Görüş Bildir
Haberler
Bilim İnsanlarından Uyarı: 'Venedik 2100'e Kadar Tamamen Sular Altında Kalabilir'

Bilim İnsanlarından Uyarı: 'Venedik 2100'e Kadar Tamamen Sular Altında Kalabilir'

İtalya, Fransa ve İsrail'den üniversitelerin ortak araştırmasına göre, yaşanan küresel iklim değişikliği nedeniyle aralarında Venedik'in de bulunduğu çok sayıda yerleşim yeri bu yüzyılın sonuna kadar tamamen sular altında kalabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

BBC Türkçe'den Övgü Pınar'ın haberine göre, İtalyan Sürdürülebilir Ekonomik Kalkınma, Teknoloji ve Enerji Ajansı (Enea) ile İtalya, Fransa ve İsrail'den üniversitelerin ortak araştırmasına göre Akdeniz'de son 1000 yılda yaşanan 30 cm'lik seviye artışı, gelecek 100 yılda 3 katına çıkabilir. En büyük seviye artışının ise Kuzey Adriyatik'te görüleceği, bu bölgedeki su yükselmesi seviyesinin yüzyıl sonunda 90-140 cm'ye ulaşabileceği hesaplandı.

Venedik en büyük risk altındaki kentlerden biri

Venedik en büyük risk altındaki kentlerden biri

Lagüne kurulu olması, su kanallarıyla çevrili yapısı ve zeminindeki çökmeler nedeniyle günümüzde de sık sık su baskınları yaşanan Venedik kenti de, en büyük risk altındaki yerleşim birimlerinden. Dünyanın en turistik kentlerinden olan kanal kenti Venedik'in 2100 yılına kadar tamamen sular altında kalabileceği belirtiliyor.

Venedik'in yanı sıra çok sayıda kent için de aynı risk mevcut

Venedik'in yanı sıra çok sayıda kent için de aynı risk mevcut

Katanya sahilleri

İçeriğin Devamı Aşağıda

Venedik'in yanı sıra, Trieste'den Ravenna'ya kadar Kuzey Adriyatik'e kıyısı bulunan çok sayıda İtalyan kıyı kenti de aynı riski taşıyor. İtalya'nın Batı kıyılarında da Roma yakınlarındaki Fiumicino'dan Sicilya'daki Katanya kıyılarına kadar birçok yerleşim yeri de risk altında bulunuyor.

"Yeryüzü son 23 milyon yılda hiç bu seviyeyi görmemişti"

"Yeryüzü son 23 milyon yılda hiç bu seviyeyi görmemişti"

Araştırmada, deniz seviyesindeki bu sert yükselişin atmosfere salınan karbondiyoksit seviyesindeki artışın yol açtığı küresel iklim değişikliğinden kaynaklandığı belirtildi.

Quaternary International dergisinde yayımlanan araştırmanın sonuçları İtalyan basınında 'Venedik 2100'e kadar sular altında kalacak' başlığıyla yayımlandı. İtalyan basınına konuşan Enea araştırmacılarından Fabrizio Antonioli, 'Atmosferdeki karbondiyoksit konsantrasyonu, son 4 yılda istikrarlı olarak 400 ppm seviyesini aştı. Yeryüzü son 23 milyon yılda hiç bu seviyeyi görmemişti' dedi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
64
32
8
6
6
6
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Furkan Yılmaz

Normal halktan Türkiye'ye uyarı 10 yıl sonra bu ülke bok çukuruna batabilir.

Mert Cürek

Bi göreydim iyiydi ya la yıllardır hayalim gömülmeden gideydim

Pasif Kullanıcı

Daha yeni mi fark ettiniz ?