Görüş Bildir
Haberler
Artvin'de Binlerce Kişiden Işıklı Cerattepe Protestosu

etiket Artvin'de Binlerce Kişiden Işıklı Cerattepe Protestosu

Emre Ordu
18.02.2016 - 19:42 Son Güncelleme: 19.02.2016 - 09:21

Artvin Cerattepe'de, maden çıkarılmasına yönelik protestolar sürüyor. Artvin Meydanı'nda toplanan sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar 'Gecenin karanlığına karşı yaşamı aydınlatıyoruz' sloganıyla ışıklı eylem gerçekleştirdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Artvin Meydanı'nda toplanan yaklaşık 5 bin kişilik grup, dövizler açarak bölgede yapılan çalışma ve güvenlik güçlerinin müdahalesini protesto etti.

Gruptakiler telefonlarının ışıklarını açtı, maden şirketi aleyhinde slogan attı.

Grup adına açıklama yapan Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, Cerattepe'yi, Artvin'i, ormanlarını korumaya devam edeceklerini, memleket sevgisi ve vatan savunmasının her türlü kişisel çıkar ve ideolojinin üstünde olduğunu söyledi.

Cerattepe mevkisinde madencilik faaliyeti yapılaması için 20 yıldır verdikleri mücadelenin 7 ilin güvenlik güçlerinden oluşturulan ekip tarafından kırılmak istendiğini ifade eden Karahan, 'Artvin ve yurt sevgisi olan insanlarımıza tarihte görülmemiş bir saldırı yapıldı. Sadece bilimsel kriterleri ve Artvin sevgisini ölçü almış bir çevre eylemine plastik mermiler ve ölçüsüz biber gazı ile yapılan saldırı, kendi halkına yapılmış tarifi mümkün olmayan bir şiddet gösterisidir' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yeşil Artvin Derneği ve tüm Artvinlilerin 20 yıldır olduğu gibi yine hukuksal zeminden ayrılmayacağını vurgulayan Karahan, 'Bizi hukuktan ayırmak üzere kamu eliyle toplumsal gerginlikler yaratmaya çabalayanlar da çok açık olarak görülmektedir. Ülkemizdeki güvenlik kurumlarının maden şirketinin elemanı gibi davranması, halkını bir haşere gibi zehirli gaza maruz bırakması, çoluk çocuk, genç yaşlı demeden acımasızca davranması, insanı ve doğayı hiçe saydığının, halkın yanında değil para babalarının yanında saf tuttuğunun en açık göstergesidir' diye konuştu.

Cerattepe'den protesto

'Koruma kararlılığımız artarak devam edecektir'

Şiddetsizliği ve hukukiliği ile sadece ulusal değil, uluslararası dünyaya örnek olmuş bir halk hareketinin, toplumun her sosyal ve siyasal katmanı tarafından kabul edilerek, ortak olunan bir kutsal çabayı kirletmek isteyenlerin olduğunu savunan Karahan, şöyle devam etti:

'Her ne olursa olsun Cerattepe'deki nöbetimiz, Artvin'i can pahasına koruma kararlılığımız artarak devam edecektir. Bizi hukuksuzluğa çekmek isteyenlere hukukla karşılık vererek yine bu saldırıyı da yok edeceğimizin bilinmesini istiyoruz. Bu direniş Cerattepe ve Artvin'i bir anne şefkati ile kucaklayan dağların, kurdun, kuşun, çalının, ağacın, suyun ve toprağın korunması kadar elbette bu şehirde onur ve haysiyetiyle yaşayan 25 bin kişinin de korunması demektir.'

Geçmişte Cerattepe'de madenciliğe karşı olan Artvin'in yeni bir başlangıç yapacağını belirten Karahan, 'Artvin ve Artvinli, dünyaya şefkat ve sevgi sunan, milleti ve ülkesini aşk ile sevenlerin, çağdaşlığın timsali olan bir coğrafyanın adıdır. Cerattepe ve Artvin hiçbir zaman yenilmeyecektir' ifadesini kullandı.

Yeni hukuki süreç

Yeşil Artvin Derneği avukatı Bedrettin Kalın ise yeni bir hukuki süreç başlattıklarını, sadece bir adım geri attıklarını daha güçlü olarak maden yapılmaması için mücadelelerinin devam edeceğini söyledi.

Konuşmaların ardından gruptakiler, 'Artvin'in yağmacılara teslim etmeyeceğiz' yazılı pankart açarak yürüyüşe geçti. Güvenlik güçleri Artvin Valiliği önünde geniş güvenlik önlemi alırken Yeşil Artvin Derneği üyeleri de valilik önünde olumsuzluk yaşanmaması için güvenlik güçlerine destek verdi.

Taşkınlık yapmak isteyenler dernek üyeleri tarafından sakinleştirildi.

İnönü Caddesi'nden yürüyüşe geçen gruptakiler Cumhuriyet Caddesi'ni takip ederek aynı yerde yürüyüşü tamamladı. Eyleme CHP Artvin milletvekili Uğur Bayraktutan'da katıldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

OGM: 'İddia edildiği gibi sahadaki ağaçların kesilmesi işlemleri yoktur'

OGM: 'İddia edildiği gibi sahadaki ağaçların kesilmesi işlemleri yoktur'

Orman Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Cerattepe'de yapılması planlanan madencilik faaliyeti için ağaçların kesildiğine dair iddiaların gerçeği yansıtmadığı belirtilerek, şöyle denildi:

'Artvin şehrinin Kafkasör tarafı çıkış yolunda, Cerattepe'ye uzak bölgede 4 tane 30-40 santimetre çapında ladin ağacının kesilmiş olduğu tespit edilmiştir. Yolu kapatmak için usulsüz kesilen bu ağaçlar için suç zaptı tanzim edilmiştir. Kesilen bu ağaçlar, güvenlik güçlerince yolu açmak için kenara çekilmiştir. Yönetmelik gereği koordinatlara uygun beton kazık çekme işi yapılmaktadır. Bu işlem gerçekleştirilirken, kuru ve devrik ağaçların çalışmaları engellemesi üzerine 1-2 ağaç kenara alınmıştır. İddia edildiği gibi sahadaki ağaçların kesilmesi işlemleri yoktur. Ayrıca personelimize baskı yapıldığı ve görevden alındığı iddiaları gerçek değildir.'

Dün neler oldu?

Maden şirketi dün akşam saatlerinde iş makineleri ve konteynırları jandarma eşliğinde şantiye sahasına ulaştırmış, çalışma yapmaya başlamıştı. Şirket çalışanlarının ormanlık alana girerek ağaç kesimi yapmaya başladığına dair bilgi ve fotoğraflar paylaşılmıştı, ancak kesilen ağaçların kış şartları nedeniyle daha önceden devrilen ağaçlar olduğu da belirtilmişti. Ayrıca maden sahasının etrafının tel örgülerle çevrilmesine de başlandığı vurgulandı.

Bunun üzerine Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, orman bölge müdürlüğüne dilekçeyle başvurarak, yasadışı kesimin gerekçesini sordu. Madene karşı açtıkları davanın sonuçlanmadığını ve sahanın şirkete polis-jandarma zoruyla teslim edildiğini söyledi.

Gelişmeler üzerine Ceratttepe'deki maden sahasına gitmek isteyen yurttaşlar ve gazetecilerin önü, Atmaca semti girişinde kesildi. Araç geçişini engelleyen polisle yurttaşlar arasında zaman zaman sert tartışmalar yaşandı. Bölgedeki işletmelerine iki gündür giremediklerini vurgulayan yurttaşlar, işadamı Mehmet Cengiz'in çıkarları için kendilerinin kurban edildiğini söylediler.

Cumhuriyet, AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
202
49
15
4
3
3
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?