Görüş Bildir
Haberler
Aynı Yerleri Gezmekten Sıkılanlara Ülkemizin Lezzet ve Kültür Bölgesi Güneydoğu Anadolu'dan Gezi Rotaları

Aynı Yerleri Gezmekten Sıkılanlara Ülkemizin Lezzet ve Kültür Bölgesi Güneydoğu Anadolu'dan Gezi Rotaları

18.12.2021 - 07:45

Güneydoğu Anadolu Bölgesi, hem geçmişten beri farklı medeniyetleri bünyesinde barındırmış olması hem kendine has gelenek ve kültürel yapısıyla son yıllarda oldukça fazla sayıda yerli ve yabancı turisti kendisine çekiyor. Bölgede çok değerli tarihi yapılar bulunuyor, bunun yanında lezzetli yemekleri ve sıcakkanlı insanlarıyla Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne doğru keyifli bir tatile çıkmak mümkün. Siz de kısa bir kaçamak yapmak istiyorsanız bu 8 farklı rotaya mutlaka bir göz atın.

1. Unesco Yaratıcı Şehirler Ağı Üyesi - Gaziantep

1. Unesco Yaratıcı Şehirler Ağı Üyesi - Gaziantep

Kebaplardan dolmalara, et yemeklerinden dürümlere, baklavalardan katmerlere, şerbetlerden kahvelere kadar mutfağında eşsiz birçok lezzet barındıran Gaziantep, 2015 yılında Unesco yaratıcı şehirler ağına gastronomi alanında girdi. Bu başarısıyla Gaziantep, başlı başına bir gastronomi turunu hak ediyor. Birbirinden değerli lezzetleri tatmaya ara verdiğiniz zamanlarda da keyifle gezebileceğiniz birçok tarihi mirası içerisinde bulunduruyor. Zeugma Mozaik Müzesi, Gaziantep Kalesi, Rumkale, Bakırcılar Çarşısı, Hamam Müzesi ve Karkakamış Antik Kenti, uğrayabileceğiniz noktalardan yalnızca birkaçı.

2. 130 Asırdır Akan Dicle Nehri - Diyarbakır

2. 130 Asırdır Akan Dicle Nehri - Diyarbakır

Diyarbakır'dan akmaya başlayan, bir bölümü ise ülke dışına çıkan Dicle Nehri, bölgenin önemli merkezlerinden biri olma özelliğini taşıyor. 130 asırdır aktığı bilinen Dicle'nin iki yakasını, hükümdar Nizamüddevle Nasr tarafından yaptırılan 'on gözlü köprü' birleştiriyor. Aynı zamanda Anadolu'nun en eski camisi olan, Diyarbakır Ulu Camii, ziyaret etmeye değer yerlerden biri. Bütün bunların yanı sıra Hasan Paşa Hanı'nı gezebilir ve lezzetli bir kahvaltı yapabilirsiniz. Diyarbakır Kültür Evi'ni, Şair Ahmet Arif'in de bazı şahsi eşyalarının sergilendiği Ahmet Arif Müze ve Sanat Evi'ni ziyaret edebilirsiniz. Devamında Meryem Ana Kadim Kilisesi'yle Saint George Kilisesi'ne uğrayabilir ve Sülüklü Han'da bir kadeh Süryani şarabının keyfini çıkarabilirsiniz.

3. Dünya Tarihini Değiştiren Göbeklitepe - Şanlıurfa

3. Dünya Tarihini Değiştiren Göbeklitepe - Şanlıurfa

Şanlıurfa şehir merkezinden yalnızca 18 kilometre uzaklıkta bulunan Göbeklitepe, M.Ö. 8000 yılına kadar uzanan tarihiyle dünyanın en eski tapınağı olarak kabul ediliyor. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde de yer alan bölge, tarımın buğday üretimiyle beraber ilk başladığı yer olarak biliniyor. Günümüzde kazı çalışmaları devam ediyor. Neolitik döneme küçük bir yolculuk yapmak isterseniz kendinizi Göbeklitepe'nin tarihi atmosferine bırakabilirsiniz. Bütün bunların yanı sıra Şanlıurfa'da ziyaret edebileceğiniz diğer yerlerden bazıları Balıklı Göl, Bazda Mağaraları, Atatürk Barajı, Şanlıurfa Kalesi olarak sayılabilir.

4. Binlerce Yıllık Tarihiyle Hasankeyf - Batman

4. Binlerce Yıllık Tarihiyle Hasankeyf - Batman

Batman, köklü geçmişini gözler önüne seren antik yerleşim yerleriyle son yıllarda pek çok turistin uğrak noktası oldu. Hasankeyf Ören Yeri ve Hasankeyf Mağaraları bu mekanların en dikkat çekenlerinden. Batman'ın Hasankeyf ilçesinde yer alıyorlar. Hasankeyf Ören Yeri'nin derin vadileriyle, kanyonlarıyla ve tarihi kalıntılarıyla hem bir tarih hem bir doğa tatili yapmanız mümkün. Zamanında eski Mezopotamya Uygarlıkları'na da ev sahipliği yapmış Hasankeyf mağaralarına uğramadan geçmeyin. Bütün bunların yanı sıra Batman'da Mor Aho Manastırı'nı, Yolgeçen Hanı'nı, Zeynel Bey Türbesi'ni, Batman Müzesi'ni ve Malabadi Tabiat Parkı'nı da ziyaret edebilirsiniz.

5. Türkülerde Adı Geçen Nemrut Dağı - Adıyaman

5. Türkülerde Adı Geçen Nemrut Dağı - Adıyaman

Nemrut Dağı'nın yüksekliği tam 2134 metre ve bu görkemli dağın tepesinde sizi, her birinin boyu 10 metreyi bulan birçok antik heykel karşılıyor. Dünya çapında büyük bir üne sahip olan Nemrut Dağı Milli Parkı'nın tarihi Helenistik Döneme kadar uzanıyor. Zamanından çok daha ileride kabul edilen mühendislik ve mimarlık bilgisiyle inşa edilmiş heykeller, her yıl milyonlarca turistin ilgisini çekiyor. Nemrut Dağı'nı ziyaret ettikten sonra, Cendere Çayı'nın üzerinde inşa edilen Cendere Köprüsü'nü görebilir, Aziz Paul Süryani Kilisesi'ne gidebilir ve Perre Antik Kenti'nde zaman geçirebilirsiniz.

6. Tillo Kalesinden Keyifli Bir Seyir - Siirt

6. Tillo Kalesinden Keyifli Bir Seyir - Siirt

Siirt'teki Tillo Kalesi Cam Seyir Terası, Boton Vadisi'ni gören manzarasıyla ziyaretçilerine görsel bir şölen sunuyor. Vadiden 1100 metre yüksekte konumlandırılan seyir terasına aynı anda en fazla 30 ziyaretçi alınabiliyor. Seyir Terası ve  Tillo Kalesi'ni ziyaret ettikten sonra Delikli Taş'a, Botan Mağaraları'na ve Sağlarca Kaplıcaları'na da uğramadan geçmeyin. Tarihi ve kültürel turunuzu tamamladıktan sonra, meşhur Siirt lezzetleriyle damaklarınızı şenlendirebilirsiniz.

7. Taş Mimari Diyarı Tarihi Şehir - Mardin

7. Taş Mimari Diyarı Tarihi Şehir - Mardin

Farklı kültürlerin harmanlandığı şehirlerden biri de kuşkusuz Mardin. Mardin'i cazibe merkezi haline getiren en önemli özelliği ise taş evleri. Uzaktan bakıldığında üst üste yığılmış gibi görünen Mardin taş evleri, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde farklı ve ilgi çekici bir yerleşim özelliği sergiliyor. Mardin taş yapılarında kullanılan Mardin Taşı, 'Coğrafi İşaret Tescili' taşımasıyla yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çekiyor. Yazları serin, kışları sıcak olan Mardin taş evlerinden bazıları, günümüzde otel olarak hizmet veriyor. Siz de bu farklı atmosfere sahip taş binaların atmosferini deneyimlemek isterseniz, konaklamak için bu taş otellerden birini tercih edebilirsiniz. Tarih kokan Mardin sokakları da görülmeye değer. Bunların dışında Mardin'de ünlü dizilere ev sahipliği yapan Mardin Konukevi'ni gezebilir, Mardin Kalesi'ne çıkabilir, Bakırcılar Çarşısı'nda alışveriş yapabilir, Ulucami'ye ve Zinciriye Medresesi'ni ziyaret edebilirsiniz. Çok sayıdaki müzeyi gezebilir, Mardin'le ilgili daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

8. 5500 Yıllık Geçmişiyle Oylum Höyük - Kilis

8. 5500 Yıllık Geçmişiyle Oylum Höyük - Kilis

Kilis'in Oylum Köyü'nde yer alan Oylum Höyük, Mezopotamya, Anadolu ve Suriye kültürlerinin kesiştiği bir bölge olma özelliği taşıyor. Oylum Höyük aynı zamanda Kilis'in ilk yerleşim yeri olarak kabul görüyor. Bölgenin 5500 yıllık bir tarihi olduğu biliniyor. Tarihi Höyük ziyaretinden sonra Kilis'te Ravanda Kalesi'ni ziyaret edebilir, Ulu Cami ve Şeyh Mansur Türbesi'ni gezebilir, Hisar Çamlığı Tabiat Parkı'nda yürüyüş yapabilirsiniz. Ayrıca Kilis'in eski sokaklarını keşfe çıkabilir ve eşsiz mimarisine bir göz atabilirsiniz.

Bu içerikler de ilgini çekebilir.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
15
11
2
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Mordem Roni

Hasankeyf 'i yıktılar :(

Resho

Güzel kardeşim iyi yapmışsın da içerik dümdüz şehir listesi ki son 1-2 senedir pandemiye rağmen Diyarbakır - Mardin - Gaziantep - Adıyaman ve Urfa'da boş oda... Devamını Gör

Resho

@gomesopotamia ve @reshontheway adreslerinden ben sürekli bölgemizi Mezopotamya markası adı altında tanıtıyorum. Bazda Mağaralarından Şuayp Antik Kentine; Ze... Devamını Gör