Görüş Bildir
Haberler
🔬 Göğsümüz Kabardı: Bilim İnsanı Berna Sözen'in 'Embriyon' Çalışmaları MIT'nin Yılın Çığır Açan 10 Gelişmesi Arasında!

etiket 🔬 Göğsümüz Kabardı: Bilim İnsanı Berna Sözen'in 'Embriyon' Çalışmaları MIT'nin Yılın Çığır Açan 10 Gelişmesi Arasında!

Batuhan
27.02.2018 - 12:19 Son Güncelleme: 28.02.2018 - 08:33

Türk bilim insanları göğsümüzü kabartmaya devam ediyor. Mensup ve mezunları arasında bir çok Nobel ödülü sahibi bulunan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), geçen yılın bilimde çığır açan 10 gelişmesini derledi. Listede, baş araştırmacısı Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı araştırma görevlisi Berna Sözen olan yapay embriyon çalışması da yer aldı. MIT tarafından 2017'de bilimde çığır açan 10 gelişmeden biri seçilen ve Independent, BBC, Guardian'a haber olan çalışma embriyon gelişiminde neden sıklıkla hata yaşandığın ve kadınların neden düşük yaptığını anlamamızı sağlayacak.

'Bilimsel çevreler tarafından tarihi bir buluş olarak nitelendirildi'

'Bilimsel çevreler tarafından tarihi bir buluş olarak nitelendirildi'

Hürriyet'ten Salim Uzun'un haberine göre, 'Çalışmamız pek çok dogmatik bilgiyi değiştirebilir ve insan gelişiminin temellerini anlamaya yönelik yeni bir bakış açısı kazandırabilir' diyen Sözen sözlerine şöyle devam etti: 

“Çalışmayı Cambridge Üniversitesi’nde yürütüyoruz. İlk aşamada kök hücrelerden yapay fare embriyonu üretmeyi başarmıştık. Şimdi bu çalışma geliştiriliyor. MIT’nin listesinde tıp alanından sadece biz varız. Bu da hayli dikkat çektiğimizi gösteriyor. Çalışmamız bilimsel çevreler tarafından tarihi bir buluş olarak nitelendirildi.'

'Çalışmamız insan gelişiminin temellerini anlamaya yönelik yeni bir bakış açısı kazandırabilir'

'Çalışmamız insan gelişiminin temellerini anlamaya yönelik yeni bir bakış açısı kazandırabilir'

Çalışmalarının pek çok dogmatik bilgiyi değiştirebileceğini söyleyen Sözen, 'Biz iki kök hücre türü arasında önemli bir iletişim kurulduğunu keşfettik. Bir bakıma, hücreler birbirlerine embriyonun neresinde yer alacaklarını söylüyorlar. Bu, insan embriyonları üzerinde çalışmak zorunda kalmadan insan gelişiminin kritik aşamalarındaki önemli olayları incelememize izin verecek. Gelişimin normal olarak nasıl gerçekleştiğini bilmek, embriyon gelişiminde neden sıklıkla hata yaşandığını, kadınların neden düşük yaptığını anlamamızı sağlayacak. Çalışmamız insan gelişiminin temellerini anlamaya yönelik yeni bir bakış açısı kazandırabilir' ifadelerini kulandı.

Sözen tüm bu çalışmaların, kısırlık tedavisinde önemli bir dönüm noktası olabileceğini vurguladı.

Sözen tüm bu çalışmaların, kısırlık tedavisinde önemli bir dönüm noktası olabileceğini vurguladı.

'Çalışmamızın ilk aşamasında iki doku kullanmıştık. Üçüncü dokuyu ise jelle taklit edebildik. Şu an da ise üçüncü doku da tamamlandı. Yani elimizde gerçek bir embriyonun birebir kopyası var. Hatta bu embriyonu fare rahmine nakletmeye (transplantasyon) çalışıyoruz. Bu çalışma gelecekte yumurta ve sperme olan ihtiyacımızı ortadan kaldırabilir ve kısırlığa sadece kök hücre kaynaklı bir çözüm bulabilir.”

'İngiliz basını bizi haber yaptı'

WELLCOME Trust (UK) ve Avrupa Araştırma Konseyi tarafından finanse edilen çalışmanın basında da yankı uyandırdığını da anlatan Berna Sözen, “Independent, BBC, Guardian gibi İngiltere’nin önde gelen basın kuruluşları çalışmamızla ilgili manşet haber yaptı. Ofisimize mailler yağdı. Birçok gazeteci konuyla ilgili röportaj yapmak istiyor' dedi ve ekledi:

'Böyle uluslararası bir çalışmada ülkemi temsil ettiğim için gururluyum.” 

Tebrikler Berna Sözen! Bilim insanımızın başarılarının devamını diliyoruz 👏👏👏

Tebrikler Berna Sözen! Bilim insanımızın başarılarının devamını diliyoruz 👏👏👏

Sosyal medyadan da Sözen'e tebrik mesajları geldi...

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
999
394
37
8
8
5
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Aysun Bulut

Bravo Türk Kadını :) Demek ki neymiş Türk kadınları okursa Bilim kadını olabiliyormuş ve önemli işler yapabiliyormuş.

Aysun Bulut

Kesinlikle.

Metin Dülger

başarılarının devamını dilerim, bayrak asmaya gidiyorum döncem

polnivmın

''Organik Hoşaf''tan nerelere gelmişiz ama ''organik hoşaf''kadar haber değeri yok azizim..