Görüş Bildir
Haberler
Ayasofya'nın İbadete Açılması Uluslararası Alanda Nasıl Yankılandı?

Ayasofya'nın İbadete Açılması Uluslararası Alanda Nasıl Yankılandı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan Danıştay'ın 1934 tarihli müzeye dönüştürülmesine ilişkin kararı iptalinin ardından Ayasofya'nın idaresinin Diyanet'e devredilerek ibadete açılması kararını imzaladı. Uluslararası camiadan ilk tepkiler ise Yunanistan Kültür Bakanlığı ve Rus Ortodoks Kilisesi'nden geldi. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ayasofya'nın ibadete açılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararı TBMM Genel Kurulu'nda okundu. Vekiller kararı ayakta alkışladı. 🎥

Çok sayıda vatandaş da Ayasofya önünde toplandı.

Çok sayıda vatandaş da Ayasofya önünde toplandı.

Ellerinde bayraklar taşıyan vatandaşlar sevinç gösterisinde bulundu, dua edip tekbir getirdi.

İbadete açma kararının detayları 👇

Dünyadan tepkiler: 'Uygar dünyaya karşı bir provokasyon'

Dünyadan tepkiler: 'Uygar dünyaya karşı bir provokasyon'

Karara ilk tepkiyi veren Yunanistan Kültür Bakanlığı 'Ayasofya kararı bütün uygar dünyaya karşı bir provokasyon' açıklamasında bulundu.

Yunanistan Kültür Bakanı Lina Mendoni, “Erdoğan’ın bu milliyetçi davranışı, ülkesini 600 yıl geriye götürdü” ifadelerini kullandı.

Bakan Lendoni, “Bu karar komşumuzda bağımsız bir yargı olmadığını gösteriyor” dedi ve ekledi:

“Daha birkaç yıl önce aynı mahkeme aynı konudaki davayı reddetmişken verilen bu karar, Cumhurbaşkanlığı’nın gücünün bir göstergesi.

“Kimse Türkiye’nin iç işlerine karışmıyor. Fakat Türkiye topraklarından Ayasofya, tüm insanlığa mal olmuş bir anıttır.

“Ayasofya’nın evrensel önemi, Türk yargısının çökmesi nedeniyle azalmayacaktır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye’yi kültürel olarak izole etmeye karar verdi.”

Rus Ortodoks Kilisesi: Esefle karşılıyoruz

Rus Ortodoks Kilisesi: Esefle karşılıyoruz

Rus Ortodoks Kilisesi, Danıştay’ın Ayasofya’yı müzeye çeviren Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesini esefle karşıladıklarını açıkladı.

TASS ajansının aktardığına göre kilise, bu kararın mevcut ayrışmaları derinleştirebileceği uyarısında bulundu ve milyonlarca Hristiyan'ın konuyla ilgili görüşlerinin görmezden gelindiğini söyledi.

UNESCO’dan Ayasofya açıklaması: Üzgünüz

UNESCO’dan Ayasofya açıklaması: Üzgünüz

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) 1985 yılında Dünya Kültür Mirası listesine giren Ayasofya’nın ibadete açılması şu açıklamayı yaptı:

“Türkiye’nin bu anıtın statüsünü değiştirme kararından dolayı üzgünüz”

İçeriğin Devamı Aşağıda

Güney Kıbrıs’tan kınama

Güney Kıbrıs’tan kınama

Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulides Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi kararını Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamayla kınadı.

Hristodulides, 'Ortodoks inancının evrensel simgesi ve bir dünya mirası olan Ayasofya’nın statüsünü değiştirme kararı, Türkiye’nin uluslararası yükümlülüklerini sürekli artan ve rezil bir biçimde ihlal etmesini ortaya koymuştur' ifadelerini kullandı.

Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesi kararını kınadıklarını belirten Hristodulides, Türkiye’ye uluslararası yükümlülüklerine riayet etme çağrısı yaptı.

ABD Dışişleri: Hayal kırıklığına uğradık

ABD Dışişleri: Hayal kırıklığına uğradık

ABD Dışişleri Bakanlığı, Ayasofya Müzesi’nin camiye dönüştürülmesi kararı nedeniyle hayal kırıklığına uğradıklarını açıkladı. 

Bakanlık, ABD’nin, Türkiye’nin ‘Ayasofya’nın her kesimin erişimine açık kalmasını sağlayacağına dair planlarını duymayı’ beklediğini belirtti.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis: Türkiye'nin bu kararı AB'yle ilişkilerini de etkileyecek

Yunanistan Başbakanı Miçotakis: Türkiye'nin bu kararı AB'yle ilişkilerini de etkileyecek

Kiryakos Miçotakis, Yunanistan’ın bu adımı ‘en yoğun şekilde kınadığını’ belirterek, kararın hem Türkiye-Yunanistan ilişkilerini, hem de Türkiye’nin AB’yle ilişkilerini etkileyeceğini savundu.

