Görüş Bildir
Haberler
Berlin Havaaalanı Skandalında Çöpten Çıkan Belgeler

Berlin Havaaalanı Skandalında Çöpten Çıkan Belgeler

Efelerin Efesi
24.06.2014 - 11:31 Son Güncelleme: 24.06.2014 - 11:33

Berlin Havaaalanı Skandalında Çöpten Çıkan Belgeler

Berlin'deki BER Havaalanına ait önemli belgeler Berlin'in Lichtenberg semtindeki bir sokakta çöp konteynırlarının içinde bulundu.

Polis toplanan belgeleri Victoria Center alışveriş merkezi önünde muhafaza ederek sevk edilmesini sağladı.

Söz konusu belgelerin havaalanına ait inşaat ve elektrik planlarının olduğu ve içersinde daha sonra güvenlik zafiyetine neden olabilecek bir takım bilgilerin yer aldığı belirtiliyor.

Havaalanına güvenlik birimleri de belgelerin terör tehlikesi kapsamında da değerlendirildiğini ve büyük önem arz ettiğini söylüyorlar.

Almanya'da havaalanı fiyaskosu Avrupa Birliği’nin devlet geleneği en güçlü, büyük projeleri ile ünlü ülkesi Almanya, 2006’dan bu yana artık yılan hikayesine dönen Berlin Brandenburg Havaalanı inşaatı nedeniyle o şöhretini kaybetme riski ile karşı karşıya kaldı.

Havalimanı, 2012 Haziran ayında açılacaktı. Açılış için tüm reklam çalışmaları hazırlandı ve şehir afişlerle doluyten açılış iptal edildi.

2006’da başlayan inşaat çalışmalarının 2011’de tamamlanması planlanıyordu. Ancak işler Alman disiplinine hiç de uymayacak şekilde ters gitti. Projenin teslim süresi yangın söndürme sistemindeki aksaklık ve diğer bazı sorunlar nedeniyle 4 kez ertelendi. Teslim tarihi için önce 2012, sonra 2013, şimdi de 2014 deniyor.

Son alınan karar ise; havalimanının bölüm bölüm açılması...

Sebeplerden biri yangın söndürme sistemi

Yeni havalimanı teknoloji harikası fakat gereksiz otomatik yangın söndürme sistemlerine sahip ama bir türlü çalıştırılamıyor. Alman verimliliği tüm dünyada dillere destan olabilir ama biraz abartıldığı da gerçek.

Yakıt dolum tesisi de hatalı...

Merkezi bilgisayar sisteminin soğutmasının çalışmaması, uçaklar için yeraltı yakıt dolum tesisinde sıkıntı yaratıyor.

Uçuş güzergahı kuşları rahatsız ediyor!

Uçaklar için belirlenen güzergahın havaalanına beş kilometre uzaklıktaki Rangsdorfer See isimli gölün üzerinden geçmesi ve bu gölün İskandinavya ve Sibirya'dan gelen yabani kuşlar tarafından kışı geçirmek için kullanılması da bir diğer problem. Yakınlardaki diğer göllerin de yabani kuşlar tarafından kullanıldığı belirtiliyor.

Son alınan karar ise; havaalanının bölüm bölüm açılması! Yaşanan aksaklıklar da Avrupa basınında bir hayli alay konusu olmuş durumda.

İşler nasıl bu kadar ters gitti de Berlin havalimanı sürekli artan bir bütçeyle hala tamamlanmamış bir halde duruyor?

The Economist dergisi bu sorunun cevabını şöyle veriyor:

'Taşeron şirket anlaşmazlıkları bir yana, bu sorunun cevabı belediye başkanlarında yatıyor. Berlin ve Bradenburg kentleri havalimanının yapımını üstlenmiş durumda. Sosyal Demokrat Parti üyesi iki belediye başkanı bu projenin başında ve havalimanı inşaatını bir hobi olarak görüyorlar!'

Bitmeyen diğer projeler...

Almanya’da havaalanı bitirilemeyen tek altyapı projesi değil. Listede tren istasyonları, konser salonları ve metro hatları var. Ülkenin federal yapısı pahalı ve kibirli projelere sürekli destek oluyor fakat hem siyasi hem de ticari bazda yanlış yönetim projeleri tehlikeye sokuyor.

Aşırı mühendislik de diğer bir sorun...

Avrupa Birliği Komisyonu Almanya'ya karşı sözleşmeleri ihlal gerekçesi ile soruşturma başlattı. AB Komisyonu Almanya'nın uçak güzergahlarını belirlerken çevre ile ilgili şartları ihlal ettiğinden şüphe ediyor.

(Der tagespiegel, Die Welt, TAZ, Süddeutshe Zeitung)

Kaynak: http://www.trtturk.com/haber/berlin-h...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0