Görüş Bildir
Haberler
Aslı Çakır Alptekin'den Dopingi Saklamak İçin Rüşvet İstendi

Aslı Çakır Alptekin'den Dopingi Saklamak İçin Rüşvet İstendi

Dünya Dopingle Mücadele Ajansı, (WADA) atletizmde doping iddialarına ilişkin ikinci bir rapor yayımladı. Raporda, 2012 Londra Olimpiyatları'nda 1500 metreyi birinci bitirip zafere ulaşan Aslı Çakır Alptekin'den, dopingli çıkmasından sonra bunun gizli tutulması için para istendiği belirtildi. Bu iddiaya ise Aslı Çakır Alptekin'in eşi ve antrenörü İhsan Alptekin'den yalanlama geldi. Alptekin, 'Biz kimseyle anlaşma yapmadık, 35 bin Euro da vermedik' dedi. Raporda yer alan bir başka çarpıcı olay ise '2020 Olimpiyatları'nın ev sahipliğine aday Türkiye'nin, dönemin Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) Başkanı Lamine Diack'ın desteğini, istenilen sponsorluk ücretini ödemediği için kaybettiği, olimpiyatları düzenleme hakkını kazanan Japonya'nın ise ödemeyi yaptığı' bilgisiydi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dünya Dopingle Mücadele Ajansının (WADA) görevlendirdiği bağımsız komisyon, atletizmdeki doping iddialarına ilişkin yayımladığı 2. raporunda, '2020 Olimpiyatları'nın ev sahipliğine aday Türkiye'nin, dönemin Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) Başkanı Lamine Diack'ın desteğini, istenilen sponsorluk ücretini ödemediği için kaybettiği, olimpiyatları düzenleme hakkını kazanan Japonya'nın ise ödemeyi yaptığı' ifadesi yer aldı.

Eski WADA Başkanı Richard Pound, spor hukukçusu Richard McLaren ve Alman emniyet görevlisi Günter Younger'ın hazırladığı raporda, yolsuzluk iddialarının merkezinde, 1999 yılından 2015'in ağustos ayına kadar IAAF'de başkanlık görevini yapan Lamine Diack yer aldı.

"Diack 2020 Olimpiyatları adaylık sürecinde Türkiye'den desteğini çekti"

"Diack 2020 Olimpiyatları adaylık sürecinde Türkiye'den desteğini çekti"

Üst düzey IAAF yetkililerinin, kimi organizasyonların adaylık aşamasında çıkar sağlamaya çalıştıkları şüphesinden bahsedilen raporda, Türkiye'nin, Japonya'nın Tokyo kentine kaybettiği 2020 Olimpiyatları ev sahipliğine dair bölüm dikkati çekti.

Raporda, '2020 Olimpiyatları'nın adaylık sürecinde Türk yetkililer ile eski IAAF Başkanı Lamine Diack'ın IAAF'de bağımsız danışman olarak çalışan oğlu Khalil Diack arasındaki görüşmeler, Türkiye'nin, Elmas Lig ya da IAAF için istenen 4 ile 5 milyon dolarlık sponsorluk ücretini ödemediği için Lamine Diack'ın desteğini kaybettiğini göstermektedir. Japonya ise ödeme yapmıştır. Bağımsız komisyon, görev alanına girmediği için meseleyi daha ileri boyutta soruşturmamıştır' ifadelerine yer verildi.

İstanbul, 2013'ün eylül ayında yapılan oylamada, Japonya'nın başkenti Tokyo ve İspanya'nın başkenti Madrid ile yarışmıştı. İlk turu geçen İstanbul, 2020 Olimpiyatları'nın ev sahipliğini, finalde 96 IOC üyesinden 60'ının oyunu alan Tokyo'ya kaybetmişti.

"Diack'ın oğulları, dopingin üstünü örtmek için Aslı Çakır Alptekin'den para istedi"

"Diack'ın oğulları, dopingin üstünü örtmek için Aslı Çakır Alptekin'den para istedi"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Raporda ayrıca doping yaptığı gerekçesiyle 8 yıl müsabakalardan men cezası alan 2012 Londra Olimpiyatları şampiyonu Aslı Çakır Alptekin'den, test sonuçlarının üstünü örtmek için para istendiği de yer aldı.

'Lamine Diack'ın oğulları Papa Massata Diack ve Khalil Diack, Aslı Çakır Alptekin'den para isteyerek IAAF disiplin yönetmeliğini çiğnemiştir. Ayrıca biyolojik pasaportta tespit edilen dengesizlikleri örtbas edebileceklerini söyleyerek de suç işlemişlerdir' denilen raporda, Papa Massata Diack'ın, Aslı'nın kulübünden 2 temsilciyle Monaco'da buluşarak önce 650 sonraysa 300 bin avro rüşvet istediği ancak teklifin reddedildiği kaydedildi.

Papa Massata Diack ile İstanbul'da gerçekleşen görüşmede ise Aslı'nın 100 ila 250 bin avro arasında bir meblağı ödemeye razı olduğu ve bunun 35 bin avrosunu da peşin olarak verdiği paylaşıldı. 

IAAF, Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesine (CAS) itirazda bulunmuş ve CAS, Aslı'yı, WADA kuralları doğrultusunda 2. kez doping yaptığı gerekçesiyle 8 yıllık cezaya mahkum etmişti.

Alptekin Cephesinden Yalanlama

Aslı Çakır Alptekin'in eşi ve antrenörü İhsan Alptekin ise Doğan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, 'WADA'dan her an düzeltme bekliyoruz. Biz kimseyle anlaşma yapmadık, 35 bin Euro'yu da vermedik' diyerek yeni bir süreç başlattı.

AA ve DHA

WADA'nın Raporu

WADA'nın Raporu
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
11
3
2
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Asabi Kedi

iyice midem bulandı

L

adaletten o kadar yoksunuz ki .. o kadar