Görüş Bildir
Haberler
Atilla Yeşilada Ekonomide Kritik Soruları Yanıtladı: Dolar 22 TL Olur Mu? Enflasyon 3 Hanelere Çıkar Mı?

Atilla Yeşilada Ekonomide Kritik Soruları Yanıtladı: Dolar 22 TL Olur Mu? Enflasyon 3 Hanelere Çıkar Mı?

Abdullah Demir
15.07.2022 - 14:21 Son Güncelleme: 15.07.2022 - 14:30

Atilla Yeşilada, ekonomi politikalarını bir miktar nükte ile herkesin anlayacağı şekilde anlatmasıyla biliniyor. Yeşilada, Sözcü Gazetesi’nden Ruhat Mengi’ye verdiği cevaplarla ekonomi konusunda kafalardaki soru işaretini giderdi.

İşte Atilla Yeşilada’nın ekonomi dersinden başlıklar…

Daha fazlası için Ruhat Mengi’nin yazısını okuyabilirsiniz

İçeriğin Devamı Aşağıda

Faizlerin artırılması enflasyonu nasıl etkiler? Enflasyon parayı nasıl eritiyor? Yeşilada şöyle cevaplıyor:

Faizlerin artırılması enflasyonu nasıl etkiler? Enflasyon parayı nasıl eritiyor? Yeşilada şöyle cevaplıyor:

Diyelim ki benim 1 milyon liram vardı, enflasyon yüzde 50'ydi, şimdi benim yine 1 milyon liram var ama enflasyon yüzde 75 oldu, ben artık o 1 milyon lirayla daha az şey satın alabiliyorum. Belki 1 milyon lirayla yılbaşında Anadolu'da veya güneyde küçük bir daire alabilirdim ama bugün konut fiyatları enflasyondan da hızlı yükseldiği için böyle bir imkandan da mahrum oldum. Dolayısıyla faizler enflasyonu telafi etmediği sürece bankada Türk Lirası ve hatta döviz tutan herkes servet kaybediyor, yani servetinin satın alma gücü düşüyor. O yüzden de zaten artık bankalara yeni mevduat girişi filan yok, herkes gidip konut, arazi, araba alıyor, yani mali sistemden kaçıp mali varlığını korumak için spekülatif yatırımlara yöneliyor.

Atilla Yeşilada, ekonomi yönetiminin yeni enstrümanı GES'i eleştirdi: Gelire endeksli senet saçmalıktan başka bir şey değil!

Atilla Yeşilada, ekonomi yönetiminin yeni enstrümanı GES'i eleştirdi:  Gelire endeksli senet saçmalıktan başka bir şey değil!

'Saçmalıktan başka bir şey değil. 5 milyar liralık talep beklemiyorlardı, 100 milyar liralık bekliyorlardı, böyle bir enstrümanın hiçbir yararı yok ki! '

"GES tamamen iflas etmiş bir enstrüman"

"GES tamamen iflas etmiş bir enstrüman"

Atilla Yeşilada: Siz büyük ümitlerle, dolara kaymayı engellemek için güya yeni bir yöntem icat etmişsiniz, bununla piyasadaki dolara talebi emmek istiyorsunuz, 5-6 milyar talep geliyor, Türkiye ekonomisinin büyüklüğü 725 milyar dolar, bu göz önüne alındığında tamamen iflas etmiş bir enstrüman.

Dolar 22 TL’ye çıkar mı? Yeşilada anlatıyor

Dolar 22 TL’ye çıkar mı? Yeşilada anlatıyor

'Özel sektörün ne kadar kullanmadığı, yedek olarak biriktirdiği döviz varsa hepsi Merkez Bankası'na geçti, buna rağmen elindeki kullanılabilir döviz miktarı artmıyor, sürekli bir kaçak var. O kaçak şimdi yaz aylarında turizm nedeniyle biraz daha ufak gözüküyor ama turizm gelirleri Eylül'de bittiğinde ya da yine millet bir şekilde heyecana gelip bir siyasi vakadan dolayı veya dünyada olan bir olaydan dolayı dolara hücum ettiğinde Merkez Bankası'nın savunma hattı da çökecek ve biz bir kez daha 21 Aralık 2021 gününe geri döneceğiz.'

Dolar kullanımına kısıtlama gelir mi? Yeşilada'nın cevabı şöyle:

Dolar kullanımına kısıtlama gelir mi? Yeşilada'nın cevabı şöyle:

Ama dolar-TL 20'yi aştığında bireylerin de döviz mevduatlarına kısıtlama gelir, onların da döviz mevduatlarını istedikleri gibi çekip kullanmaları engellenir, krizi önlersiniz, onun yerine buhran ve güven bunalımı gelir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yeşilada'dan Türkiye dışına servet çıkışıyla ilgili yanıt: AKP'nin zenginleri hepsi kaçırdı paralarını yurt dışına

Yeşilada'dan Türkiye dışına servet çıkışıyla ilgili yanıt:  AKP'nin zenginleri hepsi kaçırdı paralarını yurt dışına

2016 darbe girişiminden bu yana çok büyük paralar kaçtı. Özel bankacılarla konuştum; on milyarlarca dolar yurt dışına nakledildi, o zamandan beri de bu aralıklı olarak devam ediyor. İsim vermeyeyim ama bazıları paralarını kaçıramaz, itibarı olan, dev bir holdingin sahibi olan kişiler Türkiye'deki paralarını kolay kolay yurt dışına çıkaramaz, hesap sorarlar. Saraydan bir telefon gelir, onlar mecburen tutuyor ama gizli zenginler, AKP'nin zenginleri hepsi kaçırdı paralarını yurt dışına.

Atilla Yeşilada enflasyonun 3 hanelere gideceğini söyledi

Atilla Yeşilada enflasyonun 3 hanelere gideceğini söyledi

İşte Sri Lanka'da olan olayların, Arjantin'de yeni başlayan gösterilerin çok yakından takip edilmesi ve tedbir alınması lazım. Yani Sayın Erdoğan konuşmasında seçim stratejisini özetledi, o bilgileri nereden alıyor bilmiyorum ama Mart'ta, Nisan'da enflasyon düşmez! O bir umut, enflasyon düşecek o da seçime gidecek ama enflasyon düşmeyecek, aksine 3 haneye çıkacak

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
28
11
7
3
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
demet s.

Dolar 22 de olur, 22bin de olur.

Kıley Censın

enflasyon 3 haneli değil mi zaten şuan ben mi yanlış biliyorum?

Tolga Üstün

doların şu an 30 tl olmaması asıl kafa karışıklıgını yaşatıyor