Görüş Bildir
Haberler
Atina'da Apollo'ya Adanmış Tarihi Kehaneti Anlatan İlk Yazıt Bulundu

Atina'da Apollo'ya Adanmış Tarihi Kehaneti Anlatan İlk Yazıt Bulundu

Batuhan
15.06.2016 - 11:07

Yunanistan’ın başkenti Atina’da bulunan Kerameikos’ta bin 800 yıllık bir kuyuda Apollo’ya adanmış ilk tarihi kehaneti anlatan yazıt bulundu. Yazıtta, ‘ Bana gel O Paean (Apollo) ve gerçek kehaneti getir ‘ yazıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Alman Arkeoloji Enstütüsü adına kazıları yürüten Dr. Jutta Stroszeck, Delphi’de kehanetlerin Antik Yunanlılar tarafından sıkça işlendiğini ancak Atina’da bulunan yazıtta ilk defa Apollo ismine rastladıklarını söyledi. Yazıtın bulunduğu kuyunun su falı için kullanıldığını düşündüklerini ifade eden Stroszeck, Antik Yunanlılar kehanetlere sadece gelecek için değil, sevgili bulma, yolculuk, hastalık gibi gündelik meseleler için de danıştıklarını sözlerine ekledi.

20’den fazla Yunanca yazıt bulundu

20’den fazla Yunanca yazıt bulundu

Atina’nın merkezinde, Akropolis’in kuzey batısında, Eridanos ırmağının şehiri doğudan batıya ikiye böldüğü yerde Kerameikos sit alanının bulunduğunu ifade eden Stroszeck, Atinalıların bu bölgeye ırmak boyunca kamu kullanımı için kuyular inşa ettiğini söyledi. Atinaların için suyun önemi hakkında bilgiler veren Stroszeck, “Yunan dininde su, özellikle içme suyu, su perileri tarafından korunurdu ve bu periler suya kötü davranıldığında acımasız oluyorlardı. İnsanlar minyatur gemilerin içine çeşitli içecek ve hediyeler koyup, su perilerine adak sunarlardı” dedi. 600 m2’lik bir alana yayılan Kerameikos ve çevresinde kazı çalışmaları 19.yy’dan beri devam ettiğini anlatan Stroszeck, çalışmalar esnasında daha önce mermer bir göbek taşının (omphalos) gün yüzüne çıkarıldığını belirtti.

Bana gel O Paean (Apollo) ve gerçek kehaneti getir‘

Bana gel O Paean (Apollo) ve gerçek kehaneti getir‘
İçeriğin Devamı Aşağıda

Vinç yardımı ile dikkatlice kaldırılan taşın altından ise kil duvarla çevrili, içinde her biri aynı cümleyi tekrarlayan 20’den fazla Yunanca yazıt bulunan kuyu çıktı.

Yazıtta, ‘Bana gel O Paean (Apollo) ve gerçek kehaneti getir‘ yazıyor.

2 bin 500 yıllık bir hamam da ortaya çıkarıldı

Kazı çalışmalarında ayrıca şehir kapısının 60 metre dışında Yunanlı ozan Isaios’ın anlattığı, Aristofenes’e ithafen, günümüzde spa olarak adlandırabileceğimiz hamam kalıntıları gün yüzüne çıktı. Hamamın seyahat edenler, Atinalı öğrenciler, çömlekçi gibi zanaatçılar ve fahişeler tarafından kullanıldığı düşünülüyor.

Arkeolojihaber

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
118
39
21
5
4
4
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Atina düşünürlerini okuyup bilmeyen. Bana göre doldurulmuş postta benzer. Bu gibi bilgiden yoksun kimselerden öğrenmeyi bekleyemezsiniz. Çünkü size bilgiden ... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Gerçekle öz-güveni karıştırmamak gerek. Birinde ego, diğerinde bilim. Zaten okuyup araştıran anlar duyan değil... :D

Kimya Hatun

Türkiye de bulunsaydı o yazıt aman allahım felaket : )

KOVALA NEJDET

Bu yunanlıların başına ne geldiyse zaten bu kehanetler yüzünden geldi, ciğeri beş para etmez kahin takımının aklına uyup devlet yönettiler :))

KOVALA NEJDET

aynı boku osmanlı da şeyhülislam'la yed, kültürel zenginlik ve medeniyetler arası alışveriş başka şey, hacı hoca takımının aklına uyup devletin amına koymak ... Devamını Gör