Görüş Bildir
Haberler
Artan Fiyatlarla Savaşmak İçin Bir Yol Arayanlara: Dizel Araçlarda Yakıt Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Artan Fiyatlarla Savaşmak İçin Bir Yol Arayanlara: Dizel Araçlarda Yakıt Tasarrufu Nasıl Yapılır?

05.02.2022 - 08:00

Firmalar ve bireysel araç sahipleri için maliyet hesabı yapmak ne yazık ki bir zorunluluk. Öyle ki az yaktığı düşünülen dizel araçların sahipleri bile 'Dizel araçlarda yakıt tüketimi neden artar?' sorusunun yanıtını arıyor. Elbette, bu sorunun yanıtını teknik olarak vermemiz mümkün değil. Ama tasarruf için yapılabilecek birkaç şey var. İşte 'Dizel araba yakıt tasarrufu nasıl yapılır?' sorusuna yanıt olabilecek öneriler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Aracınızın bakımlarını ihmal etmeyin.

1. Aracınızın bakımlarını ihmal etmeyin.

Aracınızın bakımlarını periyodik olarak yaptırmak yakıt tasarrufu konusunda kendinize yapacağınız en büyük iyiliklerden biri olacak. Aksayan ya da ihmal edilen bakımlar, size yüksek yakıt maliyeti olarak geri dönebilir. Bu nedenle aracınızın bakımlarını zamanında yaptırmalı ve yakıt maliyetlerinin artmasına izin vermemelisiniz.

2. Arabanızı rölantide çalıştırmaktan kaçının.

2. Arabanızı rölantide çalıştırmaktan kaçının.

Bekleme yapmak zorunda olduğunuz durumlarda arabanızı çalışır vaziyette bırakmayın. Çünkü araç çalışamaya devam ettikçe yakıt tüketmeyi de sürdürüyor. Bu nedenle duraklama yapacağınız durumlarda aracınızın motorunu kapatmalı, tekrar hareket edeceğiniz zaman aracı çalıştırmalısınız. Böylece fazladan yakıt tüketmenin önüne geçebilirsiniz.

3. Hareket etmek için motorun ısınmasını bekleyin.

3. Hareket etmek için motorun ısınmasını bekleyin.

Dizel araçlarda yakıt tüketimi arttıran bir başka bir husus ise motorun ısınmasını beklemeden yola koyulmak. Bu durum aracınızın daha fazla yakıt tüketmesine sebep oluyor. Artan yakıt tüketimiyle birlikte masrafları katlamamak için hareket etmeden önce; havanın durumuna göre birkaç dakika motorun ısınmasını ve tüm göstergelerin sönmesini beklemelisiniz.

4. Ani hareketlerden uzak durun.

4. Ani hareketlerden uzak durun.

Hepimizin bildiği gibi dizel araçlar, benzinli araçlar gibi seri değil. Gaza ani yüklenmeler, sert frenler, ayağınızı birden gazdan çekmek, hızlı kalkışlar gibi manevralar; yakıt tüketimi bakımından kusurlu hareketler. Bu hareketler aracınızın daha fazla benzin harcamasına zemin hazırlıyor. Aracınızın fazla yakıt tüketmesini istemiyorsanız bu tarz ani hareketlerden uzak durmalısınız.

5. Mevsimine göre lastik tercih edin.

5. Mevsimine göre lastik tercih edin.

Yaz mevsiminde yaz lastiği, kış mevsiminde kış lastiği kullanmak yakıt tüketimi üzerinde etkili oluyor. Mevsimleri dışında kullanılan lastikler, daha fazla sürtünmeye sebebiyet verdiğinden ve aracın çekiş gücüne etki ettiğinden yakıt tüketimini de arttırabiliyor. Ayrıca yaz - kış mevsimlerinde lastik değiştirmekle uğraşmak istemiyorsanız dört mevsim kullanılabilen lastikleri tercih edebilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. İdeal lastik basıncını takip edin.

6. İdeal lastik basıncını takip edin.

Yakıt tüketiminde etkisi bulunan bir başka konu da lastiğin basıncı. Yakıt tüketimini arttırmamak ve bu konuda tasarruf sağlamak için lastik basıncını ideal seviyelerde tutmak son derece önemli. Çünkü düşen lastik basıncı, sürtünme katsayısını arttırdığından ve arabanın çekişini düşürdüğünden yakıt tüketimini de arttırıyor. Yani alt tarafı hava deyip geçmeyin, lastik basıncını ideal seviyede tutmaya özen gösterin.

7. Klima artık lüks oluyor.

7. Klima artık lüks oluyor.

Malumunuz klima da yakıt tüketimini arttıran unsurlardan bir tanesi. Klimanın seviyesi arttıkça yakıt tüketimiyle beraber cebinizden çıkan para miktarı da artıyor. Bunun önüne geçmek için klima kullanımını makul seviyelerde tutmakta fayda var. Ayrıca klimadan iyi performans almak için klima gazını da kontrol ettirmeyi unutmayın. Bir not daha: Özellikle yaz aylarında klimayı çalıştırmadan önce camları açarak, aracın içindeki sıcak havayı dışarı atın. Bunu yaptıktan son klimanızı çalıştırın ki klimanız, aracın içindeki yoğun sıcak havaya enerjisini harcamasın.

8. Gaza bastıkça para gidiyor.

8. Gaza bastıkça para gidiyor.

Dizel araçlarda yakıt tasarrufu yapmak istiyorsanız yüksek hızlara elveda demenin zamanı geldi de geçiyor bile. Çünkü aracınızın kadranında hız ibresi yükseldikçe yakıt tüketimi ve cebinizden çıkan paranın miktarı artıyor. Bu duruma engel olmak istiyorsanız aşırı hızdan kaçınmalı, gaz pedalına kontrollü basarak makul hız seviyelerinde yol almalısınız.

9. Yakıt tasarruf cihazı size yardımcı olabilir.

9. Yakıt tasarruf cihazı size yardımcı olabilir.

Tüketimi kontrol altına almak için kullanabileceğiniz bir başka yöntem ise dizel araçlarda yakıt tasarruf cihazı kullanmak. Yakıt tasarruf cihazı, LPG ve benzinli araçlarda olduğu gibi dizel araçlarda da kullanılıyor. Cihazın araca hiçbir zarar vermediği savunuluyor. Yakıt tasarruf cihazının, dizel araçlarda motorun hacmine göre %20 ila %35'lik bir yakıt tasarrufu sağladığı söyleniyor. Kayda değer bir tasarruf oranı sunan cihazı incelemenizde fayda var.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
15
7
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın