Görüş Bildir
Haberler
Bir Kez Tadını Alınca Bırakamadığımız ve Kolayca Bağımlısı Olunan 13 Yiyecek

Bir Kez Tadını Alınca Bırakamadığımız ve Kolayca Bağımlısı Olunan 13 Yiyecek

Fulin
21.03.2017 - 13:21

Bazı yiyeceklerin çoğu insan için diğerlerinden çok daha lezzetli olduğu bir gerçek. Her insanın damak tadı farklı olsa bile söz konusu bu yiyecekler olduğunda akan sular duruyor. Bilimsel olarak bağımlılık yaptığı ortaya konan en sevilen yiyecekleri derledik.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Pizza

Günümüzdeki hazır pizzalar işlenmiş gıda ve türevleriyle yapılıyor. Yani hamuru, peyniri ve diğer sevdiğimiz malzemelerin neredeyse tümü işlenmiş gıda olarak adlandırılan ürünler. Eğer bundan kaçınmak istiyorsanız, evinizde pizza yapabilirsiniz. Taze malzemeler ve bildiğiniz hamur ile yapacağınız pizzalar sizin için daha iyi olacak ve üstüne üstlük gelmesi için saatlerce beklemeyeceksiniz.

2. Çikolata

Birçoğumuz sütlü çikolatayı daha çok seviyoruz ama bitter çikolata çok sağlıklı bir gıda. Sütlü çikolatada çok fazla yağ ve dolayısıyla şeker mevcut. Bitter çikolata yiyerek de aynı keyfi alabilirsiniz. İlk başta çok acı gelebilir ama bir süre sonra dilinizdeki sinir uçlarını sütlü çikolatadan daha iyi uyardığını hissedeceksiniz. Ardından kendinizi sütlü çikolatanın çok tatlı geldiğini söylerken bulacaksınız. Bu dil için tıpkı şekersiz çay içmek gibi bir şey.

3. Kurabiye / Bisküvi

En kolay ulaşabileceğimiz ve en zararlı gıdaların başında geliyor. Bunları sadece fırınlanmış ufak zararsız yiyecekler olarak düşünüyorsanız hata yapıyorsunuz. İçerikleri onları pek masum kılmıyor. Eğer kendi kurabiyenizi kendiniz yapmaya başlarsanız, içeriğini de kendiniz belirlersiniz. Şekeri azaltabilirsiniz, içine daha yararlı malzemeler koyup kurabiyelere olan bağımlılığınızı yararlı bir hale çevirebilirsiniz.

4. Patates Cipsi

Patates cipslerinin aşırı derecede işlenmiş gıda sınıfına girdiğini söylemeye gerek yok. Cipslerin çok tuzlu  yapısı ve içeriğindeki bazı kimyasallar sebebiyle bir yemeye başladık mı, kendimizi durduramıyoruz. İlla ki yiyeceğim diyorsanız sodyum seviyesi düşük ve kimyasallardan arınmış cipsleri tercih edebilirsiniz. Fırında kendi cipsinizi yapmayı da deneyebilirsiniz.

5. Dondurma

Konu dondurma olunca aslında küçük porsiyonlar işin anahtarı. Yani marketten aldığınız o koca paketleri almamaya başlarsanız, dondurma için dışarıya çıkıp, dondurmacıya gittiğinizde porsiyonları küçültüp, işi çözmüş olacaksınız. Ayrıca evde yapılabilen harika dondurma tarifleri de var. Bu tarifleri yapıp, küçük porsiyonlara bölebilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Pasta

Doğum gününüz haricinde eve bütün pasta girmesine izin vermeyin. Çünkü o bütün pasta bir şekilde önünüze geliyor ve kendinizi bir dilimden daha fazlasını yerken buluyorsunuz. Evde pasta yaptığınızda dahi pastayı arkadaşlarınızla, komşularınızla paylaşmayı deneyin.

7. Patates Kızartması

Fast-food patateslerinin bağımlılık yaptığını biliyoruz ve asıl mesele de bu. Eğer patates kızartmasını fast-food tekelinden alırsak, olay daha ılımlı bir hal alabilir. Daha az yağ, daha az tuz ve hatta daha az şeker ile patatesleri daha sağlıklı bir şekle sokabiliriz. Patatesleri kızartmak yerine, fırınlamaya başlarsanız sizden daha iyisi yok.

8. Hamburger

Hamburger bağımlılığı her şeyin üstünde olabilir. Bunu tamamen sonlandırmak ne kadar mümkün bilinmez ama artık evinizde hamburger yapmaya başlayabilirsiniz. Bildiğiniz kasabınızdan alacağınız et ile sevdiğiniz peynir çeşidini birleştirip, güzel ekmekler arasına soslar ile koyduğunuzda belki de favori hamburgerinizi artık evde yapmaya başlamış olabilirsiniz. Tabii abartmamak koşuluyla.

9. Kahvaltılık Gevrekler

Burada bağımlılığa sebep olan ana mesele yine şeker. Aldığınız ve sağlıklı olduğunu düşündüğünüz bu gevreklerin içindekiler kısmını okumaya var mısınız? Neredeyse hepsi tamamen şekerle dolu. Bu alışkanlığımızdan kurtulmak biraz zor gelebilir ama müsli, yulaf, keten tohumu gibi alternatifler ile geçiş yapabilirsiniz.

10. Kızarmış Tavuk

Aslında yemekten kendinizi alamadığınız şey tavuk değil; tavuğun kaplandığı tuzlu ve yağlı çıtır dış yüzeyi. Bu tür çıtır kaplı yiyeceklere aşırı düşkünseniz kan değerlerinizin düşük olabileceğini unutmayın. Bu bağımlılığınızı dış çıtır yüzeyi sıyırarak tavuğa odaklanarak sonlandırmayı düşünebilirsiniz. Biliyoruz kolay olmayacak ama evde tavuk kızartarak değişim sürecine girebilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Asitli İçecekler

Her yemeğin yanına mükemmel gittiğini biliyoruz. Ancak hem şeker, hem de diğer etkileri sebebiyle asitli içecekleri hayatımızda sınırlandırmamız gerekiyor. İlle de asitli içecek olmazsa olmaz diyorsanız sodanıza limon ve doğal tatlandırıcılar koyarak nefsinize söz geçirebilirsiniz. Tıpkı dondurmada olduğu gibi porsiyon azaltmak da iyi bir yöntem. Vazgeçemediğiniz zamanlarda küçük bardaklarla, bardağı tam doldurmadan içebilirsiniz.

12. Peynir

Her şeyin yanında, her şeyin üstünde mükemmel eşlikçi olmasının yanında bir de soframızın başrol oyuncusu peynir bizim her şeyimiz. Ama yüksek yağ oranı ile lezzetinin bedelini ortaya koyuyor. Yarım yağlı ve yağsız seçenekler ile peynir keyfinize yeni bir boyut katabilirsiniz. Özellikle salataların yanında peynirle çok mutlu olacaksınız.

13. Şarküteri Ürünleri

Dünyanın en güzel lezzetleri arasında şarküteri ürünleri var. Ama etin ve özellikle de kırmızı etin işlenerek soframıza bu şekilde gelmesi beraberinde sorunları da ortaya çıkarıyor. İlle de şarküteri istiyorum diyenler hindi ve tavuktan üretilenleri deneyebilirler.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
6
6
4
2
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın