Görüş Bildir
Haberler
Anadolu'dan Kaçırılan Binlerce Yıllık İki Eser Türkiye'ye Getirildi

Anadolu'dan Kaçırılan Binlerce Yıllık İki Eser Türkiye'ye Getirildi

İngiltere'ye kaçırılan Anadolu kökenli ve milattan önce 3000-2000’e tarihlenen iki boğa tarafından çekilen kağnı heykeli ve üç parçalı Sidamara tipi bir lahit, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın girişimleriyle Türkiye’ye getirildi. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Tarihi eserleri taşıyan ve Londra-İstanbul seferini yapan uçak, 18:30 sıralarında İstanbul Havalimanı’na indi.

Tarihi eserleri taşıyan ve Londra-İstanbul seferini yapan uçak, 18:30 sıralarında İstanbul Havalimanı’na indi.

Özel olarak paketlenen ve uçağın kargo bölümünden indirilen eserler, bakanlık görevlisinin gözetiminde aprondaki çalışanlar tarafından dikkatle indirildi.

DHA'nın aktardığına göre yarın Ankara’ya gönderilecek tarihi eserler bu gece özel bir depoda tutulacak ve başında bir polisin nöbet tutacak.

DHA'nın aktardığına göre yarın Ankara’ya gönderilecek tarihi eserler bu gece özel bir depoda tutulacak ve başında bir polisin nöbet tutacak.

Tarihi eserler, THY’nin yarın İstanbul-Ankara seferini yapacak uçağına yüklenerek Ankara’ya gönderilecek. 

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılacağı tanıtım toplantısıyla basına tanıtılacak eserler, daha sonra Ankara Anadolu Medeniyetler Müzesi’nde sergilenecek.

Beş parçalı lahit, belediyeden müzeye taşınırken ‘üç parça’ oldu

Beş parçalı lahit, belediyeden müzeye taşınırken ‘üç parça’ oldu

Türkiye’ye kazandırılan eserlerle ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, 1980’li yıllarda Isparta Göksöğüt Belediyesi’nce, beş parçaya bölünmüş olarak tespit edilen ve belediyeye taşınan lahidin, Isparta Müzesi Müdürlüğü’ne taşındığında üç ana parça ve ufak birkaç parça olarak kayıtlara geçtiği belirtilmişti. 

1987’de Prof. Dr. Mehmet Özsait tarafından fotoğraflanan eserlerin eksik parçaları Prof. Dr. Volker Michael Strocka tarafından, 2015’te fark edilmiş, esere ait iki parçanın, Londra’daki Sotheby’s Müzayede Evi’nin 1988 yılında bastığı müzayede kataloğunda yer alması üzerine eserlerin parçalarının, ilk fotoğraflandığı 1987 ile müzeye taşındığı 1988 yılı arasında çalındığı tespit edilmişti.  

Yeri tespit edilemeyen ancak Türkiye’deyken çekilmiş fotoğrafları bulunan eserler, Interpol’ün çalıntı sanat eserleri veri tabanına kaydettirilerek uluslararası alanda arattırılmaya başlamıştı.

Bakanlık uzmanlarınca Christie’s Müzayede Evi’ne ait bir katalog taranırken bu parçalardan birinin 4 Aralık 2019’da satışa çıkarılacağı tespit edilmiş, Interpol-Europol Dairesi ve İngiliz polisiyle kurulan temasla eserin satışı ileri seviyede tetkikler yapılması için geçici olarak durdurulmuştu.

Türkiye tarafından sağlanan veriler sayesinde eserin yasadışı olarak Türkiye’den çıkarılmış olduğu hususunda ikna olan İngiliz polisi, eseri elinde bulunduran kişiyle görüşerek iadesine aracılık etmişti.

İngiliz müzayede evinin ‘satış’ katalogundan çıktı

İngiliz müzayede evinin ‘satış’ katalogundan çıktı

Yine İngiltere'deki Bonham’s Müzayede Evi’nde Anadolu kökenli olduğu belirlenen ve milattan önce 3000-2000’e tarihlendirilen, iki boğa tarafından çekilen kağnı heykelinin satışa çıkarıldığı tespit edildi. 

Söz konusu eserin benzerlerinin Şanlıurfa Müzesi koleksiyonunda olduğunun tespit edilmesi üzerine, bu alanda yayınları bulunan Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu ile irtibata geçilerek eserin kökenine ilişkin bir rapor hazırlanması talep edildi. 

Rapor, Kültür ve Turizm Bakanlığı Londra Kültür ve Tanıtma Müşavirliği’ne iletildi ve müzayede evinden eserin satışının durdurulması talep edildi. 

Müzayede evi ilk girişimi reddedince müşavirlik, İngiliz polisiyle irtibata geçerek eserin satışının durdurulması konusunda destek istedi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Londra Kültür ve Tanıtma Müşavirliği’nin girişimleri sonucunda satıştan çekilen eserin sahibiyle müzayede evi kanalıyla temasa geçildi.

Kişi, eser üzerindeki mülkiyet hakkından vazgeçti ve eserin Türkiye’ye iadesi kabul edildi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
151
38
5
3
2
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Alperen Durak

Acaba daha kaç tane eserimiz var.

yunusemreetlik

Bu tip tarihi eserleri küçük illerden alıp daha iyi korunabilecekleri ve daha çok ziyaret edilebilecekleri müzelere koymak gerekiyor. Türkiyede çok fazla öne... Devamını Gör

book clear

Overlok makinesi mi bu? Bütün Anadolu'yu ayağınıza getirelim.

Pasif Kullanıcı

Kültür ve Turizm Bakanlığı sağolsun, iyi iş çıkardılar.

iotaaquilarea

Hadi burda trollük yapamadın gene iyisin