Görüş Bildir
Haberler
Alman Sinemasının Hafta Sonuna Renk Katacak En Başarılı 9 Filmi

Alman Sinemasının Hafta Sonuna Renk Katacak En Başarılı 9 Filmi

R.G.
13.08.2021 - 10:27

Her ne kadar Avrupa sineması denildiğinde ilk akla gelen ekollerden olmasa da Alman sineması bizlere birçok harika film vadediyor. Her daim İtalyan ve Fransız sinemasının gölgesinde kalan ama hazinelerini de bizlerden esirgemeyen Alman sinemasını merak edenler ve nereden başlayacağını bilemeyenler için birlikte saymaya başlayalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

9. Lola Rennt - Run Lola Run - 1998 (IMDb: 7.7)

9. Lola Rennt - Run Lola Run - 1998 (IMDb: 7.7)

Vizyona girdiği dönemde dünya çapında büyük ses getiren Koş Lola, yüksek temposu ve kendinden önce gelen hiçbir filme benzemeyen tarzıyla 1998 yılına damga vurmuştu. Film, başrollerinde yer alan Moritz Bleibtreu ve Franka Potente'yi anında yıldız statüsüne kavuşturmuş ve onlara Hollywood'un kapılarını açmıştı.

Film, erkek arkadaşı Manni'den gelen bir telefon üzerine 20 dakika içerisinde Manni'nin hayatını kurtarmak için 100.000 Mark bulması gereken Lola'nın farklı alternatifler içeren heyecanlı serüvenini anlatıyor. Koş Lola, yüksek tempolu filmlerden ve özgün hikayelerden hoşlanan sinemaseverler için kaçırılmaması gereken bir film.

8. Das Experiment - The Experiment - 2001 (IMDb: 7.7)

8. Das Experiment - The Experiment - 2001 (IMDb: 7.7)

Orijinal konusuyla dikkat çeken 'Deney' filmi, Stanford Üniversitesi'nde 1971 yılında gerçekleştirilen hapishane deneyini konu alıyor. Filmde 20 denek, 2 hafta boyunca mahkumlar ve muhafızlar olarak ikiye ayrılarak kendilerine verilen sınırlar içerisinde görevlerini yerine getirmeye çalışıyorlar. Başta masum bir deney olarak başlayan süreç, zamanla kontrolden çıkıyor ve iki grup arasındaki gerilim artıyor.

Filmin, başrollerinde Adrien Brody ve Forest Whitaker'ın oynadığı 2010 yapımı bir Amerikan yeniden çevrimi de bulunuyor. Deney filmi, gerçek hikayelere dayanan filmleri ve psikolojik gerilimleri sevenler için ideal.

7. Goodbye Lenin - 2003 (IMDb: 7.7)

7. Goodbye Lenin - 2003 (IMDb: 7.7)

1990 yılında geçen Elveda Lenin, uzun bir komadan çıkan annesini şoktan korumak için ondan Almanya'nın içinden geçtiği büyük değişimi gizleyen Alex'in hikayesini anlatıyor. Film, Alex'in, sosyalist annesinin etrafında çok sevdiği Doğu Almanya'nın sona ermemiş olduğu bir dünya yaratmaya çalışmasını konu alıyor. Elveda Lenin, ülkemizde de en çok bilinen Alman filmlerinin başında geliyor.

Filmin başrolünde Soysuzlar Çetesi ve Zafere Hücum gibi filmlerden tanıdığımız Daniel Brühl yer alıyor. Filmin en iyi yabancı film dalında Altın Küre adaylığı olduğunu da hatırlatalım.

6. Gegen Die Wand - Head On - 2004 (IMDb: 7.9)

6. Gegen Die Wand - Head On - 2004 (IMDb: 7.9)

Gegen Die Wand, ya da daha aşina olduğumuz ismiyle 'Duvara Karşı' Fatih Akın'ın filmleri arasında özel bir noktada yer alıyor. Altın Ayı ödüllü film, baskıcı ailesinden kurtulmak için çare olarak kendisi gibi intihara meyilli biri olan Cahit'le evlenmeyi seçen Sibel'in hikayesini konu alıyor. Başta birbirini tanımadan ve sevmeden evlenen çift, giderek yakınlaşıyor ve duygular işin içine girince her şey daha da zorlaşıyor. Filmin başrollerinde Sibel Kekilli, Birol Ünel ve Güven Kıraç bulunuyor.

Duvara Karşı, sadece Alman sinemasına ilgi duyanların değil tüm sinemaseverlerin mutlaka izlemesi gereken bir film.

5. Der Himmel Über Berlin - The Wings of Desire - 1987 (IMDb: 8.0)

5. Der Himmel Über Berlin - The Wings of Desire - 1987 (IMDb: 8.0)

Ülkemizde orijinal ismine uygun olarak 'Berlin Üzerindeki Gökyüzü' olarak gösterilen film, bir ölümlüye aşık olduktan sonra insanları izlemekten sıkılan ve artık insan olmak isteyen bir melek olan Damiel'in hikayesini anlatıyor. Eğer filmin konusu tanıdık geldiyse, filmin 1998 yapımı Nicolas Cage ve Meg Ryan'ın başrollerini paylaştığı Melekler Şehri adında bir Hollywood versiyonu olduğunu da hatırlatalım.

Bir Wim Wenders filmi olan Berlin Üzerindeki Gökyüzü, ilginç konusunun yanında harika görüntüleriyle de dikkat çekiyor. Filmin Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye adaylığı ve En İyi Yönetmen ödülü bulunuyor. Filmin başrollerinde Bruno Ganz, Solveig Dommartin ve Peter Falk yer alıyor. Berlin Üzerindeki Gökyüzü, sinemaseverlerin ve Melekler Şehri'nin orijinal versiyonunu merak edenlerin mutlaka izlemesi gereken bir film.

İçeriğin Devamı Aşağıda

4. Der Untergang - Downfall - 2004 (IMDb: 8.2)

4. Der Untergang - Downfall - 2004 (IMDb: 8.2)

Çöküş filmi, 2000'li yılların en başarılı Alman filmleri arasında bulunuyor. II. Dünya Savaşı'nda Hitler'in son günlerini anlatan film, Hitler'in ve Nazi Almanya'sının son günlerini olabilecek en yakın yerden, yani Hitler'in sığınağının içinden inceliyor. Filmde sığınağın içinde Hitler'in sekreteri Traudl Junge'nin gözünden Hitler'in ve Nazi Almanya'sının 'çöküşünü' izliyoruz. Oliver Hirschbiegel'in yönettiği filmde Adolf Hitler'i canlandıran Bruno Ganz oyunculuğuyla dikkat çekiyor.

Çöküş, farklı bakış açısıyla hem II. Dünya Savaşı'nı konu alan filmlerden hem de Hitler'in hayatını anlatan filmlerden ayrılıyor. Filmin, En İyi Yabancı Film dalında Oscar adaylığı bulunduğunu da hatırlatalım. Çöküş, savaş filmleri sevenlerin ve tarih meraklılarının kaçırmaması gereken bir film.

3. M - 1931 (IMDb: 8.3)

3. M - 1931 (IMDb: 8.3)

Ülkemizde orijinal uzun ismine ve filmin konusuna uygun olarak 'Bir Şehir Katilini Arıyor' olarak çevrilen film, ünlü ekspresyonist yönetmen Fritz Lang'ın, Metropolis'ten sonra en bilinen yapımı olma özelliğini taşıyor. Filmde Almanya'nın bir şehrinde yaşanan fazla sayıda çocuk cinayetleri ve katilin polis tarafından bir türlü bulunamaması nedeniyle önce halkın giderek artan paniğine ve sonrasında, diğer suçlular da dahil olmak üzere tüm şehrin katili aramasına tanıklık ediyoruz.

Çekildiği tarihte çok ses getiren ve daha sonraki yıllarda da hem Alman sinemasının hem de Dünya sinema tarihinin önemli filmlerinden olan M, tüm sinemaseverlerin arşivinde olması gereken bir film.

2. Das Boot - The Boat - 1981 (IMDb: 8.3)

2. Das Boot - The Boat - 1981 (IMDb: 8.3)

1942 yılında, U-boat tipi bir Alman denizaltısında geçen film, II. Dünya Savaşı sırasında Atlantik Harbi'nde İngiliz donanmasıyla savaşan Alman askerlerinin hikayesini anlatıyor. Filmde, bir denizaltında uzun süre kapalı kalan Alman askerlerinin bir yandan imkansız görünen görevleri yerine getirmeye çalışırken bir yandan da hizmet ettikleri Nazi rejiminin kurallarını anlama ve bunlara uyma konusundaki ikilemlerini ve insani çabalarını izliyoruz. Filmin başrolünde Dune, İngiliz Hasta ve Yargıç gibi filmlerden de tanıdığımız ünlü alman aktör Jürgen Prochnow bulunuyor.

Ülkemizde, nedendir bilinmez, 'Mukaddes Vazife' ismiyle vizyona giren film, klostrofobik ve gerçekçi atmosferiyle ve meşhur müziğiyle dikkat çekiyor. Ünlü yönetmen Wolfgang Petersen'i dünyaya tanıtan film olan Das Boot, Alman sinema tarihinin en önemli filmlerinden olarak kabul ediliyor.

1. Das Leben Der Anderen - The Lives of Others - 2006 (IMDb: 8.4)

1. Das Leben Der Anderen - The Lives of Others - 2006 (IMDb: 8.4)

Berlin Duvarı'nın yıkılmasından önce 1984 yılında Doğu Almanya'da geçen film, Doğu Almanya rejiminin gizli polisi Staasi'nin ajanlarından birine verilen bir dinleme görevini ve ardından yaşananları konu alıyor. Kendisinden, bir tiyatro yazarı olan Georg Dreyman'ı dinlemesi istenen ajan Gerd Wiesler, Georg'u ve sevgilisi Christa-Maria'yı dinledikçe hayatlarına istemediği kadar dahil olur ve onları takip ettikçe onları önemsemeye ve değer vermeye başlar.

Başrollerinde Ulrich Mühe ve Sebastian Koch'un oynadığı filmin En İyi Yabancı Film dalında Oscar ödülü de bulunuyor. Ülkemizde 'Başkalarının Hayatı' ismiyle vizyona giren film, son dönem Alman sinemasının en önemli filmi olarak kabul ediliyor. Film Alman sineması izlemeye başlamak isteyenler için en doğru seçim.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
3
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın