Görüş Bildir
Haberler
Börek de Olur Tatlı da: Bir Yufkadan Çıkarabileceğiniz 10 Yaratıcı Tarif

Börek de Olur Tatlı da: Bir Yufkadan Çıkarabileceğiniz 10 Yaratıcı Tarif

Lisa Campton
24.02.2022 - 17:10 Son Güncelleme: 24.02.2022 - 17:26

Mutfakların bir numaralı kurtarıcısı, davetsiz misafirlerin fiks menüsü yufka ve ondan yapılan pek çok yaratıcı tarif! Senin yerin apayrı!

1. Yufka Lahmacun Tarifi

1. Yufka Lahmacun Tarifi

Lahmacunumuzu evde iki dakikada yapabiliriz, kimse bizi durduramaz!

Malzemeler

6 yufka 

1/2 kg dana kıyma 

2 domates 

2 maydanoz 

2 soğan 

5 YK tereyağı 

2 YK biber salçası 

Tuz 

Karabiber

Yapılışı: Yufkaların arasına yağ sürüp ikişer tanesini üst üste koyarak kalınlaştırın. Bir kaseyi ters çevirerek yuvarlaklar çıkarın.  Bir kapta ince kıyılmış soğan, domates ve maydanozu kıymayla karıştırın. Tuz, karabiber ve salçayı ekleyip karıştırın. Yufkaların üzerine harcı yayın. Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlanmış fırında pişirip servis yapın.

2. Çikolatalı Yufka Tarifi

2. Çikolatalı Yufka Tarifi

Biraz da ağzımız tatlansın! 

Malzemeler

4 adet yufka 

3 paket sütlü çikolata 

2 yemek kaşığı tereyağı 

1 su bardağı süt 

2 yemek kaşığı toz şeker 

1 su bardağı çekilmiş ceviz ya da fındık

Yapılışı: Yufkalardan birini düz bir zemine serip eritilmiş tereyağı ve süt karışımı ile ıslatın. Üzerine biraz toz şeker ve ceviz/fındık serpin. Benmari usulü erittiğiniz çikolatayı gezdirin. Daha sonra yufkayı dikdörtgen şeklinde katlayın. Diğer yufkalara da aynı işlemleri uygulayın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.

3. Yufka Mantısı Tarifi

3. Yufka Mantısı Tarifi

Mantı müptelaları bilirler ki her şeyden mantı yapılabilir. Yeter ki içinde mantı aşkı mevcut olsun!

Malzemeler

4 yufka 

300 gr kıyma 

1 soğan 

Tuz 

Karabiber 

1 çay bardağı sıvıyağ 

1 çay Bardağı Ayran 

Sarımsaklı yoğurt 

Pulbiber

Yapılışı: Soğanımızı rondo yardımıyla kıyıp kıyma, tuz ve karabiberle birlikte bir karıştırma kabında karıştırıyoruz. Yufkalarımızı iki eşit parçaya ayırıp 8 yarım yufka elde ediyoruz. Yarım yufkayı masaya yayıp üzerine fırçayla önce ayran, daha sonra sıvıyağ sürüyoruz. Kenarlarını biraz içe doğru kıvırıp kıymanın bir parçasını alıp yufkanın geniş kenarına seriyoruz ve rulo şeklinde kıvırıp, 2 cm'lik parçalar halinde kesiyoruz. Yağlanmış veya pişirme kağıdı serilmiş tepsiye birbirine bitişik olacak şekilde diziyoruz. Üzerine fırçayla sıvıyağ sürüp önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pembeleşene kadar pişiriyoruz. Fırında çıkardıktan sonra servis tabağına alıp üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağında kızdırılmış pulbiber döküp servis ediyoruz.

4. Baklava Yufkasından Tepsi Böreği Tarifi

4. Baklava Yufkasından Tepsi Böreği Tarifi

Malzemeler

8 baklava yufkası 

2 yumurta 

2 su bardağı süt 

3/4 su bardağı ayçiçeği yağı 

1 çay kaşığı kabartma tozu 

İç malzeme için 

500 gr beyaz peynir 

Yarım demet maydanoz 

Üzeri için 

Susam veya çörekotu 1 yumurtanın sarısı

Yapılışı: Yumurtalarla, süt, ayçiçeği yağı ve kabartma tozunu derin bir kapta karıştırın. Dikdörtgen geniş kenarlı cam kabı iyice yağlayın. Bir baklava yufkasını içine yayıp fazlalıkları kabın dışına sarkıtın. Üzerine yumurtalı harçtan yayın. İkinci yufkayı iri parçalara ayırarak üzerine serpiştirin. Tekrar yumurtalı harçtan dökün. İç harcı için, peyniri ufalayın. Maydanozları ince kıyıp peynire ilave ederek harmanlayın. İç harcın 1/3’ünü hazırladığınız yufkaların üzerine yayıp, üzerine iri parçalayıp aralarına yumurtalı harçtan sürdüğünüz 5 yufkayı yayın. Kalan peynirli harcın yarısını yufkaların üzerine yayın. 1 yufkayı ayırarak kalan yufkaları da aynı şekilde harcın üzerine iri parçalayıp yumurtalı harçla birlikte yayın. Son olarak bir yufkayı bütün olarak üzerine yerleştirin. Kenarlardan taşan yufkaları bıçak yardımıyla kesip düzeltin. Üzerine yumurta sarısı sürüp susam veya çörekotu serpin. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında kızarıncaya kadar pişirin. Dilimleyerek servis yapın.

5. Karnıyarık Yufka Tarifi

5. Karnıyarık Yufka Tarifi

Patlıcan yoksa yufka yesinler aaa!

Malzemeler 

4 yufka 

1 çay bardağı süt 

1 çay bardağı zeytinyağı 

İç malzemeleri

2 haşlanmış orta boy patates 

Maydanoz 

Beyaz peynir 

Tuz 

Karabiber 

Üst Malzemesi: Biber 

Domates 

1 yumurta sarısı

Yapılışı: Haşlanan patateslerimizi bir kaba alıp çatal yardımıyla eziyoruz. Üzerine kalan iç malzemelerini de koyup karıştırıyoruz.  Yufkamızı düz bir zemine serip yarısına karıştırdığımız zeytinyağı ve sütten sürüyoruz ve diğer yarısını üstüne kapatıyoruz. Üzerine tekrar yağlı karışımdan sürüp 4 tane üçgen parçaya ayırıyoruz. Her üçgene iç harcımızdan koyup yufkamızın kenarlarını içe doğru kıvırıyoruz. Üstlerine çok derin olmayacak şekilde bıçakla çizik atıp dilimlenmiş domates ve biber yerleştirip (tüm yufkalara aynı işlemi uyguladıktan sonra) yağlanmış fırın tepsimize diziyoruz. Fırça yardımıyla yumurta sarılarını sürüp önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz.

6. Yufkalı Çıtır Sosis Tarifi

6. Yufkalı Çıtır Sosis Tarifi

Malzemesi az, lezzeti bol!

Malzemeler

10 adet sosis 

1 yufka 

Ayçiçek yağı 

Kürdan

Yapılışı: Sosisleri yufkaların ortasına yerleştirip sarın. Kürdanları eşit aralıklarla batırıp 2 parmak genişliğinde kesin. Ayçiçek yağını ısıtıp sosisli yufkaları kızartın. Kağıt havlu üzerine alıp fazla yağını süzdürün. Dilediğiniz bir sosla servis yapın.

7. Kuru Yufka Tatlısı Tarifi

7. Kuru Yufka Tatlısı Tarifi

Malzemeler

Tepsinin büyüklüğüne göre 10 - 12 adet kuru yufka  

1 kase süt 

1 çay bardağı su 

2 adet yumurta 

1/2 su bardağı kavrulmuş ve ince çekilmiş fındık 

Şerbeti için

2,5 su bardağı şeker 

3 su bardağı su 

Yarım limon suyu

Yapılışı: Önce tatlının şerbetini hazırlayın. Sonra şeker ve suyu kaynatın. Şerbet kıvamına gelince limon suyu ilave ederek 7 - 8 dakika kadar daha kaynatıp soğumaya bırakın. 2 yumurta çırpılarak üzerine süt ve su ekleyin. 1 yufkayı tepsiye yerleştirin. Tepsi daha büyükse boş kalan kısımlara da kırılan yufka parçaları yerleştirilebilirsiniz. Sütlü karışımı yufkaların üzerinde gezdirilerek yufkaların ıslanması sağlayın. İkinci yufkayı koyup yine sütlü karışımla ıslatın ve her tarafına ince çekilmiş fındık serpiştirin. Üzerine tekrar yufka konup ıslatın. Her iki kat yufkanın arasına fındık koyun. Bütün yufkalar bittikten sonra üzerine kalan sütlü karışımı tekrar gezdirin. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında yufkaların üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından çıkarılan tatlı ılıdıktan sonra üzerine hazırlanan soğuk şerbet gezdirin. Kuru Yufka Tatlısı şerbetini çektikten sonra dilimlenerek servis edebilirsiniz.

8. Humuslu Yufka Tarifi

8. Humuslu Yufka Tarifi

Malzemeler

2 yufka 

1 SB humus 

150 gr beyaz peynir 

4 YK zeytin

Doğranmış 2 domates 

4-5 yaprak fesleğen 

3 YK zeytinyağı

Yapılışı: Domatesleri küp doğrayın. Zeytin, beyaz peynir ve fesleğenle karıştırın. 1 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyip tuz ve biberle tatlandırın. Yufkaları küçük kareler halinde eşit bir şekilde kesin. Bir muffin kabını yağlayıp yufkaları üst üste çanak gibi olacak şekilde, ortalarını çukur bırakarak yerleştirin. Üstlerine fırçayla zeytinyağı sürün. Bu şekilde 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Yufkaları soğuduktan sonra kaplardan çıkararak yarısına gelecek kadar humus doldurun. Üzerlerine hazırladığınız domatesli karışımından paylaştırın.

9. Muhallebili Muska Tatlısı Tarifi

9. Muhallebili Muska Tatlısı Tarifi

Muskaların en tatlısı!

Malzemeler

12 baklavalık yufka 

100 gr tereyağ 

Muhallebi Malzemeleri 

1 bardak süt 

Yarım çay bardağı irmik 

Yarım çay bardağı şeker 

Ceviz 

Şerbet Malzemeleri 

2 su bardağı su 

2 su bardağı şeker 

Birkaç damla limon suyu

Yapılışı: 

Şerbet Tarifi: Limon suyu dışındaki tüm malzemeleri bir tencereye alıp orta ateşte kaynayıncaya kadar karıştırıyoruz. kaynadığında altını kısıp koyulaşana kadar ocağın altını kapatmıyoruz. Koyulaşınca limon suyunu da ekleyip biraz daha kaynatıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. 

Muhallebi Tarifi: Tüm malzemeleri bir tencereye alıp koyulaşana kadar karıştırıyoruz. Tereyağımızı eritip düz bir zemine serdiğimiz bir yufkaya sürüyoruz. Üzerine ikinci yufkayı da serip tereyağı sürüyoruz. (6 yufka olana kadar aynı işlemi tekrarlıyoruz.) En üste de yağ sürüp 4 uzun şerit olacak şekilde boyuna kesiyoruz. İlk şeridin size bakan ucuna bir miktar irmikli muhallebiden koyuyoruz ve üzerine az ceviz ilave edip muska şeklinde sarıp tepsiye yerleştiriyoruz. Diğer kalan 6 yufkaya da aynı şekilde aralarına tereyağı sürüp, üst üste yerleştirdikten sonra muhallebisini koyup muska şeklinde sarıyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz. Soğuduktan sonra üzerine şerbet döküp çekmesini bekliyoruz. İsteğe bağlı üstüne Antep fıstığı tozu serperek servis edebilirsiniz.

10. Kolay Su Böreği Tarifi

10. Kolay Su Böreği Tarifi

Malzemeler

6 tane böreklik taze yufka 

Sosu için; 

Yarım su bardağı süt 

Yarım su bardağı sıvıyağ 

Yarım su bardağı su

2 tane yumurta 

İç harcı için; 

Kaşar peyniri 

Beyaz peynir 

Maydanoz 

Üzeri için; 1 adet yumurta

Susam

Yapılışı: Derin bir kabın içinde sos için gerekli olan süt, yumurta, su ve sıvı yağı iyice çırpalım. Ayrı bir kaba iç harcı için beyaz peynir ve rendelenen kaşarları alalım. Bir miktar maydanoz doğrayalım ve tüm malzemeleri güzelce harmanlayalım. Fırın tepsisini yağlayalım ve bir adet yufkayı tepsiye yerleştirelim. Yufkanın üzerine sosu gezdirelim ve fırça yardımı ile yayalım. Daha sonra 2 yufkayı birkaç parçaya bölelim, sosa batırdıktan sonra tepsiye yayalım. İç harcın yarısını yufkanın üzerine serpiştirelim. Ardından 2 adet yufkayı da birkaç parçaya bölelim. Sosa buladıktan sonra tepsiye serelim. Kalan iç harcın tamamını yufkaların üzerine yayalım. Kalan son yufka ile tamamen tepsinin üzerini kapatalım.1 adet yumurtayı çırpıp yufkanın üzerine sürelim ve susam dökelim. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında böreğin üzeri kızarana kadar pişirelim.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
2
2
2
1
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?