Görüş Bildir
Haberler
Aman Dikkat! Bilim İnsanlarına Göre Arkadaşlarınız Obezite Riskinizi %57'ye Kadar Arttırıyor!

Aman Dikkat! Bilim İnsanlarına Göre Arkadaşlarınız Obezite Riskinizi %57'ye Kadar Arttırıyor!

Rinascita
23.12.2018 - 16:59

Evet, korkutucu görünüyor ama duyduklarınız gerçek. Arkadaşınız, sevgiliniz, kız kardeşinizin arkadaşı veya kız kardeşiniz kilonuzu etkileyebilir. Tabii bunu önlemek de sizin elinizde. Hazırsanız, başlayalım!

Kaynak: https://www.facebook.com/brightside/p...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Bilimsel temeli

Bilimsel temeli

New England Journal of Medicine'da yayımlanan çalışmada, obezitenin sosyal bulaşmanın bir modeline tepki veriyor. Bu fikir Nicholas A. Christakis ve James H. Fowler tarafından öne sürüldü. İki araştırmacı sosyal bağlantılar arasında tekrarlanan davranış eğilimlerinin analizini yaptılar. Araştırma 12.000 yetişkin ve bu yetişkinlerin sosyal ilişkileri üzerinde yapıldı. İnsanlar arasındaki sosyal bağlantıyı göstermek amacıyla noktalar ve çizgilerden oluşan bir harita hazırlandı. Burada bir nokta büyüdüğünde diğer noktaların da büyüdüğü görüldü.

Risk

Risk

Grafik, bulaşmanın olasılığının oranlarını inceledi. Bu bağlamda arkadaşınız kilo almaya başladığında, sizin de obezite riskinizin %57'ye kadar çıktığı öne sürüldü. Kız kardeşiniz için oran %40 iken, sevgiliniz için bu oran %37 olarak belirlendi.

Ayrılığın 3 basamağı

Ayrılığın 3 basamağı

Obezitenin sosyal olarak bulaşıcı olduğu konusu anlaşıldı ama sırf fazla kilolu biriyle karşıdan karşıya geçtiğinizde obeziteye yakalanmıyorsunuz. Araştırmacılara göre eğer bir arkadaşınızın arkadaşının arkadaşı aşırı kilo alırsa bu sizi etkilemez. Çünkü aranızdaki sosyal ayrılık oldukça fazla.

Mesafe ne olursa olsun, yine de bulaşıcı olabilir.

Mesafe ne olursa olsun, yine de bulaşıcı olabilir.

Araştırmanın yazarlarına göre sosyal mesafe, coğrafi mesafeden daha fazla geçerli. Eğer sosyal bağ kuvvetli ise, bu insan ne kadar uzakta yaşıyor olursa olsun aynı oranda risk taşıyor.

Tek tipleşme

Tek tipleşme

Araştırmaya göre bütün bunların sebebi, insanların çevresindeki insanların kilo aldığını gördüğü zaman kilo almayı sorun olarak görmemesi. 

Christakis, 'Etrafınızda gördüğünüz insanlara göre kabul edilebilir bir vücut tipi fikri oluşturuyorsunuz.' diye açıklamada bulundu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Tek neden bu değil!

Tek neden bu değil!

Elbette yalnızca etrafınızdaki insanları görerek kilo almazsınız. Yeme alışkanlığı ve düzenli spor yapmamak; tıbbi, genetik ve çevresel faktörler de bunu tetikler. Bu araştırma yalnızca sosyal bağın da bu durumda etkili olduğunu gösterir. 

Siz hiç böyle bir durum yaşadınız mı? Yorumlarınızı bekliyoruz!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
16
11
6
5
3
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Aşkito muyum ben

Doğrudur. Zamanında ev arkadaşım bana o zamanlar nefret ettiğim rokayı sevdirmisti. Kocamla tanıştığımdan beri de 20ye yakın kilo aldım. Yarısı kullandığım i... Devamını Gör