Görüş Bildir
Haberler
Aziz Sancar'dan Kız Çocuklarının Eğitimine Destek Projesi: Girls In STEM

etiket Aziz Sancar'dan Kız Çocuklarının Eğitimine Destek Projesi: Girls In STEM

2015 yılında Nobel Kimya Ödülü’ne layık görülen Aziz Sancar, Harriet Fullbright Institute işbirliği ile Türkiye’nin 7 ilinden 700 ilköğretim 6. sınıf öğrencisi kızların dahil olacağı bir eğitim projesi başlattı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bigumigu’nun haberine göreSTEM (FeTeMM; Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) kampları projesi, uluslararası ölçekte yapılan TIMSS ve PISA gibi değerlendirmelerde düşük başarı gösteren 15 yaş grubundaki kız öğrencilerini kapsıyor.

Türkiye’nin farklı illerindeki üniversitelerde hayata geçirilecek ve Mayıs ayında sona erecek projeyle kız çocuklarının 3’er günlük konferanslarda eğitilmesi, fen ve matematiksel yeteneklerinin geliştirilmesi hedefleniyor.

Erkeklerin İşgücüne Katılımı %71, Kadınların ise %30

Erkeklerin İşgücüne Katılımı %71, Kadınların ise %30

Türkiye’de 25 yaş ve üzeri nüfusun %9.4‘ü okuma-yazma bilmeyen kadınlardan, %1.9‘u okuma-yazma bilmeyen erkeklerden oluşuyor. 

Türkiye nüfusunun %22.2‘si lise mezunu erkeklerden oluşuyorken, nüfusun %14.4‘ünü lise mezunu kadınlar oluşturuyor. 

Yüksekokul mezunu erkek oranı %15.1‘ken, yüksekokul mezunu kadın oranı ise %10.7, yani üniversite okuyan erkek öğrenci sayısı, üniversite okuyan kız öğrenci sayısından%11 daha fazla. Erkeklerin işgücüne katılma oranı %71,5‘ken, kadınların işgücüne katılma oranı ise %30.8‘de kalıyor.

Türkiye Cinsiyet Eşitsizliğinde Son Sıralarda

Türkiye Cinsiyet Eşitsizliğinde Son Sıralarda
İçeriğin Devamı Aşağıda

Ayrıca Türkiye, Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu’nda 142 ülke arasında 125. sırada yer alıyor. 

Kadınların iş gücüne katılım oranlarına bakıldığında ise; %17.4 okur-yazar olmayan, %26.3 ortaokul mezunu, %32.1 lise mezunu, %39.3 mesleki ve teknik lise mezunu kadın, %72.2 yükseköğretim mezunu kadın iş gücüne katılım sağlıyor.

Ortaokul ve lise burada kilit bir rol oynuyor. Çünkü ortaokul ve liseye giden mevcut kız öğrenci sayını yalnızca %1 arttırmak bile ülkede kişi başına düşen milli gelirin %0.3 artmasına yardımcı oluyor.

STEM eğitiminin temelinde, kız öğrencilerin çevreye ve sürdürülebilir kalkınmaya hizmet eden bilim ve teknolojileri oluşturmaya katkı vermesini sağlamanın yanı sıra kız çocuklarına özgüven kazandırarak onların iş olanaklarını artırmasına yardımcı olmak yer alıyor. 

STEM eğitim kamplarıyla birlikte, kız çocuklarının eğitimine yönelik toplumsal algıları olumlu yönde desteklenmiş olacak ve bu sayede hem çocuklarda hem de ülkelerde yaratılacak olumlu değişimlerin temeli atılacak.

Proje ile ilgili daha detaylı bilgiye buradan erişebilirsiniz...

bigumigu

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
255
69
4
3
3
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Ülkücü Hareket'den çıkan adam dna yı onarıp kız çocuklarının okumasını istiyor, devrimci hareketden çıkan orhan pamuk pkk ağzıyla ermenilerin topraklarını ve... Devamını Gör

kanveşeref

Helal olsun iyi geçirmişsin .

Ahmet Ziya Boz

İşte bizim böyle akademisyenlere ihtiyacımız var.Esra Mungan gibi vatan haini akademisyenlere ihtiyacımız yok.

Pasif Kullanıcı

F you

Ayna Efendi

adamın dibi