Görüş Bildir
Haberler
Alkol Tüketmeyi Kestiğiniz An Bir Ay İçerisinde Vücudunuzda Neler Değişiyor?

Alkol Tüketmeyi Kestiğiniz An Bir Ay İçerisinde Vücudunuzda Neler Değişiyor?

Beray Polat
19.05.2021 - 08:00

İçinizde bir zehir olsaydı ve bu zehri bir anda atsaydınız, sizce vücudunuz buna nasıl tepki verirdi?

Kaynak: https://medium.com/the-shadow/what-ha...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Alkolü bıraktığınızda da işte vücudunuz benzer bir tepki verir.

Alkol dünyanın her yerinde oldukça fazla tüketilen bir maddedir. Özel kutlamalarda, anma törenlerinde, etkinliklerde, mutlu her anda veya özel tarihlerde insanlar alkol içerek bu anları kutlarlar. Alkolü ne kadar sıklıkla veya ne kadar kullandığınızın çok da bir önemi yok aslında.. Alkol kullanmayı hayatınızdan tamamıyla çıkardığınız an vücudunuzda ciddi değişiklikler meydana gelir. Alkol almadığınızda vücudunuz ilk dört haftada nasıl tepki veriyor, neler oluyor hep beraber inceleyelim...

1. Birinci hafta

Alkolü bıraktığınız andan itibaren, vücudunuz sandığınızdan da hızlı tepki verir. 24 saat içerisinde etkilerini görmeye başlarsınız. Son alkol aldığınız andan bir saat sonra, karaciğeriniz alkolü kan dolaşımınızdan temizlemek için filtrelemeye başlar. Alkolün var olan kimyasal yapısını önce asetaldehite ve ardından asetata dönüştürür. Asetaldehit kanserojendir. Asetaldehit asetat olana kadar vücutta çok kısa bir süre kalır. Bu sırada pankreas insülin üretmeye başlar ve bu da vücudunuzda karbonhidrat isteğine yol açar.

72 saat sonra ise, alkolün etkilerinin büyük bir kısmından kurtulmaya başlarsınız.

72 saat sonra ise, alkolün etkilerinin büyük bir kısmından kurtulmaya başlarsınız.

Tam tamına bir hafta sonra ise, daha iyi bir uyku uyur, daha güzel bir cilde sahip olur ve çok daha normal bir beslenme düzenine sahip olursunuz. İçtiğiniz her altı kadeh şarap için vücudunuz 19–24 bardak su kaybeder. Alkol almadığınız bir gece uyurken, vücudunuz o gece ortalama dört ila altı REM döngüsü yaşar. Alkol aldığınızda ise, bir ila iki REM döngüsü yaşarsınız. Ve tabii alkol almadığınız gece birdenbire acıkmadığınız, sarhoş olma ve akşamdan durumları da olmayacağı için, yemek yeme isteğiniz Dünya'nın sirkadiyen ritmine daha uygun olur.

2. İkinci hafta

2. İkinci hafta

İçki içtiğinizde, alkol sizi susuz bıraktığı için vücudunuz herhangi bir su rezervine yapışır. İçmeyi bıraktığınızda ise, vücudunuz o suyu serbest bırakır ve daha sık tuvalete çıkmaya başlarsınız böylece de su ağırlığınızın bir kısmını kaybetmeye başlarsınız. Mide zarınız alkolün kendisine verdiği zarardan kendini kurtarıp kendini onarmaya başladığı için midenizdeki reflüden de zamanla kurtulursunuz. Artık bir bardak bira veya bir bardak şarap bile içmediğiniz için, alkolden en ufak bir kalori almamaya başlarsınız ve zamanla da kilo vermeye başlarsınız. İkinci haftada yaşayacağınız tertemiz, derin ve dinlendirici uykudan bahsetmiyorum bile.. Alkolsüz geçirdiğiniz 2 haftanın sonunda çok daha dinç, üretken ve dikkatli olursunuz.

3. Üçüncü hafta

Alkol, yüksek tansiyona neden olur. Alkolü bıraktığınızın üçüncü haftasında kan basıncı seviyenizin normale döndüğünü hissedersiniz. Sadece bu da değil, böbrekleriniz daha iyi çalışır hale gelir ve felç veya kalp krizi riskiniz önemli ölçüde azalır. Çünkü alkol kan şekerinizi yükseltir. Uykularınız her gece daha da düzene girer, yeme alışkanlıklarınız dengelenir, cildiniz temizlenir ve bağışıklığınız artar. Özellikle de karın bölgenizde gözle görülür bir kilo kaybı görebilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

4. Dördüncü hafta

Alkolsüz geçirdiğiniz ilk bir ay sonrasında, karaciğer yağınız ortalama% 15 azalır. Bu, karaciğerinizin işlevinin eskiye nazaran daha da artacağı, vitamin ve mineralleri depolayabileceğiniz, enfeksiyonlarla savaşabileceğiniz anlamına geliyor. Cildiniz bir ay boyunca gözle görülür şekilde daha iyi ve parlak bir hale gelecektir. Alkol almadığınızda daha çok susayıp su içeceğiniz için cildinizin iyileşmesinde bunun da etkisi büyük elbette. Vücudunuzun her yerinde alkol aldığınız zamanlara kıyasla gözle görülür farklar göreceksiniz.

Ama şunu da unutmayın, eğer uzun zamandır alkol tüketiyorsanız alkolsüz geçirdiğiniz ilk ayınızda depresyon, anksiyete, saldırganlık ve sinirlilik gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz.

Ama şunu da unutmayın, eğer uzun zamandır alkol tüketiyorsanız alkolsüz geçirdiğiniz ilk ayınızda depresyon, anksiyete, saldırganlık ve sinirlilik gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz.

Ama bu durum normal.  Ama zamanla bu durum da düzelir ve düzene girersiniz. Hedefiniz ister bir hafta, ister iki hafta veya bir ay olsun, duygusal durumunuz toparlanacak ve tıpkı vücudunuzun alkolsüzlüğe uyum sağladığı gibi psikolojik durumunuz da buna alışacaktır. Zamanla çok daha sağlıklı olduğunuzu her hücrenizde hissedeceksiniz!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
52
13
10
3
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın