Görüş Bildir
Haberler
Bakanlık Erişim Engeli Getirdi! Mavi Balina Oyunundan Sonra Şimdi de 'Mariam' Alarmı

etiket Bakanlık Erişim Engeli Getirdi! Mavi Balina Oyunundan Sonra Şimdi de 'Mariam' Alarmı

Batuhan
22.05.2018 - 11:10 Son Güncelleme: 23.05.2018 - 08:54

Çocukları ve gençleri intihara sürükleyen Mavi Balina'dan sonra ailelerin yeni korkusu Mariam adlı oyun oldu. Kaybolan küçük kızın eve dönmesine yardım edilen oyunda korkunç ses efektleri ve görseller dikkat çekiyor. Son aşamaya gelenler 03.00'te bilinmeyen numaradan aranıyor. Aile Bakanlığı başvurusuyla erişimi engellenen oyunla ilgili uzmanlar uyarıyor: 'Çocuklar şiddeti yaşamın normal bir parçası gibi algılayabilirler.'

Gazete Habertürk'ün haberine göre oyun kapatıldığında, tekrar oynamak için 24 saat beklemek gerekiyor. Korkunç ses efektleri ve görsellerle desteklenen oyunun son seviyesine gelenler, bilinmeyen bir numaradan gece saat tam 03.00’te aranıyor. Sosyal medyada tecrübelerini paylaşan bazı bloggerlara göre, farklı dillerde konuşan bir robot cep telefonundan arayarak “Seninle tekrar görüşeceğiz” gibi kaygı verici bir ses dinletiyor ve oyunculara mesajlar yolluyor.

Suudi Arabistan vatandaşı Salman El Harbi’nin geliştirdiği oyun, geçen yazdan itibaren özellikle Ortadoğu’daki gençler arasında yaygınlaştı.

Suudi Arabistan vatandaşı Salman El Harbi’nin geliştirdiği oyun, geçen yazdan itibaren özellikle Ortadoğu’daki gençler arasında yaygınlaştı.

Oyunda, “Mariam” adında 9 yaşındaki kız, kaybolduğunu belirterek, eve dönmek için oyuncudan yardım istiyor. Oyun başlamadan önce kişinin ismi, adresi, yakın çevresi soruluyor ve Facebook, WhatsApp gibi uygulamalara erişim izni isteniyor. Oyunda kullanıcılara, “Eviniz nerede? Facebook hesabınız ne?” gibi kişisel sorular soruluyor. Bu sorular cevaplanmadan bir sonraki aşamaya geçilemiyor.

'Çığlık ve fısıltı efektleri olan müzikler dinletiliyor'

'Çığlık ve fısıltı efektleri olan müzikler dinletiliyor'

Oyunu oynayan kullanıcıların Youtube’da paylaştığı videolarda yabancı bir numara göze çarpıyor. Kullanıcılara cep telefonlarından aranarak korku filmlerinde de kullanılan çığlık ve fısıltı efektleri olan müzikler dinletiliyor.

Bakanlık erişim engeli istedi

Bakanlık erişim engeli istedi

Oyuna yönelik şikâyetleri değerlendiren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Ankara Sulh Ceza Hâkimliği’ne başvurarak, oyuna erişimin engellenmesini talep etti. Bakanlığın yazısında, oyunun kişisel bilgileri elde ettiğine ve çocuklar üzerinde psikolojik tehlike doğurduğuna dikkat çekildi. Yazıda, oyunun çocukların intiharı düşünmesine sebep olduğu, oyunda “cinlerin musallat olması”’ gibi unsurlarla korku psikolojisi oluşturulduğu belirtildi. Ankara 1. Sulh Ceza Hâkimi Sezer Söylemez, bakanlığın talebi üzerine oyuna erişimi engelleme kararı verdi.

'Etkisi aylar sonra oluşur'

'Etkisi aylar sonra oluşur'

Prof. Dr. Özgür Yorbik: “Şiddet, korku içeren ve ölümü/öldürmeyi teşvik eden oyunlar çocukların duygusal sosyal gelişimini olumsuz etkileyerek, öz kıyımlara neden olabilir. Çocuklar travmatik olan her şeyden etkilenirler. Üstelik etkisi aylar yıllar sonra olu- şabilir. Çocuklar oyunlarda gördüklerine karşı bir süre sonra duyarsızlaşabilirler ve şiddeti yaşamın normal par- çası gibi algılayabilirler.”

'Çocukların ruh dünyalarını olumsuz etkileyebiliyor'

'Çocukların ruh dünyalarını olumsuz etkileyebiliyor'

Doç. Dr. Mehmet Gökşin Karaman: “İnteraktif yapılı, korku içerikli oyunda, heyecan, korku gibi adrenalini yükselten duygular açığa çıkıyor. Ergenlik öncesi ve ergenlik döneminde çocukların duygusal dürtüsel kontrolleri tam gelişmediğinden hızlı duygusal değişiklikler ruh dünyalarını olumsuz etkileyebiliyor. Çocukların merakını istismar eden oyunlar, korku ve endişeye neden olabiliyor.”

Mariam'ın zararları

Mariam'ın zararları
  • Bulunduğunuz konumu öğrenmesi

  • Kişisel bilgilerinize kolayca ulaşabilmesi

  • Facebook veya diğer önemli bilgilerin bulunduğu sosyal ağ hesaplarınıza ulaşabilmesi

  • Sosyal ağlara ulaşma imkanı sayesinde yakın çevreniz konusunda bilgiler edinebilmesi.

  • Psikolojik olarak çocuklara umutsuzluk ve çaresizlik baskısı uygulaması

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
700
672
472
123
87
47
43
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Murat

Oynayayım dedim para istedi fakire korku bile haram :D

Pasif Kullanıcı

Hangi çocukları koruyosunuz acaba? Dersten kaçıp Counter Strike oynamaya giden çocukları mı? Yoksa ana baba şiddetine maruz kalan, babası annesini döverken y... Devamını Gör

Albay Joe

Ve ortadoğuda bu kadar popüler olmasının sebebi 9 yaşındaki kız çocuğu kullanılması değildir umarım :/

Albay Joe

Orta doğu derken suudi arabistanı fln kastetmiştim