Görüş Bildir
Haberler
Araştırmacılar Açıkladı! Bizi Başkalarına Daha Çekici Gösteren Yüz Özellikleri Neler?

Araştırmacılar Açıkladı! Bizi Başkalarına Daha Çekici Gösteren Yüz Özellikleri Neler?

Beste İçten
29.05.2018 - 17:38

Bizi birbirimize çeken şeyin ne olduğunu hala bilmiyoruz. Yıllardır yapılan araştırmalarda ise bu soruya cevaplar bulunmaya çalışıldı. Karşımızdaki insanın bizden hoşlanmasını sağlayan özelliklerimiz neler? Karşı tarafın bize çekici gelen yönleri hangileri? Verilen cevaplar arasında yaygın olarak güven duygusu ve mizah yeteneği olsa da, kadınların erkeklerdeki güzel kokuları çekici buldukları ve erkeklerin de belli ölçülerdeki kadınları çekici buldukları bariz bir şekilde ortada.

Bilim buna farklı bir açıdan yaklaşarak bizi karşımızdaki kişiye daha çekici gösteren 9 yüz özelliğini açıkladı. Bu özellikleri sizin için sıraladık. 👇

Kaynak: http://www.businessinsider.com/charac...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Simetri

1. Simetri

Karşılaştırmalı Psikoloji ile Evrim ve İnsan Davranışları Dergilerinde yayınlanan araştırma sonuçlarında hem erkek hem de kadınların simetrik olan yüzleri tercih ettikleri görülmüştür. Aynı zamanda tek yumurta ikizleri üzerine yapılan çalışmalarda ikizlerden daha simetrik bir yüze sahip olanın daha çekici bulunduğu gözlemlenmiştir.

Peki daha simetrik bir yüz karşımızdaki kişiye ne düşündürtüyor?

Bilim adamlarının evrimsel açıdan getirdikleri açıklama ise 'Simetrik bir yüze sahip olduğumuzda daha sağlıklı bir birey olduğumuz sinyalini veriyoruz.' şeklinde. Ayrıca simetrik bir yüze sahip olmak daha iyi genlere sahip olduğumuz anlamına geliyor. Kısaca anne karnında gelişimimizi tamamlarken karşılaşılan sorunlarla daha iyi baş edildiği anlamına geliyor.

Eminiz ki çoğu kişi ayna karşısına geçecek ve simetrik bir yüze sahip olup olmadığına bakacak. 😂

2. Asimetri

2. Asimetri

Şimdi bu özelliği okuduğunuz da 'Hani simetri daha çekiciydi?' dediğinizi duyar gibiyiz. Ama sevgili araştırmacılar simetrinin ya da asimetrinin mutlak bir kural olmadığını söylüyorlar ve ekliyorlar 'Asimetrinin bile ne kadar çekici gözüktüğünü Milo Ventimiglia örneğinde görebilirsiniz. Çarpık bir gülümseme birine işte böyle cazibe katar.'

Biz de bu işe bir anlam veremedik doğrusu ama çevremizde simetrik bir yüze sahip olmamasına rağmen hayranlıkla izlediğimiz pek çok ünlü olduğunu da hatırlatalım. 😇

Ünlülerin asimetrisinden bahsetmişken, bunu da buraya bırakalım. 🤗

3. Ortalama olmak

3. Ortalama olmak

Uzmanlara göre insanlar, belirgin olarak genel nüfusta başkalarına benzeyen yüzleri sevme eğilimindedir. 1878 yılında Nature'da yayınlanan bir makaleye göre, kişiler bir kaç yüzün bir araya getirilmesi ile oluşan yüzleri kendilerinden daha çekici bulmuşlardır.

Araştırmacılar buna neden olan evrimsel düşünceyi de Human Nature dergisinde şu şekilde açıklıyorlar. 'Ortalama yüze sahip bireyler hastalıklar ve parazitlere karşı genetik bir avantaja sahip olabilirler. Bunun nedeni de daha çeşitli bir gen kümesini temsil etmeleridir.'

4. Daha yaşlı görünmek

4. Daha yaşlı görünmek

2012 yılında Evrimsel Psikoloji Dergisi'nde yayınlanan bir çalışmada, kadınların daha yaşlı görünen erkekleri tercih ettiği ortaya konulmuştur. Ayrıca çalışma, maddi açıdan daha bağımsız kadınların tercihlerini daha büyük erkeklerden yana kullandıklarını da söylemiştir.

Araştırmacıların 'George Clooney Etkisi' olarak adlandırdıkları açıklamada ise 'Kadınlar, ergenlik ile başlayıp menapoza kadar olan süre içinde doğurgan olabilmelerine rağmen; erkekler, görece daha ileriki bir zamana kadar çocuk sahibi olabilmektedirler ve bu da karşımızdaki kişiyi çekici bulmamızı etkiliyor.' yorumu yapılmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Sakal

5. Sakal

Bazı insanlar gür sakal tercih ederken, bazıları temiz ve düzgün bir tıraştan yana olur. 2013 yılında 177 erkek ve 351 kadın ile yapılan bir çalışmada kadınlar hiç sakalsız, hafif sakallı ve gür sakallı erkek fotoğraflarına baktılar.

Sonuçlara göre kadınlar, hafif sakal ile yaklaşık 10 günlük sakala sahip erkekleri daha çekici bulmuşlardır. Yani beyler gür sakallar, temiz bir tıraş ya da tıraşı gelmiş bir sakal karşı tarafa hiç de çekici gelmiyor.

6. Yüz yaraları

6. Yüz yaraları

Aslında bu çekici bulduğunuz cinsiyete göre değişiklik gösteren bir özellik. Kişilik ve Bireysel Farklılıklar dergisinde yayınlanan çalışmada erkeklerin yüz yaraları varsa daha çekici görüldüğünü ama kadınlar için aynı etkiyi göstermediği söylendi.

Araştırmacılar 24 erkek ve 24 kız öğrencinin fotoğraflarını çektiler ve fotoğraflarla yüzlerinde yara izi varmış gibi oynadılar.

Araştırmacılar 24 erkek ve 24 kız öğrencinin fotoğraflarını çektiler ve fotoğraflarla yüzlerinde yara izi varmış gibi oynadılar.

Daha sonra 200 öğrenciden fotoğraflarda ki kişilerin ne kadar çekici olduklarını ve kişinin kısa ya da uzun süreli bir ilişki için nasıl bir partner oldukları hakkında ne düşündüklerini belirtmeleri istendi.

Araştırma sonucunda, yüzünde yara izi olan erkekler olmayanlara göre kısa süreli ilişkiler için daha çekici kabul edilirken, kadınların çekiciliği konusunda böyle bir ayrım yapılamadı.

7. Aşinalık

7. Aşinalık

Mevcut biyolojik bigilere göre genetiğin bu özellikle pek bir alakası yok. Araştırmacılar hayatımız boyunca en çok deneyimlerden etkilendiğimizi söylüyor. Bunun için yine ikizler üzerinde bir çalışma yapıldı ve araştırmacılar çekici bulunmaları konusunda genetik bir etkinin olmadığını kanıtladıklarını söyledi. Genetiğin insanların tercihlerini 5'te 1 oranında etkilediğini söylüyorlar.

8. Sadelik

8. Sadelik

2016'da yapılan bir araştırmada, erkeklerin dudak veya göz gibi belirli özellikleri tercih etmek yerine, genel görünümden etkilendikleri bulunmuştur. Bunun için 169 kişiyi topladılar ve onlara rastgele seçilmiş 2 gruba ayrılmış kadın resimleri gösterdiler. Gösterilen kadınların çekiciliğini 1 ile 20 arası bir puanla değerlendirmeleri istendi.

Sonuca göre erkeklerin çekici bulduğu yüzler, simetrik, sade ve ayırt edici bir özelliğin bulunmadığı yüzler çıktı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

9. Ebeveynlerimizden birine benzemek

9. Ebeveynlerimizden birine benzemek

Bazı araştırmalarda karşımızdaki cins ebeveynlerimizden birine benzerse onu daha çekici bulduğumuz yönünde. St. Andrews'in araştırmasına göre anne ve babamız doğduğumuz andan beri sahip olduğumuz destekçilerimiz ve hayatta olumlu duygular beslediğimiz ilk kişiler. Bu yüzden onların sahip oldukları özelliklere ister istemez bir sempati geliştiriyoruz.

2002'den beri yapılan bir çalışmada, katılımcılardan farklı yaşlardaki yüzlerin ne kadar çekici olduğunu değerlendirmeleri istendi.

Araştırmacılar bu araştırma için 30 yaşından büyük ebeveynleri buldular. Bu anne-babalardan doğan kadınların gençlerden daha az etkilendiği gözlemlendi. Erkeklerin ise annelerinin ebeveyn oldukları yaşlarda ve yüz tiplerinde kadınlardan hoşlandıkları bulundu.

Ayrıca 697 kişinin katıldığı bir başka araştırmada ise insanların ebeveynlerinin sahip oldukları saç veya göz rengine sahip birileri ile romantik bir ilişki yaşama oranların yüksek olduğu bulunmuştur.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
193
78
34
22
12
10
9
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın