Görüş Bildir
Haberler
'Bakur' Krizi Büyüyor, Ankara Jürisi de Çekildi

'Bakur' Krizi Büyüyor, Ankara Jürisi de Çekildi

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ankara Film Festivali’nden yapılan açıklamada, İstanbul Film Festivali’nde filmlerin gösterimini engelleyen yasa nedeniyle kendilerinin de belgesel ve kısa film yarışmalarını iptal ettikleri bildirildi. Ulusal Yarışma jürisi de festivalin kısa film ve belgesel yarışmalarının iptal edilmesinin ardından görevlerinden çekildiklerini açıkladılar.

Ankara Film Festivali belgesel ve kısa film yarışmalarının iptal edildiğini duyurdu.

Festivalden yapılan açıklamada bu durumun nedeninin 5224 sayılı Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılmasına ilişkin kanundan kaynaklandığı belirtildi.

Açıklamada şunlar ifade edildi:

Yönetmelik değiştirilmeli

“5224 sayılı Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılmasına ilişkin 2004 yılında yürürlüğe giren kanun, ilk kez çalıştırılarak festivalleri film gösteremez duruma getirmiştir.

“Amatör filmlerden isteğe bağlı kayıt tescil, diğer filmlerden eser işletme belgesi istenmektedir. Bunun sonucunda festivalimizde, belgesel yarışmada 16 film, kısa yarışmada 31 film ve kısa gösterimdeki 29 film gösterilemez duruma düşmüştür.

“Yarışma filmlerinden birinin bile belgesini getiremediği durumda, adil yarışma koşulları ortadan kalkacaktır. Bu durumu göz önüne alan yönetimimiz ve jüri üyelerimiz ulusal belgesel ve ulusal kısa film yarışmalarını iptal etmiştir.

“Ancak, daha önce ilan edilen program değiştirilmemiş, Kültür Bakanlığı’nca istenen belgeleri getirebilen filmler, programdaki yerlerinde ücretsiz olarak gösterilecektir.

“Belge getiremeyen/getirmeyen yönetmenler ise yine programa göre kendilerine ayrılan seanslarda izleyicileriyle buluşup söyleşebilecekler.

“Festivalimiz, ilk yıllarından beri, kısa, belgesel filme ve festivalde genç yönetmenlerin yarattıkları tartışma ortamına çok önem vermiştir. Sinemamızın uluslararası başarısının dayanağının festivallerde yaratılan bu özgür ortam olduğunu düşünmektedir.

“Ticari gösterim dışındaki gösterimleri de engelleyen bu yönetmeliğin değiştirilmesi için Festivalimiz, tüm festivaller ve sektör meslek birlikleri ile çalışmaya başlamıştır.”

Ulusal Yarışma jürisi çekildi

Ankara Film Festivali Ulusal Yarışma jürisi, festivalin kısa film ve belgesel yarışmalarının iptal edilmesinin ardından görevlerinden çekildiklerini açıkladılar.

“12 Nisan 2015 tarihinde, 34. İstanbul Film Festivali kapsamında Bakur (Kuzey) adlı belgesel filmin gösterimi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kayıt-tescil ve eser işletme belgeleri olmayan yerli filmlerin festivalde gösterilemeyeceğini bildirmesi üzerine, festival yönetimi tarafından iptal edilmiştir. Ardından, 16 Nisan 2015 tarihinde Ankara Uluslararası Film Festivali bir basın açıklaması yapmıştır.

“Bu açıklamada, 5224 sayılı sinema filmlerinin değerlendirilmesi ve sınıflandırılmasına ilişkin 2004 yılında yürürlüğe giren kanunun ilk defa çalıştırılarak festivalleri film gösteremez duruma getirdiği belirtilmiştir. Festivalde belgesel ve kısa film yarışmalarının iptal edildiği ve sadece kayıt-tescil ve eser işletme belgesi olan filmlerin gösterileceği duyurulmuştur.

“Ankara Uluslararası Film Festivali Ulusal Yarışma Jürisi olarak kayıt-tescil ve eser işletme belgesinin bir sansür mekanizması olarak işletilmesine karşı çıkıyoruz. Festivallere dayatılan bu uygulama sonucunda, filmlerin gösterimlerinin engellendiği bir ortamda jürilik görevimizi yerine getirmemizin mümkün olmadığını düşünüyor ve Ulusal Yarışma’daki jürilik görevimizden çekiliyoruz. Gösterilecek filmlerin seçiminde festivallerin özgür bırakılması gerektiğine inanıyor, filmleri gösterilmeyen sinemacı dostlarımızın yanında, sansüre karşı duruyoruz.”

Ulusal Yarışma Jürisi’nde Onur Ünlü, Demet Evgar, Çiçek Kahraman, Serkan Keskin ve Emrah Serbes yer alıyordu.

Belgelsel ve Kısa Film jürisi

Belgesel Film Yarışma Jürisi’nde Mihriban Sezen, Mithat Bereket, Nezahat Gündoğan, Su Yücel, Uğur Kutay.

Kısa Film Yarışma Jürisi’nde ise Banu Bozdemir, Gökçe Bahadır, İlker Canikligil,  Doç Dr. Sevilay Çelenk ve Priit Tender

26. Ankara Film Festivali 23 Nisan – 3 Mayıs arasında gerçekleşecek.

İMC TV

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0