Görüş Bildir
Haberler
Barış İşaretinden Tutun da El ile Kalp Yapmaya Kadar Dünyanın En Popüler El Hareketlerinin Anlamları

Barış İşaretinden Tutun da El ile Kalp Yapmaya Kadar Dünyanın En Popüler El Hareketlerinin Anlamları

Merhabalar. El hareketleri iletişimin ayrılmaz bir parçasıdır. Kelimelerle anlatamadığımız şeylerin gayet basit hareketlerle dışavurumudur hepsi. İster siyasi olsun ister mizahi ya da tehdit edici; el hareketlerinin çok güçlü bir anlatımları vardır. Bu içerikte barış işaretinden tutun da elle kalp yapmaya kadar dünyanın en popüler el hareketlerini göreceksiniz.

Hazırsanız başlayalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Barış İşareti

1. Barış İşareti

V işareti ya da bilinen adıyla barış işareti, diğer parmaklar sıkılırken işaret ve orta parmakların kaldırılıp V şekli oluşturulmasıyla yapılır. İşaret adını İngilizcede zafer anlamını gelen 'victory' kelimesinin baş harfinden alır. Barış hareketi, 2. Dünya Savaşı'nda müttefiklerin siyasi kampanyasında tanıtıldı ve zamanla bu hareket Winston Churchill sayesinde daha bilinir oldu. Günümüzde hâlâ 'barış' anlamında kullanılmaktadır.

2. Kalp İşareti

2. Kalp İşareti

Elle yapılan kalp işareti, bir kişinin parmaklarını kullanarak bir kalp şekli oluşturduğu bir harekettir. 1989 yılında İtalyan sanatçı Maurizio Cattelan ve Amerikalı filozof Chad Buelow'un Family Syntax adını verdikleri bir sanat görselini yaratırken fark etmesiyle ortaya çıktı.

3. Kendi Kendine Tokalaşma

3. Kendi Kendine Tokalaşma

Kendi kendine el sıkışma, bir elin diğeriyle kavrandığı ve vücudun önünde veya başın üzerinde bir arada tutulduğu bir harekettir. Amerika Birleşik Devletleri'nde bu hareket, bir dövüşün sonunda kazanan boksör tarafından yapılan bir zafer işaretidir. Tarihte Nikita Kruşçev gibi Sovyetler Birliği'nin liderleri, Amerika Birleşik Devletleri'ni ziyaret ederken bu hareketi dostluğu simgelemek için kullandılar ancak bu nedenle yanlış anlaşılmalar da oldu. Bu arada görseldeki kişiler de ABD eski Başkanı Reagan ve eşi.

4. Bel Hizasında Beşlik

Bu hareket, iki kişinin avuç içlerini birbirine vurduğu bir el hareketidir. Taraflardan biri açık avuç içini yukarıya doğru yaklaşık bel hizasında uzatır, diğer taraf avuç içini açık avuç içi ile aşağı doğru sallayarak vurur. Bazen 'beş tokat atmak' ve 'bana beş vermek' olarak da bilinir. 1920'lerden beri Afrikalı-Amerikalılar arasında birlik sembolü olarak kullanıldığı da olmuş tabii.

5. Dirsek Çarpıştırma

5. Dirsek Çarpıştırma

Dirsek çarpıştırma, iki kişinin dirseklere dokunduğu ve resmi olmayan bir selamlama şeklidir. 2006'daki kuş gribi vakaları, 2009'daki domuz gribi salgını ve 2014'teki Ebola salgını dönemlerinde kullanıldı. COVID-19 salgını sırasında sağlık görevlilerinin virüslerin yayılmasını azaltmak için el sıkışmaya alternatif olarak kullanımını desteklediğinde bu selamlamaya olan ilgi yeniden arttı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Parmak Kalp

6. Parmak Kalp

Mini kalp hareketi, işaret parmağı ile başparmağın küçük bir kalp oluşturmak için hızlıca bir araya geldiği bir akımdır. Hareket ilk olarak Güney Kore'de popüler hale geldi. Parmak kalbin tam kaynağı bilinmemekle birlikte, bir teori hareketin ilk olarak 2006'da yayınlanan 'Princess Hours' adlı bir Kore TV dizisinde kullanıldığını öne sürüyor. Diğer teori ise K-pop sanatçılarının sembolü olduğu yönünde.

7. "OK" İşareti

Tamam hareketi, başparmak ve işaret parmağı bir daire şeklinde birleştirilip diğer parmaklar düz veya gevşek şekilde avuç içinden uzakta tutularak gerçekleştirilir. İngilizce konuşulan çoğu ülkede onay, anlaşma ve her şeyin yolunda ya da 'tamam' olduğunu ifade ederken bazı kültürlerde olumsuz ve saldırgan çağrışımlara neden olabilir.

8. Serçe Parmak Sözü

Serçe parmağıyla söz vermek, iki kişinin serçe parmaklarını kilitlemesini içeren, çocuklar arasında en yaygın olarak uygulanan geleneksel bir harekettir. Sözden cayan kişinin parmağını kırabileceğini belirtmek için alınır.

9. Nazi Selamı

9. Nazi Selamı

Hitler selamı olarak da bilinen Nazi selamı, düz bir el ile sağ kol omuzdan havaya uzatılarak yapılır. Genellikle selam veren kişi 'Heil Hitler!' der. 1921 yılında parti içinde Adolf Hitler'e itaat sinyali vermek ve Alman ulusunu yüceltmek için kullanıldı, 1926'da Nazi Partisi tarafından resmen kabul edildi. Siviller için zorunlu bir selamlaşma haline getirildi. Günümüz Almanya'sında yasa dışıdır ve şu an Polonya ve Slovakya'da ceza gerektiren bir suç olarak kabul edilir.

10. İzci Selamı

10. İzci Selamı

Üç parmakla selamlama, dünyanın dört bir yanındaki izci örgütlerinin üyeleri tarafından kullanılır. Selamda sağ el, avuç içi dışarı bakacak, başparmak küçük parmağı aşağıda tutacak ve parmak uçları havada olacak şekilde yapılır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Vulcan Selamı

11. Vulcan Selamı
intl.startrek.com

Vulcan selamı ('🖖'), 1960'ların televizyon dizisi Star Trek tarafından popüler hale getirilen bir el hareketidir. Parmaklar orta ve yüzük parmağı arasında bölünmüşken, avuç içi ileri ve başparmak uzatılmış olarak kaldırılmış bir elden oluşur.

12. Boynuz İşareti

12. Boynuz İşareti

Boynuzların işareti, çeşitli kültürlerde çeşitli anlamlara ve kullanımlara sahip bir el hareketidir. Başparmak ile orta ve yüzük parmakları aşağıda tutulurken işaret ve küçük parmakların uzatılmasıyla oluşturulur. Özellikle heavy metalciler bu hareketi çok kullanır.

13. Nah İşareti

13. Nah İşareti

Nah işareti, Roma döneminden beri İtalya'da, Güney Avrupa'da, Akdeniz bölgesinin bazı yerlerinde ve Türk kültürü de dahil olmak üzere kullanılan müstehcen bir jesttir. Hareketi yaparken iki parmak arasına sıkıştırılmış bir başparmak kullanılır. Birine hakaret etmek veya bir isteği reddetmek için yapılır.

14. Orta Parmak

14. Orta Parmak

Batı kültüründe, 'parmak' veya orta parmak müstehcen bir el hareketidir. Hareket genellikle aşağılamayı ifade etmek için kullanılır, ancak mizahi veya şakacı bir şekilde de kullanılabilir. Bu jestin kökeni antik Yunanistan'a kadar uzanır ve antik Roma'da da kullanılmıştır. Bir saygısızlık işareti olarak giderek daha fazla kabul gören hareket, özellikle aktörler, ünlüler, sporcular ve politikacılar arasında oldukça yaygındır.

15. Parmak Tabancası

Parmak tabancası, bir kişinin bir tabancayı taklit etmek için elini kullandığı, bir veya iki parmağının namlu gibi uzatıldığı bir el hareketidir. Hreketi vurgulamak için parmakların tıklanması veya ağızla ateş sesleri çıkarılması mümkündür. Günümüzde bu hareketim hem dostça hem de düşmanca çağrışımları olabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Merkel Eşkenar Dörtgeni

16. Merkel Eşkenar Dörtgeni

İngilizce konuşan medya tarafından Merkel elması ya da güç üçgeni olarak adlandırılan 'Merkel eşkenar dörtgeni', kişinin ellerini midesinin önüne koyarak yaptığı bir el hareketidir. Almanya eski Şansölyesi Angela Merkel'in bu hareketi, muhtemelen dünyadaki en tanınmış el hareketlerinden biridir.

Bonus: Seçim döneminde gündeme gelen el ile kalp yapma hareketi 🫶

Bonus: Seçim döneminde gündeme gelen el ile kalp yapma hareketi 🫶

Bunlar da İlgini Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
32
13
10
8
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
kenan evin

Benim favorim vulcan selamı.. küçük yaşlarda, o zaman siyah-bayaz tv. tek kanallı dönemler de. Mr. Spock abimizin bu selamını yapabilmek için çok uğraşırdım.... Devamını Gör

Deha Medin

delikanlı adam selamı 9.dur

Deha Medin

orta parmak okçuluktan geliyor ok atarken orta parmak kullanılır oku çekerken falan bunu ilk kez ingilterenin okcuları fransızlara kullanıyordu galiba yada t... Devamını Gör