Görüş Bildir
Haberler
Antarktika Buzulu Sanılandan Daha Kalın

Antarktika Buzulu Sanılandan Daha Kalın

ATKN
25.11.2014 - 12:07
İçeriğin Devamı Aşağıda

Bilim dünyasında ilk kez yapılan araştırmada, robotik denizaltıyla Antarktika'nın buzullarını analiz edildi. Buzulların tahmin edilenden daha kalın olduğu anlaşıldı.

Robotik denizaltı kullanarak Antarktika'nın bugüne kadar erişelemeyen noktalarına ulaşmayı başaran bilim insanları, buzul kıtanın düşünülenden daha kalın bir tabakaya sahip olduğunu ortaya çıkardı.

ABD, İngiltere ve Avustralyalı araştırmacılaran oluşan keşif ekibi, SeaBed adı verilen denizaltıyı kullanarak 500 metrekarelik bir alanın 3D haritasını çıkarmayı başardı. Elde edilen sonuçlar, Antarktika'nın altında yatan buzul tabakanın ortalama 1.4 ile 5.5 metre kalınlığa sahip olduğunu gösterdi. Buzulun kalınlığı maksimum 16 metre olarak ölçüldü.

Araştırmada, taranan bölgedeki buzun yüzde 76'sının bozulduğu, yani buz tabakalarının birbirleriyle çarpışarak daha büyük parçalar oluşturdukları ifade edildi.

Nature Geoscience dergisinde yayımlanan araştırmanın, buzul kıtanın jeolojik özelliklerini daha iyi anlamanın yanı sıra buz kalınlığı ve yüzey genişliğinin nasıl değiştiğine dair de yeni bilgiler sunacağı belirtildi.

Geçmişte yapılan araştırmalar teknolojik imkanların kısıtlı olması nedeniyle yeterince bilgi sunamamış ve buz kıran gemiler ancak 5.5 metre derinliğe inen analizler yapabilmişti.

Harita iki yılda hazırlandı

SeaBed, Antarktika'nın tabanında yatan buzulları incelemek için 20-30 metre derinliklere dalarak gözlemler yaptı. Otonom sualtı aracı (AUV) olarak da adlandırılan iki metre uzunluğundaki denizaltı, sonar taramasıyla buz tabakalarının haritasını çıkardı.

Antarktika'nın kıyı bölgelerini temsil eden Weddell, Bellingshausen ve Wilkes Land'de yapılan çalışmanın, iklim değişikliği hakkında da ipuçları sunacağı ifade edildi.

Araştırmada yer alan Avustralya Deniz ve Antarktik Çalışmaları Enstitüsü'nden (IMAS) Dr. Guy Williams, 'yeni verilerin güney kutbundaki iklimi anlamak için kendilerine yardım edeceğini, uydu verilerini de birleştirerek bölgenin X-ray'ini çekmeyi başardıklarını' söyledi. Williams, henüz çok küçük bir alanı inceleyebildiklerini, analizlere devam ederek Antarktika'daki buzul değişimi gözlemleyeceklerini söyledi.

SeaBed ile gemi ve büyük donanımlara kıyasla çok daha iyi araştırma yapabildiklerini söyleyen Williams, gelecekteki gözlemlerin daha uzun süreli olacağını ifade etti.

Al Jazeera Turk

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/ant...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
1
0
0
0
0