Görüş Bildir
Haberler
Başbakanlık'tan AA ve TRT'ye Operasyonlarla İlgili Bilgiler İçin 'Ortak Dil' Uyarısı

Başbakanlık'tan AA ve TRT'ye Operasyonlarla İlgili Bilgiler İçin 'Ortak Dil' Uyarısı

ATKN
12.02.2016 - 15:37

Şırnak'ın Cizre ilçesinde 7 Şubat’ta gerçekleştirilen operasyonlardaki ölü sayısına ilişkin ilgili devlet kurumları arasında çelişkili bilgiler paylaşılmasının ardından, Çankaya Köşkü’nde önceki gün yapılan toplantıda bölgedeki operasyon bilgilerine ilişkin açıklamanın 'tek bir ağızdan' yapılması kararlaştırıldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cizre’de 7 Şubat’ta gerçekleştirilen operasyonlardaki ölü sayısına ilişkin TRT Haber, '60 terörist öldürüldü' haberini paylaşmıştı. Anadolu Ajansı ve Şırnak Valiliği ise, 10 teröristin etkisiz hale getirildiğini belirtmişti.

Cumhuriyet'ten Ayşe Sayın'ın haberine göre Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun medya patronları ile Dolmabahçe’de buluştuğu akşam gerçekleştirilen operasyonla ilgili TRT, Anadolu Ajansı, Şırnak Valiliği, iktidara yakın medya kuruluşlarının, ölü sayısı ile ilgili yaptığı çelişkili açıklamaları üzerine Başbakanlık’ta (Çankaya Köşkü) önceki gün ilgili kurumların temsilcileriyle ortak toplantı yapılarak, ilgili güvenlik birimleri ve mülki idare amirlerinin bilgileri karşılıklı teyit ettikten sonra “tek bir ağızdan” açıklama yapılması kararlaştırıldı.

Kararın alınmasında Cizre’de 7 Şubat’ta gerçekleştirilen operasyonla ilgili TRT Haber'in haberinin ardından Anadolu Ajansı ve Şırnak Valiliği'nden gelen açıklamalardaki farklı rakamlar etkili oldu.

Davutoğlu’nun “terörle mücadele” konusunda izlenecek stratejinin görüşüldüğü medya patronları ile “basına kapalı” gerçekleştirdiği Dolmabahçe buluşması sırasında, Cizre’de, 'bodrum katının' da aralarında bulunduğu binalara operasyon yapıldığı bilgileri önce sosyal medya, sonra da yerel kaynaklardan kamuoyuna yansıdı. 

Operasyonun bilançosu konusunda uzun süre net bilgi alınamazken, TRT Haber, gecenin ilerleyen saatlerde geçtiği “son dakika” haberinde, “Cizre’de teröristlerin kontrolündeki bir bodrum katına güvenlik güçlerinin girdiğini ve 60 kişiyi etkisiz hale getirdiğini” duyurdu.

Anadolu Ajansı, ölü sayısını 10 olarak duyururken, Şırnak Valiliği de ölü sayısını yine 10 olarak açıkladı. İktidara yakın medya da ölü sayısını “30” olarak duyurdu.

'Kuşkuya yol açıyor'

'Kuşkuya yol açıyor'

Toplantıda, Cizre örneğinde olduğu gibi devlet kurumlarının birbiriyle çelişkili açıklamalar yapmasının kamuoyunda, “bir şeylerin üzeri mi örtülüyor” kuşkusuna yol açtığı, bu nedenle de tüm devlet birimlerinin, operasyonlarla ilgili haberler konusunda önce kendi aralarında bilgi paylaşımı yapıp, kamuoyuna da yapılan açıklamalarda bu “ortak dil”in kullanılması, ölü ve şehit sayılarının da yine “kontrollü” olarak verilmesi karara bağlandığı öğrenildi. 

Toplantıda alınan karara göre, operasyonda görev yapan güvenlik birimleri, mülki idare amirleri (vali, kaymakam) ile karşılıklı bilgileri teyit ettikten sonra kamuoyuna açıklama yapacak, devlet televizyonu ve ajansı da yine tek elden verilen resmi bilgiler doğrultusunda haberleri servis edecek.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
5
3
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın