Görüş Bildir
Haberler
Bir Kaşık Zeytinyağının Koca Gölü Nasıl Etkilediğini Gösteren Bu Deney Ufkunuzu Açacak!

etiket Bir Kaşık Zeytinyağının Koca Gölü Nasıl Etkilediğini Gösteren Bu Deney Ufkunuzu Açacak!

Ara sıra bilimin ne kadar muazzam olduğunu gösteren hayli ilginç deneylere denk gelmişsinizdir. İşte o deneylerden en ilginçlerinden biriyle karşınızdayız.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Geçtiğimiz günlerde bir fizikçi, bir kaşık yağın su yüzeyinde ne kadar devasa ölçekte etki yapabileceğini gösteren nefis bir deney yapmış.

Geçtiğimiz günlerde bir fizikçi, bir kaşık yağın su yüzeyinde ne kadar devasa ölçekte etki yapabileceğini gösteren nefis bir deney yapmış.

Ortaya da bir hayli ilginç bir sonuç çıkmış. Zeytinyağı, gölün belli bir yüzeyindeki dalgaları yok etmiş. Nasıl mı? Gelin inceleyelim.

Deneyde fizikçi, güzel mi güzel manzaralı bir gölde kayığıyla takılıyor.

Daha sonra da deneye göle bir damla zeytinyağı çalarak başlıyor. Nasreddin Hoca'ya da selam edelim bu vesileyle.

Zeytinyağı, saniyeler içinde göl içerisinde yayılıyor.

Belli bir yüzeyin tamamında görülür hale geliyor.

İşin ilginç yanı, zeytinyağı tabakasının su üzerinde kapladığı alanın yüksekliği.

Bu yükseklik tam olarak bir molekül kadar. Konuya uzak olan ve 'Bir molekül ne kadar uzun ki?' diyenler için belirteyim; bu yükseklik bir santimetrenin neredeyse 5 milyonda birine denk geliyor.

Ne kadar ince olduğunu varın siz düşünün.

Peki az miktardaki bu zeytinyağı, kayığın bile yanında minicik kaldığı bu yarım dönümlük alanı nasıl kaplayabildi? Cevap yine moleküllerde gizli.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Görselde görüldüğü gibi, iki taraflı olan zeytinyağı moleküllerinin su ile zıt yükteki kutuplarının tamamı suya doğru dönüyor.

Böylece tüm zeytinyağı molekülleri sırayla aynı şekli alıyor ve tamamı su yüzeyine yayılan kadar, zeytinyağı da yayılmaya devam ediyor. Dolayısıyla işlem tamamlandığında ve bütün zeytinyağı molekülleri birbirinden sıyrılıp su üzerindeki yerini aldığında, suyun üzerinde sadece bir molekül yüksekliğinde bir yağ katmanı oluşuyor.

İşin daha da ilginç tarafı, o yüzeydeki dalgaların kaybolması. Bu nasıl oluyor?

Normal şartlarda rüzgar, su yüzeyinde bozunmalara yol açarak dalga yaratabiliyor. Fakat yağ katmanı, su kadar kolay bozunmuyor ve bu nedenle suyun üzerinde bir bütün olarak ilerleyerek dalgalardan korunma imkanı veriyor.

Eskiden denizciler, su yüzeyinde ilerlerken bir miktar yağ boşaltarak etraflarında dalganın oluşmamasını sağlayarak rahat bir ilerleme sağlarlarmış.

Eskiden denizciler, su yüzeyinde ilerlerken bir miktar yağ boşaltarak etraflarında dalganın oluşmamasını sağlayarak rahat bir ilerleme sağlarlarmış.

Bu yöntem, Benjamin Franklin tarafından pek çok kez kullanılmış. Özetle, bu büyüleyici olayın perde arkasındaki bilim işte böyle...

Son olarak; videonun tamamını izlemek isteyenleri böyle alalım ve yazımızı sonlandıralım.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
388
185
56
15
13
6
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Hipergrafi

Bir gölün yuzeyini tamamen zeytinyağı kaplasaydık bu gölde yaşayan canlıları nasıl etkilerdi acaba 😕

Will Graham

mangalda zeytin yağlı alabalık yerdik

Davetiye Sevgisi

Hakiki sızma zeytin yağı bulunur

alacan bir fıçı zeytinyağı dökecen bodrumdaki denize ohh

Görkem Güven

Şileye dökeydik iyiydi