Görüş Bildir
Haberler
Bir Gelenek Olarak Yüzüne Faça Atan Son Nesil: 9 Karede Afrikalı Kô Kabilesi

Bir Gelenek Olarak Yüzüne Faça Atan Son Nesil: 9 Karede Afrikalı Kô Kabilesi

Sinem Poyraz
09.07.2015 - 09:51 Son Güncelleme: 10.07.2015 - 18:39

Joana Choumali isimli fotoğrafçının Hââbré, The Last Generation adıyla yayınladığı sergisinin enteresan bir hikayesi var. Hââbré kelimesinin yazılışı, Burkina Faso'da yaşayan Kô Kabilesi dilinde 'scarification' kelimesiyle aynı. Yani 'deriyi kazımak'. 

Uzun yıllardır devam eden bu geleneğin altında kendi kimliklerinin bir işareti olarak yüzlerini kazıma amacı yatıyor. Diğer kabilelerden farklı olmak için bir statü göstergesi olarak yüzlerine faça izi bırakıyorlar. Son zamanlarda şehirleşme ve Batılılaşan devlet geleneğiyle birlikte kaybolmaya yüz tutan bu geleneğin son nesli de yaşlanmaya başladı. 

İnsanlar şehirlerde yüzleri kazınmış halde yaşamak istemediğinden artık gençler arasında tercih edilmemeye başlayan bu geleneğin son neslini de Choumali fotoğraflamış. Afrika'nın artık geçmişle gelecek arasında sıkıştığını anlatan sanatçı, bu yüzden kaybolan/kaybolacak geleneklerin tarihe geçmesini önemsiyor. Kabile üyeleri eskiden bu deri kazıma izlerini gururla taşıdıklarını anlatıyor fakat her şeyin değiştiği gibi bu gelenek de değişip yok olmaya mahkum olmuş.

Kaynak: http://joana-choumali.squarespace.com/
İçeriğin Devamı Aşağıda

1.

1.

2.

2.

3.

3.

4.

4.

5.

5.
İçeriğin Devamı Aşağıda

6.

6.

7.

7.

8.

8.

9.

9.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
19
8
6
6
3
3
2