Miçotakis, “Bu, Ayasofya’yı bir dünya mirası olarak tanıyan herkesi rahatsız eden bir tercih. Ve tabii ki sadece Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkileri etkilemekle kalmıyor, aynı zamanda Türkiye’nin Avrupa Birliği ile ilişkilerini de etkiliyor” dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dünya basınında Ayasofya kararı

Dünya basınında Ayasofya kararı

NYT: uluslararası öfekeye yol açabilir

NYT Ayasofya’yı hem Hıristiyanlar hem Müslümanlar tarafından önemsenen bir dünya mirası olarak niteledi; Danıştay kararının uluslararası öfkeye yol açabileceği yorumunda bulundu.

'Müze olarak uyumun ve modern devletin simgesiydi'

Haberde, Ayasofya’nın son 80 yıldır herkese açık bir müze olarak ‘uyumun ve modern Türk devletinin temellerinin parçası olan laikliğin simgesi’ olduğu belirtildi. Sanat tarihçilerinin ‘bazı Müslüman kesimler tarafından üstünün örtülmesinin istenebileceği Orta Çağ mozaikleri konusunda endişe beyan ettiğine’ dikkat çekildi.

'Karmaşa yaratabilir'

Gazeteye konuşan tur rehberleri ise yapının ezan saatlerinde turistlere kapanabileceğini söyledi. NYT, bu nedenle müze olarak giriş ücreti de bulunan Ayasofya’nın statü değişikliğinin bir karmaşa yaratabileceği yorumunu yaptı.

BBC: Tartışmalı bi adım

BBC ise haberinde şu ifadelere yer verildi: “Bu tartışmalı bir adım çünkü 1500 yıllık Ayasofya bir katedral olarak inşa edilmişti. Sonrasında Osmanlılar bir camiye dönüştürdü. 1934’te müze haline geldi. Ayasofya UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. UNESCO, [karardan önce] Ayasofya’nın statüsünün karşılıklı görüşmeler yapılmadan değiştirilmemesi çağrısında bulunmuştu.”

CNN: Seçmenlerini konsolide etmek istiyor olabilir

CNN International’ın haberinde, “Birçok yorumcu Erdoğan’ın adımının, ülkenin daralan bir ekonomi ve artan işsizlikle uğraştığı bir zamanda seçmenlerini konsolide etmeyi amaçlıyor olabileceğini söylüyor. Aynı zamanda, Türk-Yunan ilişkileri de Doğu Akdeniz’deki jeopolitik anlaşmazlıklar nedeniyle gergin” denildi.

BLOOMBERG: Erdoğan istediğini aldı

Bloomberg’ün haberinde ‘Mahkeme kararı Ayasofya’yı bir camiye dönüştürürken Erdoğan istediğini aldı’ başlığı kullanıldı. Haberde Ayasofya konusunun ‘Erdoğan’ın halk desteğini konsolide etmesine yardımcı olabileceği’ yorumu yapıldı; “Erdoğan, Türkiye’ye yapının müze statüsünün korunması çağrısı yapan Washington’ı ve komşu Yunanistan’ı geri çevirdi” denildi.

Yunan gazetesi Kathimerini haberinde ise “Bu karar, Türkiye cumhurbaşkanının devasa bir simgesel önem taşıyan bu dünya mirasını camiye dönüştürme çağrılarıyla uyumlu” ifadeleri kullanıldı.

BBC Türkçe, Gazete Duvar, DW Türkçe ve Ajanslar

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
187
143
85
77
39
19
14
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Bozkurt

Reis'in başka şansı yoktu. Başörtüsü ile ilgili son kozunu 2013'te kıdem tazminatına yatmaya yeltenince harcadı. Şimdi zaten açık olan Ayasofya'yı tekrar iba... Devamını Gör

Yeta Bütüç

Ayasofya’nın açılması kararını destekliyorum ama bu yazdıkların da sonuna kadar doğru kardeş :)

Deli Halit.

Ulan “siz önce diğer camileri doldurun, Ayasofya şurda kalsın” diyen de kendisi şimdi Ayasofya’yı ibadete açan da kendisi! Dur bakalım bunun acısı sonra çıka... Devamını Gör

aerialz

yunan aek takımı minaresiz ayasofya görseli paylaşırken sorun yoktu.