Görüş Bildir
Haberler
Apple Meclis Gündeminde: 'Telefonları Bilerek Yavaşlatıyor, Yasal Düzenleme Şart'

etiket Apple Meclis Gündeminde: 'Telefonları Bilerek Yavaşlatıyor, Yasal Düzenleme Şart'

Apple'ın iPhone model telefonlarının eski versiyonlarını bilerek yavaşlatması Meclis'in gündemine taşındı. CHP Gaziantep Milletvekili Bayram Yılmazkaya, Fransa, İtalya, İsrail ve ABD'nin birçok eyaletinde Apple'a bu konuda dava açıldığını söyleyerek Meclis’e araştırma önergesi verdi, yasal düzenlemenin şart olduğunu söyledi. 

ABD'nin dünya devi şirketi Apple'ın, iPhone 5, 6, 6S, 6SE ve 7 dahil eski model telefonları kasıtlı olarak yavaşlattı iddia edilmiş, marka ise iddialar kabul etmişti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Son 10 yılda toplam 143 milyon adet cep telefonu ithal edildi

Son 10 yılda toplam 143 milyon adet cep telefonu ithal edildi

Sözcü gazetesinden Başak Kaya'nın haberine göreCHP Gaziantep Milletvekili Bayram Yılmazkaya, 58 milyon akıllı telefon kullanıcısı olan Türkiye'nin, son 10 yılda toplam 143 milyon adet cep telefonu ithal ettiğini hatırlatarak Apple'ın kasasına 24 milyar dolar gittiğini aktardı.

Eski model telefonlarını bilerek yavaşlattığı iddiasıyla soru önergesi verdi

Eski model telefonlarını bilerek yavaşlattığı iddiasıyla soru önergesi verdi

Yılmazkaya, Apple'nın eski model telefonlarını bilerek yavaşlatıldığını söyleyerek 'Fransa, İtalya, İsrail ve ABD'nin birçok eyaletinde Apple'a bu konuda davalar açıldı. Eski model telefonların yavaşlatılıp, kullanıcıların yeni telefon almaya yönlendirildiği ortaya çıkarsa, bu konu büyük bir dolandırıcılık davasına dönüşebilir' dedi ve konuyu Meclis'in gündemine taşıdı.

Yılmazkaya, TBMM'ye sunduğu önergesinde şunları kaydetti:

Yılmazkaya, TBMM'ye sunduğu önergesinde şunları kaydetti:
İçeriğin Devamı Aşağıda

'Fransa'da ihlal yaptığı belirlenen şirketler, yıllık gelirinin yüzde 5'i kadar para cezasına çarptırılabilir. Bu, Apple'ın ödemeyi zorunlu kılacağı 11.5 milyar dolar ceza anlamına geliyor. Türkiye'de yaklaşık 9.5 milyon aktif iPhone kullanıcısının, bu yolla yeni telefon almaya yönlendirilmesi de Apple'a büyük davalar açılmasına neden olabilir. Samsung'un aynı nedenle 5 milyon Euro cezaya çarptırıldığı İtalya'da adaletsiz ticari aktiviteler gerçekleştirdiği belirtilmekte, cezanın sebebi olarak da ‘telefonda ciddi aksamalar ve bariz yavaşlamalar yaşanması sonucu kullanıcıların, yeni cihaz almaya yönlendirmesi' gösterilmiştir. Apple'ın, pil ömrü azalan eski telefonları yavaşlattığı yönündeki beyanları bile, Türkiye'deki 82 milyon vatandaşın menfaatleri adına bu konuyla ilgili araştırma yapılmasını zaruri hale getirmiştir.'

'Yasal zeminin oluşturularak düzenlemeler yapılması şart'

'Yasal zeminin oluşturularak düzenlemeler yapılması şart'

Fransa'da da Apple'a yönelik benzer bir dava açıldığı ancak henüz karara bağlanmadığını anlatan Yılmazkaya, şöyle devam etti:

'Eski iPhone'ları yavaşlattığını kabul eden Apple, ABD ve İsrail'in ardından Fransa'da mahkumiyet riskiyle karşı karşıya. Apple'ın, kullanıcıları uyarmadan telefonları yavaşlatıcı yazılım güncellemesi yaptığı savıyla, ABD'nin mahkemelerinde 8 ayrı davası da bulunmaktadır. Milyarlarca doların ödendiği, ekonomik olarak büyük kayıpların yaşandığı bu döviz çıktısına dur demek adına, kullanıcı mağduriyetlerinin giderilmesi için konunun detaylı incelenmesi gerekmektedir. Akıllı telefonlarla ilgili bu gerekçelerin göz önünde bulundurulup teknik çalışmalar yapılması, gerekli adımların atılması ve yasal zeminin oluşturularak düzenlemeler yapılması şart.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
610
47
20
17
10
7
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
baran bilgiç

Apple'ında çok sikinde durum.Ülkenin tek derdi apple'ın telefonları yavaşlatması amk.Telefonlar hızlanınca ülke düzelicek.

kartacali

telefonlar yavaşlayınca insanlar yeni model telefon almaya gidiyor buda cari acığı tetikliyor. diğer bir çok ülkede bu girişimler yapıldı hepsi aptal bir sen... Devamını Gör

medj4iTR

"Aylak bakkal taşak tartar." atasözünün hakkını vermiş gerçekten de. Akabinde şunlar olabilir : Önerge kabul > Araştırma > Ey Apple sen kimsin ya ! &g... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

iPhone sevmeyenler olarak bizim kafalar rahat.