyinden de yapılabilecek.

Açığa satış ne demek?

Açığa satış ne demek?

Açığa satış uygulaması, sahip olunmayan hisse senedinin ödünç alınmak sureti ile satılması anlamına gelmektedir. Açığa satış, satıcının elinde olmayan hisse senetlerini satıp, vade sonunda satışını gerçekleştirdikleri hisseleri satın alan kişiye teslim etmeleri işlemidir. Hisselerin düşüşe geçeceğine inanan yatırımcıların kullandığı bir yöntemdir. İlgili hissenin fiyatının trendine bağlı olarak en son gerçekleşen işlem fiyatı düzeyinden veya bu düzeyin bir adım üzerindeki fiyatlardan yapılabilir. Açığa satış uygulaması, sahip olunmayan hisse senedinin ödünç alınmak sureti ile satılması anlamına gelmektedir.

'Yukarı adım' (Uptick) kuralı nedir?

'Yukarı adım' (Uptick) kuralı nedir?

Sermaye piyasalarında açığa satışta uygulanan kurallardan biri, yukarı adım kuralıdır. Organize bir piyasada işlem gören bir menkul kıymetin işlem sırasındaki fiyatının üstündeki fiyata üst fiyat denir. 'Yukarı adım' (Uptick) kuralı da açığa satış işleminin, hissenin en son gerçekleşen işlem fiyatından daha yüksek bir fiyat üzerinden olması kuralı olarak adlandırılır. Hissenin son gerçekleşen fiyatı bir önceki fiyattan daha yüksekse, açığa satış son gerçekleşen fiyat seviyesinden de yapılabilir. Yukarı adım kuralı açığa satış nedeniyle hisse senetlerindeki düşüşleri azaltan bir tedbir olarak uygulanıyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın