Görüş Bildir
Haberler
Altınlarını TL'ye Çevirenin Avantajı Ne? Sistem Nasıl İşleyecek?

Altınlarını TL'ye Çevirenin Avantajı Ne? Sistem Nasıl İşleyecek?

Merkez Bankası'nın Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan altın hesaplarından TL mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesi hakkında tebliğine göre, 28 Aralık tarihinde mevcut olan altın hesapları ile bu tarihten sonra açılacak işlenmiş ve hurda altın karşılığı altın hesapları, talep edilmesi halinde dönüşüm fiyatı üzerinden TL'ye çevrilerek Merkez Bankası tarafından satın alınacak ve karşılığı TL ilgili bankaya aktarılacak.

Yeni düzenleme altın yatırımcılarına ne gibi avantajlar sağlıyor?

Uzmanlar ne diyor? 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Söz konusu hesaplarda altın fiyatları nasıl hesaplanacak?

Söz konusu hesaplarda altın fiyatları nasıl hesaplanacak?

Mevduat ve katılım bankalarınca açılan altın depo hesapları ile altın cinsinden katılım fonu hesaplarını kapsayan altın hesaplarının dönüşümünde Merkez Bankası tarafından günlük olarak açıklanacak olan gram altın fiyatları kullanılacak. Yönetmelikte yapılan tanımlamalarda dönüşüm fiyatı, Altın hesaplarında bulunan altının Türk lirasına çevrildiği gün saat 11:00’de Merkez Bankası tarafından ilan edilen gram altının Türk lirası karşılığı alış fiyatını; vade sonu fiyatı ise Türk lirası mevduat veya katılma hesabının vadesinde saat 11:00’de Merkez Bankası tarafından ilan edilen gram altının Türk lirası karşılığı alış fiyatını ifade ediyor.

3 ay, 6 ay ya da 1 yıllık vadelerde hesap açılacak.

3 ay, 6 ay ya da 1 yıllık vadelerde hesap açılacak.

Yönetmelik hükümlerine göre, TL'ye dönüştürülecek altın hesaplarına 3 ay, 6 ay veya 1 yıl vadeli TL mevduat veya katılma hesabı açılacak. Bankaların mevduat hesabına uygulayacağı faiz oranı Merkez Bankasınca belirlenen bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının altında olamayacak.

Bu kapsamdaki katılma hesabına sağlanacak getirinin Merkez Bankasının katılım bankaları ile açık piyasa işlemleri kapsamında yaptığı bir hafta vadeli geri satım vaadi ile alım işlemlerinde oluşan maliyetten düşük olması halinde aradaki farkı katılım bankacılığı esasları çerçevesinde katılım bankası karşılayabilecek. Karşılanmayan kısım için TCMB tarafından ödeme yapılmayacak.

Vade sonunda TL mevduat hesabı sahibine anapara ile faiz, katılma hesabı sahibine ise vade sonundaki katılma hesabı bakiyesi ilgili banka tarafından ödenecek.

Vade sonu fiyatının dönüşüm fiyatından yüksek olması ve fiyat farkı üzerinden hesaplanan tutarın bankalar tarafından ödenecek faiz veya kâr payından yüksek olması durumunda, fiyat farkı üzerinden hesaplanan tutardan faiz veya kâr payı düşülerek hesaplanan tutar Merkez Bankasınca mevduat veya katılma hesabı sahibine ödenmek üzere ilgili bankaya aktarılacak.

Vadeden önce çekim yapılırsa ne olacak?

Vadeden önce çekim yapılırsa ne olacak?

Vade sonunda Türk lirası mevduat hesabı sahibine anapara ile faiz, katılma hesabı sahibine ise vade sonundaki katılma hesabı bakiyesi banka tarafından ödenecek.

Vade sonu fiyatının dönüşüm fiyatından yüksek olması ve fiyat farkı üzerinden hesaplanan tutarın banka tarafından ödenecek faiz veya kar payından yüksek olması durumunda, fiyat farkı üzerinden hesaplanan tutardan faiz veya kar payı düşülerek hesaplanan tutar Merkez Bankasınca mevduat veya katılma hesabı sahibine ödenmek üzere ilgili bankaya aktarılacak.

Türk lirası mevduat veya katılma hesabından vadeden önce çekim yapılması halinde TCMB tarafından fiyat farkına ilişkin ödeme yapılmayacak.

Bu uygulama kapsamında açılan Türk lirası mevduat veya katılma hesapları, belirtilen destekten bir defaya mahsus faydalanabilecek.

Uzmanlar ne diyor?

Uzmanlar ne diyor?

Youtube yayınında Prof.Dr.Burak Arzova yeni düzenlemenin nasıl işleyeceğini anlatırken, sistemdeki belirsizliklere dikkat çekiyor.

Arzova açıklamasında, bu sistemin altın yatırımcısına hitap etmesinin zor olduğunu anlattı.

Altın yatırımcısının faiz hassasiyetinin yüksek olduğunu belirtirken, geleneksel hediye ve takı olması nedeniyle uzun vade yatırım olması ve de kayıt dışılığın da bir etken olması nedeniyle bu sistemde zorlanılabileceğinin altını çizdi.

İşlenmiş fiziki altınların da nasıl saklanacağı, teslim ve fiyatlamasının henüz belirsiz olduğunu da iletti.

Hedef "yastık altı"

Hedef "yastık altı"

Haber Global Ekonomi Müdürü Murat Üzel de bu sistemin ilk hedefinin 'yastık altı' olduğunu belirtti.

Bu sistemin ilk etapta kayıt dışı yani yastık altı altınları sisteme sokmayı hedeflediğini, sonrasında da bankalardaki altın hesaplarının da TL'ye dönmesi için düzenlendiğini açıkladı.  

Türkiye'de Bakan Nebati'nin açıklandığına göre tahminen 5 bin ton yaklaşık 280 milyar dolarlık yastık altı altın bulunuyor.

Vatandaşın motivasyonunun faiz almayan bir yatırımdan faiz alıp dönmek olabileceği de düşündüğünü iletti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın