Görüş Bildir
Haberler
Ananasın Faydaları: Eşsiz Kokusuyla Herkesi Mest Eden Ananasın Tam 7 Faydası

Ananasın Faydaları: Eşsiz Kokusuyla Herkesi Mest Eden Ananasın Tam 7 Faydası

Özge Tepe
31.03.2023 - 23:21

Dikenli derisi nedeniyle bazılarının biraz önyargı ile yaklaştığı ananas, çoğu şekere rakip olacak kadar tatlı tadı ile herkesi mest ediyor. Bu lezzetli ve tatlı tropikal meyve Amerika'ya özgüdür. 1555 yılında Jean de Léry tarafından Brezilya'da bulunan ananas, daha sonra Fransa'da yetiştirilmiştir. Ananas üretiminde birinci sıradaki ülke Brezilya'dır. 

Bu içeriğimizde ananas meyvesi hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.

İşte ananasın 7 eşsiz faydası:

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ananas Nedir?

Ananas Nedir?

Bromeliaceae familyasının çok yıllık bitkisi ve yenilebilir meyvesi olan ananas, tropikal ve subtropikal Amerika'ya özgüdür. İlk olarak Brezilya'da keşfedilmiş ve buradan Fransa'ya ve tüm dünyaya yayılmıştır.

Meyve, genel olarak Pan-Asya mutfağı olarak adlandırılan et, sebze, balık ve pirinç yemeklerinde karakteristik bir bileşen haline gelmiştir. Aynı zamanda pek çok tüketim şekli vardır.

Meyve, mevcut olduğu yerde taze veya konserve olarak tüketilir. Amerika Birleşik Devletleri'nde ve Avrupa'da bazen pasta dolgusu olarak veya pişmiş tatlılarda kullanılır.

Ananasın Faydaları

Ananasın Faydaları

Ananasın etkileyici  beslenme profili, onu sağlıklı, tatlı bir meyve yapmıştır. Bir porsiyon (165 gram) ananas, herhangi bir kolesterol, sodyum veya yağ olmaksızın sadece 75 kaloriye sahiptir.

Sağlığınızı artırabilecek besinlerle dolu olan ananasın 7 faydası şunlar:

1. Bol miktarda besin sağlar

1. Bol miktarda besin sağlar
www.turktime.com

Ananasın kalorisi düşüktür ve vitamin ve mineralleri yüksektir. Ananasta yer alan besin ögeleri şunlardır:

  • C Vitamini: Doku büyümesine ve onarımına yardımcı olan önerilen günlük C vitamini miktarının yaklaşık üçte birini bir porsiyon ananas ile alabilirsiniz. C vitamini bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olur ve ayrıca kanser, kalp hastalığı ve artritle savaşmaya yardımcı olabilir.

  • Manganez: Ananas, bu temel elementin önerilen günlük miktarının %100'ünden fazlasını içerir. Manganez, kemik oluşumuna, bağışıklık tepkisine ve metabolizmaya yardımcı olur.

  • Lif: Günlük lif ihtiyacınızın yaklaşık %10'u bir kase ananasta bulunur.

  • B vitaminleri: Ananas size sağlıklı bir dozda tiamin, niasin, B6 ve folat dahil olmak üzere birçok B vitamini verir. Bu besinler, vücudunuzun yediğiniz yiyeceklerden enerjiyi işlemesine yardımcı olur. Ayrıca organlarınıza ve dokularınıza oksijen taşıyan yeni kırmızı kan hücreleri oluşturmak için kritik öneme sahiptirler.

  • Çeşitli mineraller:  Ananas, vücudunuzun düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu bakır, potasyum ve magnezyum gibi çeşitli mineraller içerir.

2. Doku iyileşmesini destekler

2. Doku iyileşmesini destekler

Ananas, cildinizin ve dokularınızın iyileşmesine yardımcı olan bir enzim olan bromelain içerdiği bilinen tek besindir. Bromelain, ağrı ve şişlikle mücadele eden maddeler üretir.

Ananastan bromelain tüketmek, cildinizin ameliyat veya yaralanma sonrası iyileşmesine de yardımcı olabilir.

3. Enflamasyonla savaşır

3. Enflamasyonla savaşır

Enflamasyon, hastalıklarla savaşmaya yardımcı olmak için vücudumuzda meydana gelen doğal bir süreçtir. Çok fazla iltihaplanma, özellikle uzun süreler boyunca, romatoid artrit ve kanser gibi durumlara yol açabilir.

Bromelaindeki anti-inflamatuar güç, inflamasyonla savaşmaya yardımcı olabilir ve belirli tümörlerin büyümesini baskılayabilir.

Tabii ki, ananas yemek kansersiz bir yaşamı garantilemez. Ancak ananas da dahil olmak üzere çok sayıda meyve ve sebze yemek, kanseri ve diğer sağlık koşullarını önlemenin iyi bir yoludur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

4. Sindirime yardımcı olur

4. Sindirime yardımcı olur

Ananas, daha iyi sindirimi desteklemekle ilişkili önemli miktarda lif içerir. Lifli gıdalar tüketmek, kabızlığın önlenmesi başta olmak üzere pek çok fayda sağlar. 

Aynı zamanda lifli gıdalar, kilo verme amaçlı diyetlerde de avantaj sunar.

5. Artrit ağrısını hafifletir

5. Artrit ağrısını hafifletir

Ananasın içerisindeki bromelainin anti-enflamatuar gücüosteoartriti olan kişiler için ağrı kesici sağlayabilir. Diğer bir ifade ile kireçlenme için ananas, iyi bir besindir.

Osteoartritten kaynaklanan ağrılı eklemleriniz varsa, diyetinize ananas eklemeyi deneyebilirsiniz ancak doktorunuzla konuşmadan ilaçlarınızı almayı bırakmayın veya dozunuzu değiştirmeyin. Aynı zamanda ananası da doktorunuza danışarak tüketin.

6. Kilo vermeye yardımcı olabilir

6. Kilo vermeye yardımcı olabilir

Çoğu kilo verme uzmanı, kilo vermeye çalışıyorsanız meyve ve sebzeler açısından zengin bir diyet önerir. Ancak ananas, diyetinizin en iyi yardımcısı olabilir çünkü enzimleri yağ yakımını destekler.

7. Antrenman sonrası toparlanmaya yardımcı olur

7. Antrenman sonrası toparlanmaya yardımcı olur

Kaslarınız çok çalıştığında, enflamasyon üretirler ve bu da sizi üç güne kadar kenara çekebilecek kaçınılmaz bir acıya yol açar. Ancak antrenman sonrası smoothienize ananas atmak,   antrenman rejiminize biraz daha erken dönmenize yardımcı olabilir.

Ananasın anti-enflamatuar gücü kasları yatıştırabilir ve daha hızlı iyileşmelerine yardımcı olabilir.

Ananas Nasıl Tüketilir?

Ananas Nasıl Tüketilir?

Ananas, halka şeklinde dilimler veya parçalar halinde kesildiğinde, bu şekilde tüketilebilir. Ananası kesmekte zorlanıyorsanız birçok markette yer alan önceden kesilmiş ananasları tercih edebilirsiniz.

Bu meyve aynı zamanda çeşitli tatlı ve tuzlu yemeklere de iyi uyum sağladığından özellikle Pan-Asya mutfağından ilham alarak yemeklerinize ananas ekleyebilirsiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın