Görüş Bildir
Haberler
Beştepe'de Tarihi Zirve: Erdoğan 3 Parti Lideri ile Görüştü

etiket Beştepe'de Tarihi Zirve: Erdoğan 3 Parti Lideri ile Görüştü

ATKN
24.07.2016 - 17:05 Son Güncelleme: 25.07.2016 - 18:21

15 Temmuz darbe girişimi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daveti üzerine Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bir liderler zirvesi gerçekleştirildi. Başbakan Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin katıldığı görüşme yaklaşık 2 saat 40 dakika sürdü.

Zirvede Erdoğan'ın, Taksim mitingi vesilesiyle CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nu tebrik ettiği öğrenildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Fotoğraflar: AA

Cumhurbaşkanı ErdoğanCHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Bahçeli ve AK Parti Genel Başkanı Yıldırım'ı Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na davet etmişti. Üç genel başkan da daveti kabul etti.

Liderlerin görüşmesi yaklaşık 2 saat 45 dakika sürdü. 

Zirveyle Cumhurbaşkanı Erdoğan göreve başladığından bu yana ilk kez iktidar ve muhalefet ile aynı masanın etrafında bir araya gelmiş oldu. Buluşma ile ilgili 'siyasette yeni iklim' yorumları yapıldı.

Kılıçdaroğlu ve Bahçeli ilk kez Saray'da

Kılıçdaroğlu ve Bahçeli ilk kez Saray'da
Kılıçdaroğlu ve Bahçeli ilk kez Saray'da

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşmede Taksim mitingi vesilesiyle Kılıçdaroğlu'nu tebrik ettiği öğrenildi. CHP lideri de Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Taksim'de açıkladığı 10 maddelik manifestoyu yazılı olarak sundu.

Zirvenin samimi bir ortamda gerçekleştiği, darbe teşebbüsü sırasında liderlerin yaşadıklarını paylaştıkları bildirildi. Zirvede, FETÖ ve PKK ile mücadele konusunda kısa, orta ve uzun vadede atılacak adımlar hususunda mutabık kalındı.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan ayrılırken tek cümlelik bir değerlendirmede bulunan Kılıçdaroğlu, 'Demokrasilerde uzlaşma önemli' dedi.

Sözcü Kalın: Liderler bilgilendirildi, diyalog için görüş birliğine varıldı

Sözcü Kalın: Liderler bilgilendirildi, diyalog için görüş birliğine varıldı
İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın zirveye ilişkin yaptığı açıklamada:

'Sayın Cumhurbaşkanımız, 15 Temmuz gecesi darbeye karşı demokrasi, özgürlük ve hukukun üstünlüğünden yana açık ve net bir duruş sergilemelerinden dolayı parti liderlerine teşekkür etmiş ve bu birlik ve beraberlik ruhunun her türlü sorunun üstesinden gelmek için en önemli güç kaynağımız olduğunu vurgulamıştır.'

'Görüş birliğine varılmıştır'

 '15 Temmuz darbe girişimi soruşturmasının ve OHAL sürecinin titizlikle yürütüleceği ifade edilmiş ve bu konuda bütün siyasi partilerin işbirliği yapmasının önemi vurgulanmıştır. Ortak sorunlarımıza kalıcı çözümler üretmek için siyasi diyalog mekanizmalarının etkin bir şekilde kullanılması hususunda görüş birliğine varılmıştır.' 

'Siyasi görüş farklılıklarını bir kenara bırakarak meydanlara dökülen milletimizin ve verilen talimatları yerine getiren güvenlik güçlerimizin kahramanlıklarının hiçbir zaman unutulmayacağını ifade eden Sayın Cumhurbaşkanımız, Fethullahçı Terör Örgütü, PKK ve diğer güvenlik tehditlerine karşı mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceğini belirtmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımız 15 Temmuz gecesi ve sonrasında yaşananlar hakkında da liderleri bilgilendirmiştir' ifadesini kullandı.

'Cumhurbaşkanımız kendilerine teşekkür etmek, son gelişmeleri değerlendirip önerilerini almak üzere Beştepe'ye davet etmektedir'

'Cumhurbaşkanımız kendilerine teşekkür etmek, son gelişmeleri değerlendirip önerilerini almak üzere Beştepe'ye davet etmektedir'

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga tarafından; CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman ve AK Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül'e gönderilen davet mektubunda şu ifadelere yer verilmişti:

'FETÖ mensubu teröristler tarafından cebir ve şiddet kullanmak suretiyle, anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini, temel hak ve hürriyetleri, meşru Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmak amacıyla gerçekleştirilen, silahlı darbe teşebbüsü milletimizin demokrasisine sahip çıkarak, ortaya koyduğu kahramanca direniş sayesinde engellenmiştir.

Bu zorbalığa karşı gösterdiği kararlı tutumla, tüm kurumlarımıza çok önemli sorumluluklar yükleyen milletimiz, birlik ve beraberliğimizin en üst düzeyde olması gereken bu kritik dönemde, diğer kuruluşlarımızla birlikte, siyasi partilerimizden de bunun gereğini yerine getirmesini beklemektedir.

Bu çerçevede, Sayın Cumhurbaşkanımız 25 Temmuz Pazartesi günü saat 14.00'te CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli ile AK Parti Genel Başkanı Sayın Binali Yıldırım'ı, hem darbe girişimi karşısındaki kararlı tutumu sebebiyle kendilerine teşekkür etmek, hem de son gelişmeleri değerlendirip, önerilerini almak üzere, Beştepe Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne davet etmektedir.'

Saray’daki liderler zirvesi için HDP yönetimine çağrı gitmedi

Saray’daki liderler zirvesi için HDP yönetimine çağrı gitmedi

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, darbe girişiminin ardından liderler zirvesi çağrısı yapmasına karşın bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gerçekleştireceği liderler zirvesine çağrılmamasını “Eksik ve yanlış” olarak yorumladı. 

Cumhuriyet'ten Mahmut Lıcalı''nın aktardığı bilgiye göre Demirtaş, “Üzülürüm sadece... Şu an sıradan bir seçim rekabeti yaşadığımız bir dönemde değiliz” diye konuştu.

Demirtaş, toplumun bir araya gelebildiğini ancak siyaset bir araya gelemediğine dikkat çekerek, 'Bu üç parti, üç anlayış bir araya gelip biz anlaştık dediğinde Türkiye'de sorunlar çözülmüyor açıkçası' diye konuştu.

Başbakan Binali Yıldırım'ın, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na Taksim mitingi için teşekkür ettiği, bu telefon görüşmesinde Kılıçdaroğlu'nun Yıldırım'a 'Liderler zirvesine HDP de davet edilmeliydi' dediği belirtiliyor. 

AA, Cumhuriyet, Al Jazeera ve Onedio

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
434
92
88
48
33
18
4