Görüş Bildir
Haberler
Antik Yunanların Sizi Bir Hafıza Şampiyonuna Çevirecek Muhteşem Tekniği: Loci Yöntemi

Antik Yunanların Sizi Bir Hafıza Şampiyonuna Çevirecek Muhteşem Tekniği: Loci Yöntemi

Taner Bayram
26.04.2017 - 17:16

Bilgileri, isimleri, numaraları bir çırpıda hatırlayan, mekânları, hatıraları bütün ayrıntıları ile tasvir eden, arkadaş ortamlarında 'Benim hafızam iyidir!' 😎 diyen şanslı insanlara biraz imrenerek bakarız genellikle. 

Fakat son dönemde yapılan bilimsel araştırmalar hafızanın egzersizler ile geliştirebileceğini bir kez daha gösterdi. Bu egzersizlerden biri 'loci tekniği' olarak biliniyor ve mucizevî gelişimler sağlayabiliyor!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Beynimiz... Vücudumuzun diğer tüm organlarının merkezi kontrolünü sağlayan yönetici organımız.

O yüzden malum kendisi pek bir önemli.

Bu sebeple bilim insanları beyin üzerine durmak bilmez biçimde araştırmalar gerçekleştiriyor. Son olarak bilişsel sinirbilimciler, inanılmaz bellek yeteneklerinin ardındaki bağlantıları açığa çıkarmak için 23 "Dünya Hafıza Şampiyonu"nun beyinlerini taradı.

Elde edilen bulguları kullanarak, ortalama hafıza kabiliyetine sahip bireylerin hafızalarını 40 gün içinde geliştirmeyi başardılar.

Çalışmanın sonuçları ise Neuron isimli akademik dergide yayımlandı.

Hollanda'daki Radboud Üniversitesi'nden araştırmacılar yapısal MRI taramaları kullanarak istisnai bir hafızaya sahip insanların beyinlerini araştırarak işe koyuldular.

Sürpriz biçimde, taramalar hafıza şampiyonlarının beyninin fiziksel yapısının daha büyük olmadığını gösterdi. 

Fakat bununla beraber, beyinlerinin bağlantı biçimindeki muazzam farklılıkları gözlemlediler. 

Özellikle, bu şampiyonlarda güçlü bir şekilde farklılaşmış görünen 25 bağlantıdan oluşan bir alt küme vardı.

Araştırmaya katılan hafıza şampiyonları, hafıza becerilerini geliştirmek için birtakım egzersizlere ve stratejilere sahip olduklarını söylediler.

Bu, araştırmacıların düşüncelerini geliştirmesi konusunda yardımcı oldu.

Peki, eğitim ve egzersiz yoluyla herhangi bir kişi, beyninde yeni ve güçlü bağlantılar oluşturarak, hafıza açısından âdeta bir süper insana dönüşebilir mi?

Araştırmacılar bunu gözlemleyebilmek adına ortalama hafıza becerilerine sahip 51 kişiyi bir araya getirdiler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bilim insanları bu kişileri "loci antrenmanı" programı ile çalıştırdılar. Bu teknik, tarihte ise ilk önce eski Yunanlar ve Romalılar tarafından ortaya kondu.

Egzersizin temel mantığı, bir fiziksel alanı, belki de bir sokağı veya parkı görselleştirmek ve hayalinizdeki alanda 'yürürken” bazı kelimelerin, öğelerin veya kavramların yerini hatırlamaktır.

Bir örnek vererek yöntemi daha ayrıntılı biçimde açıklayalım:

Çok zaman geçirdiğiniz ve kolayca hatırlayabileceğiniz bir yer seçin. Kendinizi o ortamda belirli bir düzen içinde dolaşıyor düşünün ve o ortamda bulunduğunu hayal ettiğiniz belirli nesneleri sıralı biçimde seçin. 

Daha sonra hatırlamanız gereken sözcükleri bu ortamda belirlediğiniz nesnelerle birleştirin. Örneğin, kapı, dolap, kanape ve raf gibi belirli nesneler ile Osmanlı padişahları arasında bağlantı kurun. 

Fatih Sultan Mehmet'i kapıdan girerken, Kanuni Sultan Süleyman'ı dolaptan bir eşyasını alırken hayal edebilirsiniz.

Böylece bağlantı kurduğunuz şeyleri hatırlamak daha kolay hâle gelecek.

Eğitimin verimli olabilmesi için 40 gün süreyle günde en az 30 dakika çalışmak gerekiyor. Eğitimden önce bireyler ortalama 26 ila 30 kelimeyi hatırlayabilirken, daha sonra, ortalama 65 kelimeyi hatırladılar.

Daha sonra, bu 25 bağlantının herhangi bir şekilde değişip değişmediğini görmek için bir MR incelemesi gerçekleştirdiler. 

Bulguların en belirgin olanı, iki beyin bölgesi arasındaki bağlantının büyük bir artışın gerçekleşmiş olmasıydı: Medial prefrontal korteks ve sağ dorsolateral prefrontal korteks olarak adlandırılan bu bölgeler, sırasıyla, mevcut bilgi ve stratejik öğrenme ile ilgili yeni bilgilerle ilişkili.

Bilişsel sinirbilimin alanında çalışan Yrd. Doç. Dr. Martin Dresler, konuya ilişkin yaptığı açıklamada bu bağlantıların etkilenmesinin mantıklı olduğunu ve bu bölgelerin egzersizler ile aktive edilecek bölge olduğunu belirtti.

Kısacası bu yöntem ile her birimiz birer hafıza şampiyonu olabiliriz!

Kaynaklar

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
201
106
36
18
14
9
7
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Natiq Hesenov

bu yöntemi Da vinci den biliyorum ama hadi yine sizin dediğiniz olsun)

kaan__taylan

Başlık çok iddialı falan ama içerik çok yavan.

Pasif Kullanıcı

Sherlock Holmes dizisinde. Sherlock buna Hafıza Sarayı diyordu.Dış dunyadaki bilgileri hayal dünyasındaki bir mekanla etkilesime sokuo unutmamayi sağlıyordu.... Devamını Gör