Görüş Bildir
Haberler
Bilim ve Teknolojiden Sanata Kadar Her Alanda Başarının Simgesi Olan Japonların Büyük Sırrı: İkigai Felsefesi

Bilim ve Teknolojiden Sanata Kadar Her Alanda Başarının Simgesi Olan Japonların Büyük Sırrı: İkigai Felsefesi

Her insan, yeterli bilince sahip olduğu andan itibaren varoluş amacını sorgulamaya başlar. Çünkü kendimizden çok daha önemli bir şeyin parçası olmak, çok daha yüce bir amaca hizmet etmek isteriz. 

Hayatımızın bir dizi nedensizlik silsilesinin sonucu olması ve dünyada hiçbir iz bırakmadan yok olup gideceğimiz fikrini kabullenmek, depresyona açılan yepyeni bir kapıdan başka bir şey değildir. İşte, tam da bu noktada sıkışıp kalmışken Japonlar adeta bir kurtarıcı gibi imdadımıza yetişiyor ve amaçsızlığımızın ortasına tek bir kelime bırakıyor: 'İkigai'

İçeriğin Devamı Aşağıda

Peki, nedir bu ikigai? Japonca iki (hayat) ve gai (amaç, gaye) kelimelerinin birleştirilmesiyle türetilmiş ikigai kelimesini 'Hayatın Amacı' olarak tanımlayabiliriz.

İkigai, Japonya'nın Okinawa takımadalarında yaşayan ve yaş ortalaması dünya genelinin de üzerinde olan Okinawa halkından esinlenerek ortaya çıkmış. Bu hayatın sırrına ermiş halkın edindiği felsefe ise şimdilerde ülke sınırlarını aşıp bütün insanlığa kucak açar hale geldi. Son günlerde her köşe başında ikigai felsefesini anlatan bir kitap görmeniz mümkün. Biz de sizlere bu felsefenin özünde yatan noktalardan bahsedeceğiz.

İkigai felsefesinin temelinde, 'sabah uyandığınızda sizi yataktan kaldıran şey' her ne ise onu bulmak vardır. O şeyi bulduğunuzda ise, her yeni güne mutluluk ve heyecanla başlarsınız.

Japonlar, bizim için huzurla eşdeğer olan 'emeklilik' kelimesi yerine ikigaiyi kullanmayı tercih ederler. Çünkü dolu dolu yaşamanın sırrının kendilerine çeşitli meşguliyetler bulmakta yattığına inanırlar. Bildiğiniz gibi, Japonlar çalışkanlıkları ile bilinen ve disiplini seven insanlardır. Bu sebeple, enerjilerini her daim en üst seviyede tutan ikigai felsefesini hayatlarının merkezi haline getirmiş durumdalar.

Japonlara göre, her insanın kendi ikigaisi yani hayatının bir amacı var. Tabii, kendi ikigainizi bulmak için çıkacağınız içsel yolculukta öncelikle bazı soruların cevaplarını aramanız gerekiyor.

Öncelikle kendinize şunları sormanız gerekiyor:

* Bu hayatta ne yapmak istiyorum? Yaparken beni en mutlu eden şey nedir?

* Beni heyecanlandıran şeyler nedir, neleri tutkuyla yapıyorum?

* Neye yatkınım, yeteneklerim ne? Bu yetenekleri nasıl ortaya çıkarabilirim?

* Yaşadığım bu dünya için neler yapabilir, ona nasıl katkı sağlayabilirim?

Bütün bu soruların cevabı sizin ikigainizi bulmanızı sağlayacak. Tabii, sadece sizi mutlu eden şeylere ikigai demek doğru olmaz. İkigainiz bundan çok daha derin anlamlar taşımalı...

Eğer sevdiğiniz, yapmakta iyi olduğunuz, bundan para kazanabildiğiniz ve insanlığa hizmet eden şeyi bulabilirseniz ikigainize ulaşmışsınız demektir. Bu dört esasa dayanan noktayı belirlemek ve kesişim kümesini ortaya çıkarmak, başlı başına zorlu bir mücadele...

Bu esaslardan herhangi birinin eksikliği sizde tamamlanmamışlık hissi yaratacaktır. Yani o eksik yeri doldurmazsanız, ikigainize ulaşamamışsınız demektir.

Mesela diğer şartları karşıladınız, ancak sevmediğiniz bir şeyi yapıyorsunuz; o zaman kendinizi rahat hissedersiniz ama içinizdeki boşluğu bir türlü dolduramazsınız. Yaptığınız şey insanlığa hizmet etmiyorsa, bu sefer de nispeten tatmin olur ama kendinizi işe yaramaz hissedersiniz. Gördüğünüz gibi, ikigai yolculuğu oldukça uzun bir yolculuk...

İçeriğin Devamı Aşağıda

İkigainizi ararken uymanız gereken bazı kurallar var. Bunlar, hayat amacınıza ulaşmanızı kolaylaştıracak ve hayatınızı belirli bir düzen içinde sürdürmenize yarayacak türden kurallar. Bakalım nelermiş?

* Emekliliği ve boş oturmayı unutun.

* En kötü anınızda bile gülümsemeye çalışın.

* Egzersiz yapın, hatta hiç bırakmayın.

* Etrafınızda iyi insanlar bulundurmaya çalışın, iyi arkadaşlar edinin.

* Doğayla iç içe olun. Siz de bu doğanın bir parçasısınız.

* Acele işe şeytan karıştığını unutmayın. Acele edip hata yapacağınıza derin bir nefes alıp yavaşlayın.

* Size keyif veren şeylerle uğraşın.

* Sabah uyandığınızda bir amacınız olduğunu hatırlayıp gülümseyin.

* Teşekkür edin.

Hayata yüklediğiniz anlamların tek bir kelimede toplanmış hali olan 'ikigai'ye ulaşabildiğiniz vakit, yaşadığınız her anın değerini bilecek ve insan olarak değerinizi fark edeceksiniz.

İnsan, yapısı gereği kendisini hor görme eğilimindedir. Kendimizi sürekli başkalarıyla kıyaslar ve genellikle bu kıyaslamanın sonucundan memnun kalmayız. İkigai felsefesi ise hem kendimizle hem de hayatımızla barışmamız için bize çıkar yol sunuyor. İçsel yolculuğunuzu size bahsettiğimiz bu çerçeve eşliğinde tamamlayabilirseniz, hayatın ne kadar güzel ve değerli olduğuna bir kez daha şahit olabilirsiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
105
44
5
5
3
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ebru Bektaşoğlu

İkigai; hayat amacı edinme ve yeni bir güne başlama nedeni. 🍀 İkigainiz; hayat gayeniz, tutkularınız, mesleğiniz olabilir. 💚 Benim ikigaim; yazmak. 💙 Her sab... Devamını Gör

sema_selime

Valla ben ikigai gelsefesini duymamıştım. Ama benimde istediğim tam böyle bişey