Görüş Bildir
Haberler
Bakanlar Kurulu'nda Görüşülen İstanbul Depremi Senaryosu: 600 Bin Konut Yıkılacak

Bakanlar Kurulu'nda Görüşülen İstanbul Depremi Senaryosu: 600 Bin Konut Yıkılacak

Bakanlar Kurulu’na ‘deprem’ sunumu yapan Çevre Bakanı Mehmet Özhaseki, 7 şiddetinin üzerinde olması beklenen İstanbul depreminin 600 bin konutu yok edeceğini ve 180 milyar dolarlık zarar oluşacağını söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Akşam'da Miray Çimen'in haberine göre,Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 7 ve üzeri şiddette olası bir depremin binaların yüzde 10-15’inin yıkılmasına yol açacağını söyledi. Bunun 600 bin konut anlamına geldiğini kaydeden Özhaseki, gerekli tedbirlerin alınması için çalışmaların sürdüğünü söyledi. Özhaseki, bu kapsamda yılda 500 bin evin dönüşümünü gerçekleştirmeleri halinde Türkiye’de 15 yıl içerisinde çürük ev kalmayacağını kaydederek, bu evlerin 150-200 bininin İstanbul’da olduğunu vurguladı.

"2030'a kadar 7 ve üzerinde deprem olacak"

"2030'a kadar 7 ve üzerinde deprem olacak"

Özhaseki, son 100 yılda Türkiye’de 6 şiddetinin üzerinde 56 deprem olduğunu ve 80 bin kişinin hayatını kaybettiğini hatırlattı. Kuzey Anadolu fayının hareketli olduğunu anımsatan Özhaseki, Marmara açıklarında 5 tane kırık fayın büyük bir tehlike olarak beklediğini söyledi. Özhaseki, bilim insanlarının tespitlerine göre İstanbul'da 2030'a kadar 7 ve üzerinde şiddette deprem olacağına dikkat çekerken, bu gerçeği bilerek hazırlık yapacaklarını belirtti.

"Vatandaşa faiz desteği sağlanacak"

"Vatandaşa faiz desteği sağlanacak"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Belediyelerin yanı sıra vatandaşlara da destek vereceklerini belirten Özhaseki, “Onlarda bu finansman desteklerinden istifade edecekler. Onlara getireceğimiz teşvikler içerisinde ev kiralarını ödemek vardı. Onu devam ettireceğiz. Faiz desteği de sağlanacak. Onlar müteahhitle anlaştığında 5 yıl vadeli bir kredi tamamıyla işlerini görecektir' dedi. Kredi faizi için %4 destek alındığını belirten Özhaseki, “Yüzde 15’lerde gezen faizde yüzde 4 hiçbir anlam ifade etmiyor” dedi. Özhaseki bunun faizsiz ve 5 yıl vadeli olacağını söyledi.

180 milyarlık zarar

180 milyarlık zarar

İstanbul’da bir deprem olursa karşılarına çıkacak mali yük hakkında da bilgi veren Özhaseki, “600 bin konutun yok olması demek bir taraftan altyapısıyla birlikte çökeceği için 90 milyar liranın heder olması demek. Bir taraftan sokaktaki arabaları, eşyaları da yok edeceği için 90 milyar liralık bir zarar demek. Bir anda 180 milyar lira gibi bir zararı karşımıza çıkarıyor demektir' dedi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
75
45
20
16
12
4
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Murathan Yıldız

abi camdan şehrin fotoğrafını çekip koysam her yer inşaat katletmediğiniz yeşil alan rantlaşmayan yer kalmadı hala kalkmış bilmem kaç tane ev depreme dayanık... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Bunu 18 yıl sonra anlamayı başarmış olmaları gerçekten büyük bir zeka örneği. İşe yaramazlar sizi.

Berke Aydoğan

Görüntü kirliliği yapan bütün binalar yıkılmalı. Artık şu şehre modern şehirleşme planı lazım. Kararı destekliyorum...

humanistkus

Görüntü kirliliği yapan binaları yıkacaz diye AVM vb. yapmaya da kalkabilirler ama.